Προς Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

 • Δημοσιεύτηκε: 02 Απρίλιος 2020

  O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς επισημαίνει την αξία και την ανάγκη εγρήγορσης και συνεχούς παρέμβασής τους «όταν, αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, παραβιάζονται τα νόμιμα μέτρα που είτε έχουν ήδη διαταχθεί είτε θα διατάσσονται, σχετικώς με την καταπολέμηση και τη διάσωση της νόσου του κορωνοϊού, εν όψει και της πρόβλεψης, πρωτίστως του άρθρου 285 του ΠΚ, με τίτλο παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών». Αυτή είναι στ’ αλήθεια μια σημαντική πρωτοβουλία. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα για την πρόληψη ασθενειών και τον σχετικό νόμο πρέπει να αντιμετωπίζει τις δέουσες συνέπειες.

  Όμως, στην Ελλάδα υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων; Στην υπουργική απόφαση (Αριθμ. Δ1α / ΓΠ. οικ. 20030) «για τη λήψη μέτρων κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού Covid-19 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης» διαβάζουμε ότι στους αλλοδαπούς γίνονται απλές συστάσεις για την ανάγκη συμμόρφωσης με τον περιορισμό κινήσεων των διαμενόντων στην χώρα. Δεν προβλέπονται πρόστιμα και διώξεις, όπως συμβαίνει με τους Έλληνες. Επίσης ο αριθμός των δύο ατόμων ανά παρέα που προβλέπεται για τον γηγενή πληθυσμό της χώρας δεν ισχύει για τους ξένους. Αυτοί μπορούν να βγαίνουν σε παρέες μέχρι εννέα ατόμων!

  Επίσης, στο έντυπο του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων με τίτλο «18 χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια» αναφέρεται ότι οι πληθυσμοί Ρομά (που είναι Έλληνες πολίτες) θα «ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να παραμείνουν καθ’ όλο το διάστημα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας εντός των καταυλισμών». Δηλαδή, ούτε κι εδώ προβλέπονται πρόστιμα και διώξεις, παρά το γεγονός ότι οι Ρομά θα έπρεπε να είχαν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλους.

  Τα ερωτήματα είναι σαφή και απλά: το κράτος επιλέγει ποιοι «πληθυσμοί» θα εφαρμόζουν τους νόμους του και ποιοι όχι; Υπάρχει ισονομία στην Ελλάδα ή έχουν θεσμοθετηθεί μια σειρά από φυλετικού τύπου νομοθετήματα;

  Κατηγορία: