«Χορευτική Ομάδα της Μάρθα Γκράχαμ»: Ελληνικοί Μύθοι και φιλανθρωπία στο Ηρώδειο

 • Δημοσιεύτηκε: 08 Ιούλιος 2014

  Η ιστορικότερη και πιο καταξιωμένη ομάδα χορού της Αμερικής διεθνώς, η Martha Graham Dance Company, επιστρέφει στο Ηρώδειο την πανσέληνο του Σαββάτου 12 Ιουλίου στις 21.00, με την παράσταση «Celebrating the Greek Connection», στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τα έσοδα θα διατεθούν μέσω του ανθρωπιστικού οργανισμού Lifeline Hellas για την υποστήριξη των μονάδων εντατικής νοσηλείας νεογνών των κρατικών περιφερειακών νοσοκομείων Ηρακλείου Κρήτης, Πατρών, Λάρισας, Ιωαννίνων και Αλεξανδρούπολης. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και την παρουσία των ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρου και Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας, οι οποίοι είναι οι πάτρωνες της Lifeline Hellas.

  Η κορυφαία χορεύτρια και χορογράφος Mάρθα Γκράχαμ έθεσε τα θεμέλια του μοντέρνου χορού και καταξιώθηκε ως μία από τις πιο πρωτοποριακές καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα κατακτώντας, μέσα από το έργο της, δεκάδες τίτλους τιμής. Ανάμεσά τους το Προεδρικό Παράσημο Ελευθερίας των ΗΠΑ και το Παράσημο του Αυτοκρατορικού Τάγματος του Πολύτιμου Στέμματος της Ιαπωνίας.

  Το όνομά της είναι συνυφασμένο με αλλαγές που την καθιέρωσαν για πάντα ως το αέναο σύμβολο του σύγχρονου χορού, καθώς οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι χορογράφοι μελέτησαν και εμπνεύστηκαν από την τεχνική της Mάρθα Γκράχαμ. Δεν είναι σύμπτωση ότι θεωρείται για τον σύγχρονο χορό ότι υπήρξε ο Πικάσο για την σύγχρονη ζωγραφική, ο Στραβίνσκι για την κλασσική μουσική του 20ου αιώνα και ο Φρανκ Λόυντ Ράιτ για την σύγχρονη αρχιτεκτονική. Ανάμεσα σε αυτούς που έμαθε κινησιολογία και χορό υπήρξαν η Μπέτυ Νταίηβις, ο Γκρέγκορυ Πεκ, ο Κέρκ Ντάγκλας και η Μαντόνα.

  Με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, η Mάρθα Γκράχαμ προέβαλε την ελληνική μυθολογία, η οποία αποτέλεσε πρωταρχικό πυρήνα μελέτης και έμπνευσης γιʼ αυτήν. Στις παραστάσεις της αναβίωσε κορυφαίες γυναικείες μορφές της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας, όπως η Κλυταιμνήστρα, η Ιοκάστη, η Μήδεια, η Άλκηστη, η Αριάδνη κ.α. στους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού του πλανήτη. Στις μέρες μας, η σπουδαία ομάδα χορού, με καταξιωμένους χορευτές και καλλιτέχνες, συνεχίζει επάξια το ανατρεπτικό πνεύμα της δημιουργίας της ιδρύτριας της, παρουσιάζοντας με την δύναμη του σώματος το μεγαλείο της ψυχής, σε όλο τον πλανήτη.

  Γιορτάζοντας την σύνδεση με την Ελλάδα, «Celebrating the Greek Connection», στην παράσταση της «Χορευτικής Ομάδος της Μάρθα Γκράχαμ» θα παρουσιαστεί η νέα χορογραφία του διάσημου διεθνούς Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη, με τίτλο «Echo», βασισμένη στον ελληνικό μύθο της Ηχούς και του Νάρκισσου. Ανάμεσα στις τελευταίες συνεργασίες του Αντώνη Φωνιαδάκη ξεχωρίζει η ταινία «Nώε» του Ντάρεν Αρρονόφσκυ, στην οποία ανέλαβε την κινησιολογία των χαρακτήρων. Επίσης, στην παράσταση θα συμμετέχει η Hellenic Dance Company της Κρατικής Σχολή Χορού με το διαχρονικό έργο «Panorama», το οποίο παρουσιάστηκε φέτος το Μάρτιο στη Νέα Υόρκη.

  Κατηγορία: