«Λευκή» εθνοκάθαρση

 • Δημοσιεύτηκε: 24 Φεβρουάριος 2021

  Κάθε προσκύνημα στα ιερά χώματα της Βορείου Ηπείρου προσφέρει συγκινήσεις και ξυπνά μνήμες από μια Ελλάδα που προλάβαμε κάποιοι από εμάς να ζήσουμε. Μια Ελλάδα που είχε αναφορά της στην Ιστορία, στον πολιτισμό και στην κληρονομιά του ελληνικού έθνους, που βίωνε την εθνική μνήμη σε κάθε της βηματισμό και συντηρούσε ένα όραμα αναγέννησης και δημιουργίας.

  Την πνοή αυτής της Ελλάδας ανταμώνει και νιώθει ένας περιηγητής στη Βόρειο Ήπειρο, συναναστρεφόμενος ανθρώπους που κρατούν μέσα τους άσβεστη τη φλόγα του εναγκαλισμού με τη μητέρα πατρίδα. Και αυτό το βλέπεις σε κάθε έκφρασή τους, σε νέους αλλά και σε γέροντες. Με την ίδια ζέση και την ίδια λαχτάρα. Κι αυτό, γιατί η Βόρειος Ήπειρος δεν σταμάτησε να γεννά ήρωες και αγωνιστές. Δεν έπαψε να χτίζει το κάστρο της λευτεριάς με αίμα και πόνο. Από τα τέσσερα νέα παιδιά του χωριού Αλύκο, που δολοφονήθηκαν το 1990 πάνω στα συρματοπλέγματα στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα, μέχρι τον Αριστοτέλη Γκούμα, που δολοφονήθηκε επειδή μιλούσε ελληνικά στην πατρίδα του, τη Χειμάρρα, και τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, που έπεσε υπερασπιζόμενος το εθνικό μας σύμβολο, είναι μια ανάσα χρόνος, ένας ισχυρός δεσμός μνήμης και χρέους.

  Το αλβανικό κράτος αποδεικνύει καθημερινά και με κάθε ευκαιρία που του δίνεται ότι παραμένει διαχρονικά αυταρχικό, εγκληματικό και αντιδημοκρατικό. Είτε με Χότζα και Αλία, είτε με τον Ράμα, δυναστεύει το ελληνικό στοιχείο και παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματά του, που το ίδιο είχε αναγκαστεί να αναγνωρίσει διεθνώς. Η εθνική ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου πληρώνει καθημερινώς βαρύ φόρο από τις αυταρχικές συμπεριφορές των αλβανικών κυβερνήσεων, είτε με την αρπαγή των περιουσιών της, είτε με την τρομοκρατία που ασκείται εναντίον της από κράτος και παρακράτος.

  Τελευταίο «δήγμα» αυτής της συμπεριφοράς απετέλεσε η καταδίκη του αντιπροέδρου της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Μόντη Κολίλα από το δικαστήριο του Αργυρόκαστρου. Η βαριά ποινή των 8 ετών και 6 μηνών που του επιβλήθηκε ερήμην, υποτίθεται για «πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια», στην ουσία έχει στόχο να στερήσει τη δυνατότητα να επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του ένας δυναμικός αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και ας μην παρουσιάστηκε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο για τις κατηγορίες αυτές! Ψιλά γράμματα για ένα κράτος όπως το αλβανικό.

  Εξάλλου και οι δολοφόνοι του Αριστοτέλη Γκούμα (ο Χειμαρριώτης κ. Κολίλας είναι σύζυγος της αδελφής του) ποτέ δεν λογοδότησαν για το έγκλημά τους. Όπως δεν λογοδότησαν ακόμη οι φονιάδες του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Το «έγκλημα» του ομογενούς μας ήταν ότι τόλμησε να μιλήσει στους Βουλιαράτες, σε εκδήλωση για την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η ίδια η Αλβανία αναγνώρισαν την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, και μάλιστα με την παρουσία των τοπικών Αρχών, και που νομικά καλύπτεται από το Άρθρο 7 της Σύμβασης-Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων.

  Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι η «ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας» υφίσταται απλώς ως όραμα στις αφελείς σκέψεις κάποιων Ελλαδιτών. Στην πραγματικότητα, το αλβανικό κράτος δεν σταμάτησε ποτέ να εφαρμόζει εναντίον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού μια τακτική «λευκής εθνοκάθαρσης», που αποσκοπεί στο να εκδιώξει τους Ελληνες από τις πατρογονικές τους εστίες και να αποθαρρύνει την επιστροφή όσων έφυγαν προσωρινά.

  Στην προσπάθειά του αυτή, δυστυχώς, έχει έμμεσο (και ενίοτε άμεσο) συμπαραστάτη το (ανθ)ελληνικό κράτος των Αθηνών, που αποφεύγει να επιτελέσει τον ρόλο του ως εθνικό κέντρο και περιορίζεται απλώς σε μια ανώδυνη για το ίδιο, αλλά καταστροφική για το έθνος, διαχείριση όποιων κρίσεων με τις γειτονικές χώρες. Την αδιαφορία και την άρνηση αυτού του κράτους να υπερασπίσει τα εθνικά μας δίκαια, την ένιωσαν οδυνηρά στο παρελθόν οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας. Την νιώθουν και σήμερα, το ίδιο σκληρή και άστοργη.