«Έξοδος 1826»: Μία ταινία για το Μεσολόγγι και τα παιδιά της Σαμαρίνας

 • Δημοσιεύτηκε: 12 Ιούνιος 2016
  Η αφίσα της ταινίας «Έξοδος 1826» του Βασίλη Τσικάρη.
  Ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρης (δεξιά) στην διάρκεια των γυρισμάτων.
  Ο Λεωνίδας Κακούρης, ο Χρήστος Μπάτζιος και ο Κυριάκος Χρυσίδης στα γυρίσματα της «Εξόδου 1826».
  Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο Μανώλης Σαββίδης στα γυρίσματα της «Εξόδου 1826».
  Από τα γυρίσματα της ταινίας «Έξοδος 1826».

  Εν μέσω κρίσης ένας καινούργιος πατριωτικός κινηματογράφος αναπτύσσεται. Γράψαμε πριν από μήνες για την «Κακή Αρχή» σε παραγωγή και σενάριο Βασίλη Κιλτίδη. Σήμερα έχουμε τα γυρίσματα μιας φιλόδοξης ιστορικής ταινίας, την «Έξοδο 1826», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Τσικάρα.

  Η ταινία «Έξοδος 1826» σχετίζεται με μια αληθινή ιστορία που συνδέεται με την ηρωική και τραγική Έξοδο του Μεσολογγίου, που έλαβε χώρα τη νύχτα μεταξύ της 10ης και 11ης Απριλίου, 1826, και έχει καταγραφεί ως από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία, προκαλώντας συγκίνηση και θαυμασμό.

  Όπως δήλωσε σε μακεδονίτικο έντυπο ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας: «Είναι μια παλιά ιστορία. Κρατά 4 χρόνια. Κάποια στιγμή μου γεννήθηκε η ανάγκη να εξηγήσω στον κόσμο που δεν γνωρίζει, και είναι πολλοί αυτοί, ποιες είναι οι ρίζες του τραγουδιού «Παιδιά της Σαμαρίνας / γιατί μωρέ παιδιά καημένα / γιατί είστε λερωμένα». Είναι δημοτικό μας τραγούδι και αφορά την ιστορία κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι έφυγαν από το χωριό τους την Σαμαρίνα Γρεβενών προκειμένου και αυτοί να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου».

  Η ταινία βασίστηκε σε έρευνα 4 ετών και ήθελε να δείξει «μια καθαρά ελληνική ιστορία». Η ταινία είχε βαλτώσει από την κρίση, αλλά χάρις σε μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Παΐκου Γιαννιτσών και την βοήθεια του Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά έγινε πραγματικότητα.

  Η ταινία καταγράφει τις διακυμάνσεις στην διαδρομή των μαχητών της Σαρακίνας για να φτάσουν στον ιερό σκοπό τους. Είναι ένα ταξίδι 10 ημερών κατά την διάρκεια των οποίων θα προσπαθήσουν περνώντας μέσα από ορεινά μονοπάτια να μην γίνουν αντιληπτοί από τους Τούρκους. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό και θα αναγκαστούν να δώσουν αγώνα πριν φτάσουν στο Μεσολόγγι.

  Σε αυτή την πρώτη μετά από δεκαετίες ιστορική περιπέτεια, συμμετέχουν αξιόλογοι ηθοποιοί, όπως ο Λευτέρης Κακούρης (στον ρόλο του καπετάνιου), η Μαρία Ανδρούτσου, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, Χρήστος Μπάτζιος κ.α. Στην θέση του διευθυντή φωτογραφία έχουμε τον διακεκριμένο Δημήτρη Σταμπόλη («Το Ταγκό των Χριστουγέννων», «Αν»), ενώ στην οργάνωση παραγωγής την Ελένη Σκάρπου.

  Για την ταινία «τρέχει» επίσης και διαδικτυακή καμπάνια υποστήριξης μέσω crowd-funding στο δημοφιλές δίκτυο Indiegogo. Στηρίξτε κι εσείς την ταινία «Έξοδος 1826» από μόλις 4€, αποκτώντας τα εισιτήρια σας στο ακόλουθο σύνδεσμο.

  Κατηγορία: