Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα > ΚΟΣΜΟΣ > Ευρώπη
27. Ιουλίου 2011 || 1.18

Ισλαμοφοβία και μαζική δολοφονία

του Μαρκ Στάιν
από το αμερικανικό περιοδικό National Review
περισσότερα άρθρα του συγγραφέα


Χιλιάδες λουλούδια στην πλατεία της μητρόπολης του Όσλο θυμίζουν τις δολοφονίες δεκάδων εφήβων από τον Άντερς Μπρέιβικ.

Ήμουν μακριά από το Διαδίκτυο το Σαββατοκύριακο και επιστρέφοντας βρήκα τον εαυτό μου να εμφανίζεται σε υποστηρικτικό ρόλο στην σφαγή της Παρασκευής στην Νορβηγία. Ο μαζικός δολοφόνος Άντερς Μπρέιβικ δημοσίευσε ένα «μανιφέστο» 1.500 σελίδων. Αναφέρει εμένα, όπως και αρκετούς φίλους του «National Review» (Theodore Dalrymple, Daniel Pipes, Roger Scruton, Melanie Phillips, Daniel Hannan, Rod Dreher κ.α.), και πολλούς άλλους, όπως τον Τσώρτσιλ, τον Γκάντι, τον Όργουελ, τον Τζέφερσον, τον Τζον Λοκ, τον Έντμουντ Μπερκ, τον Μπέρναρντ Σω, τον Μαρκ Τουαίην, για να μην αναφερθώ στην Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και τον Δαρβίνο. Η νομοθεσία ενάντια στην νέα «γλώσσα του μίσους» (hate speech) που ζητάει ήδη η Αριστερά, θα είναι πιο απλή αν δοθεί μία λίστα με τους συγγραφείς που οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνεχίσουν να διαβάζουν.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σοβαρά πρέπει να ληφθεί αυτό το «μανιφέστο». Μέρη του είναι αντιγραφή από το «μανιφέστο» του προηγούμενου μαζικού δολοφόνου, Unabomber (Τεντ Καζίνσκι), με απλή αντικατάσταση λέξεων για τις εμμονές του Unabomber με αυτές του Μπρέιβικ. Αυτό είναι μια περίεργη τεχνική για μία ειλικρινή πολιτική τοποθέτηση. Ολόκληρο το κείμενο είναι παράξενα αγγλοκεντρικό. Ανάμεσα σε πολλές αναφορές σε «National Review» και «The Washington Times», ελάχιστες γίνονται για την Νορβηγία.

Παρόλα αυτά, το «μανιφέστο» του Μπρέιβικ δείχνει να είναι καθοριστικό για την περιγραφή της είδησης στα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης. Π.χ. η εφημερίδα «USA Today» ξεκινάει με την πρόταση: «Η ισλαμοφοβία έχει φτάσει σε επίπεδο μαζικής δολοφονίας στην Νορβηγία, καθώς ο δολοφόνος ισχυρίζεται ότι επιδίωκε την καταπολέμηση της εισβολής των μουσουλμάνων στην χώρα του και την Ευρώπη». Αν ένας ξανθός γαλανομάτης Σκανδιναβός σκοτώνει δεκάδες άλλους ξανθούς γαλανομάτηδες Σκανδιναβούς, αυτό είναι τώρα μία «ισλαμοφοβική» μαζική δολοφονία; Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει ούτε ένας μουσουλμάνος μεταξύ των θυμάτων. Η ισλαμοφοβία είναι μία περίεργη ερμηνεία αυτής της θηριωδίας, και σχεδόν παρουσιάζει τους νεκρούς ως συνυπεύθυνους στην δολοφονία τους.

Ωστόσο, το Associated Press συνεχίζει: «Τα μέτρα ασφαλείας στα τζαμιά του Ηνωμένου Βασιλείου θα ενταθούν μετά την σφαγή της Νορβηγίας». Αλλά και πάλι: Κανένα τζαμί δεν έγινε στόχος στη Νορβηγία. Ένα μέλος του δεύτερου πολιτικού κόμματος της χώρας πυροβόλησε μέλη του πρώτου κόμματος. Όμως, στην εξέλιξη του συνδρόμου της 11ης Σεπτεμβρίου, οι μουσουλμάνοι είναι πλέον τα προτιμώμενα θύματα ακόμα και σε μια ιστορία στην οποία είναι παντελώς απόντες.

Ένας χρήστης του tweeter πιστεύει ότι «η μετατροπή αυτής της θηριωδίας του καθικιού στην Νορβηγία σε ένα μάθημα για το ότι ο Μαρκ Στάιν και το σινάφι του είναι ηλίθιοι είναι οπορτουνισμός», αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ακόμα και με τον ελαστικότερο ορισμό της «ισλαμοφοβίας», ο χειρισμός που ακολουθείται είναι παράξενος και εντελώς κακόγουστος: Ένα ασυνάρτητο κείμενο στο Διαδίκτυο ισοπεδώνει τα πραγματικά γεγονότα, τις λεπτομέρειες του τι συνέβη, και τα θύματα. Ο Μπρέιβικ μπορεί να νόμιζε ότι γράφει ιστορία και κυριαρχούσε στα γεωπολιτικά ρεύματα και στην σύγκρουση των πολιτισμών, αλλά στο τέλος πήγε και πυροβόλησε τους γείτονές του. Γιατί πρέπει να αφήσουμε την μεγάλη ιδέα που είχε για τον εαυτό του να επισκιάσει την πραγματικότητα;

Όποιος γράφει είναι υποχρεωμένος να μετράει τα λόγια του, και να αποδέχεται τις συνέπειες τους. Αλλά όταν ένας Νορβηγός αναφέρει τους φιλοσόφους Τζον Λοκ και Έντμουντ Μπερκ ως προοίμιο της δολοφονίας δεκάδων Νορβηγών εφήβων, τότε αυτός είναι χαμένος στις ψυχώσεις του. Οι ελεύθερες κοινωνίες μπορούν να επιβιώσουν από έναν εγκληματία σαν τον Μπρέιβικ. Αν όμως η Νορβηγία αντιδράσει σε αυτόν όπως επιθυμεί η Αριστερά, περιορίζοντας τα όρια του δημοσίου διαλόγου, τότε η ελευθερία θα περάσει δύσκολες στιγμές.


Δημοσκόπηση

Ποια είναι η πιο κατάλληλη περιοχή για να λειτουργήσει τζαμί στην Αθήνα;
Δεν ξέρω - δεν απαντώ
Πουθενά
Αλλού εκτός Κέντρου
Αλλού στο Κέντρο
Μοναστηράκι
Παιανία