Έχουμε εδραιωθεί ως 4η πολιτική δύναμη Συνέντευξη του Γιώργου Καρατζαφέρη στην εφημερίδα «Εν Πειραιεί»

 • Δημοσιεύτηκε: 20 Δεκέμβριος 2006

  Έξι χρόνια συμπλήρωσε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στην πολιτική ζωή του τόπου και ο ιδρυτής του μιλά στην «Εν Πειραιεί» για το πολιτικό του «τέκνο», που όπως τονίζει, έχει εδραιωθεί ως 4η πολιτική δύναμη, αντιπαραβάλλοντας μάλιστα τις περιπτώσεις των κκ. Στεφανόπουλου, Αβραμόπουλου, Σαμαρά, Τσοβόλα, Τρίτση και Μάνου που όμως δεν άντεξαν στον χρόνο και παραιτήθηκαν πριν την εξαετία. «Αντέχουμε και θ' αντέξουμε, γιατί είμαστε προσγειωμένοι κι όχι αιθεροβάμονες. Είμαστε αυτοδημιούργητοι κι όχι κληρονόμοι» αναφέρει στη συνέντευξη που μας παραχωρεί ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., ευρωβουλευτής, Γιώργος Καρατζαφέρης. Υποστηρίζει δε ότι «σήμερα όλο, σχεδόν, το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολείται με το πως θα απεμπλακεί απ' τη δική μας παρουσία στα κοινά».

  Ο κ. Καρατζαφέρης σχολιάζει ακόμα, τις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως «ότι πληρώνεις, παίρνεις», ισχυρίζεται ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου κίβδηλου νομίσματος, μιλά για τη συνεχώς διογκούμενη υποχωρητικότητα της κυβέρνησης προκειμένου να εξυπηρετεί την Αμερικανική πολιτική στην περιοχή μας και διαμηνύει πως το τιμόνι των στρατηγικών δημοσίων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ) πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια.

  Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Ν.Δ. απαντά με ερώτηση: «Εσείς θα ανταλλάσσατε μια ιδιόκτητη μονοκατοικία, για να πάτε φιλοξενούμενος σ' ένα ανήλιο τριάρι διαμέρισμα;» και δηλώνει πως προτιμά τον καθαρό αέρα του λιβαδιού παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα του μαντριού.

  Κύριε πρόεδρε, ο ΛΑ.Ο.Σ. σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστό από 3,3% έως 4,1% στην πρόθεση ψήφου. Ποια είναι η εκτίμησή σας, θα διατηρήσετε αυτό το ποσοστό, θα το αυξήσετε ή φοβάστε τις πιέσεις της προεκλογικής πόλωσης;

  Εμείς σχεδιάζουμε, δουλεύουμε και προσπαθούμε σαν να είμαστε στο 2,9%, γι' αυτό είμαστε και παντελώς απεξαρτοποιημένοι απ' τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες είναι σαν το ασανσέρ. Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Εμείς, ούτε μας περισσεύουν, ούτε έχουμε διάθεση να πληρώσουμε, για να "αυξηθούν" τα ποσοστά.

  Ο ΛΑ.Ο.Σ. εκφράζει κατά ένα ποσοστό τους δυσαρεστημένους από τη Ν.Δ. πολίτες;

  Ο ΛΑ.Ο.Σ. εκφράζει τους ταλαιπωρημένους, τους δυσαρεστημένους και τους απογοητευμένους, απ' το πολιτικό σύστημα. Απ' τη μεταπολίτευση και μετά στη Βουλή είναι τα ίδια Κόμματα. Δεν χρειάζεται, ούτε ιδιαίτερες γνώσεις να 'χεις, ούτε ιδιαίτερα ευφυής να είσαι, για να καταλάβεις, ως ψηφοφόρος, ότι, ό,τι είχαν να δώσουν το δώσανε και οι επιδόσεις τους ήταν πενιχρές.

  Πριν από λίγες μέρες είπατε πως αν η κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει την κοινωνία υπάρχει λύση και αυτή είναι μία: άμεση προσφυγή στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. εξασφαλίζει και δεύτερη τετραετία. Άρα προς τι η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη; Εκτός και αν αμφισβητείτε τις μετρήσεις...

  Πάρα πολλές φορές η κάλπη επεφύλασσε εκπλήξεις. Να σας θυμίσω την έκπληξη της Γερμανίας με τα μικρότερα, των προσδοκιών τους, ποσοστά για τους Χριστιανοδημοκράτες. Να σας θυμίσω, την ισοπαλία στην Ιταλία μεταξύ Πρόντι και Μπερλουσκόνι. Όταν το 65% δηλώνει απογοητευμένο, απ' την πολιτική της ΝΔ αυτό είναι αξιοποιήσιμο.

  Από την άλλη πώς εξηγείτε εσείς το γεγονός ότι ενώ οι πολίτες τα φέρνουν δύσκολα βόλτα δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ.;

  Μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών η ΝΔ, όπως εξάλλου και το ΠΑΣΟΚ, έχουν δημιουργήσει, και αισθάνονται εξασφαλισμένοι απ' αυτό, πελατειακές σχέσεις με το εκλογικό σώμα. Διορισμοί, μεταθέσεις, χρηματοδοτήσεις, υποσχέσεις. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αισθάνεται εγκλωβισμένο και ψάχνει την έξοδο να φύγει απ' τα μαντριά.

  Υπάρχει η αίσθηση ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν έχει σθεναρό λόγο όσον αφορά στα θέματα της καθημερινότητας, σε αντίθεση με τα εθνικά. Είναι έτσι;

  Χαίρομαι που έχετε ξεκάθαρη άποψη, όσο αναφορά το Κόμμα μας σε συνάρτηση με τα εθνικά θέματα. Πράγματι προβληματίζομαι για το που βαδίζει η εξωτερική μας πολιτική και ποια η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είπανε ΝΑΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ και ευτυχώς που ο κυπριακός λαός απήντησε όχι. Δεν απαντούν στις παραβιάσεις που γίνονται πάνω απ' το Αιγαίο. Είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τα παιχνίδια που παίζει η Ουάσιγκτον. Όσον αφορά τα θέματα της καθημερινότητας, έχουμε ξεκάθαρη άποψη και στο ασφαλιστικό, όπου επιμένουμε στο ένα και ενιαίο ταμείο, όπως επιμένουμε στην ενιαία εθνική σύνταξη, με μπόνους, σε περιπτώσεις θετικών για το δημόσιο φορολογικές δηλώσεις. Σχεδιάζουμε την ανασύσταση της ΜΟΜΑ με απορρόφηση όλων των ανέργων. Θέλουμε το τιμόνι των στρατηγικών δημοσίων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ) να μείνει σε ελληνικά χέρια. Ζητάμε να επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί η άμιλλα θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και η καθεστηκυία τάξη θα ξεβολευτεί απ' τη ραστώνη και θα προσπαθήσει να αντιπαραταχτεί με τον νέο που θα 'χει μπει στη φοιτητική ζωή. Ζητάμε περισσότερη ασφάλεια για τον πολίτη και σαφώς λιγότερους λαθρομετανάστες.

  Ποια είναι η γνώμη σας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και της άρνησής της να εφαρμόσει για την Κύπρο το πρωτόκολλο της τελωνειακής σύνδεσης;

  Η Τουρκία, γνωρίζοντας ότι έχει πίσω της την Αμερική, θα συνεχίζει ν'αυθαδιάζει μπροστά στην Ευρώπη. Είναι η 1η φορά που τους όρους ένταξης δεν τους προβάλει η Ευρώπη, αλλά το προς ένταξη Κράτος. Η απόφαση της Φιλανδικής Προεδρίας είναι χαδάκια, μπροστά στην ουσιαστική άρνηση της Άγκυρας να δεχθεί ότι η Ε.Ε. αποτελείται από 25 κράτη κι όχι από 24. Υπενθυμίζω εδώ ότι η Αμερική επέβαλε τον Μπαρόζο ως Πρόεδρο της Ευρώπης κι εκείνος έβαλε ως επίτροπο διεύρυνσης τον πιο φιλοαμερικανό τον κ. Ρέιν.

  Πολλοί λένε πως ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν την ίδια πολιτική. Εσείς ποιες διαφορές διαπιστώνετε, αν διαπιστώνετε, στη διακυβέρνηση της χώρας από τα δύο κόμματα;

  Ό,τι έκανε ο Σημίτης θα μπορούσε να τα 'χει κάνει και ο Καραμανλής. Και ό,τι έκανε ο Καραμανλής θα μπορούσε να το 'χει κάνει ο Σημίτης. Αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου κίβδηλου νομίσματος.

  Κατηγορούν όμως και εσάς για ταύτιση με τα δύο μεγάλα κόμματα. Για παράδειγμα, στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση στηρίξατε υποψηφίους και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Γιατί;

  Εμείς, στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, όπου δεν είχαμε δικούς μας υποψήφιους, στηρίξαμε υποψηφίους και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σε κάποιες περιπτώσεις και του ΚΚΕ. Ήταν μια στρατηγική που την επιλέξαμε πέρσι τέτοια εποχή, μαζί με τα όργανα του Κόμματος, γιατί η συνύπαρξή μας στα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων θα σταματούσε - όπως κι έγινε - δια παντός τις ανοησίες περί ακροδεξιάς, φασισμού κτλ.

  Σας κόστισε όμως σε ψήφους. Ο συνδυασμός στην υπερνομαρχία δεν τα πήγε και τόσο καλά, αλλά και η δική σας υποψηφιότητα στη Θεσσαλονίκη δεν είχε τη δυναμική που σίγουρα περιμένατε. Κάποιοι απέδωσαν το αποτέλεσμα στο ότι τον τελευταίο καιρό «στρίψατε» όσον αφορά στην ιδεολογικοπολιτική σας ταυτότητα. Τι απαντάτε;

  Πολύ φοβούμαι ότι η ανάλυσή σας δεν είναι η σωστή. Είχαμε βάλει 3 στόχους. Να εμποδίσουμε την εκλογή Αγραπίδη και το πετύχαμε. Να βοηθήσουμε την εκλογή Κακλαμάνη και το πετύχαμε. Και να πάμε σε 2ο γύρο τον Παπαγεωργόπουλο, όπου κι αυτό το πετύχαμε. Στη Θεσσαλονίκη αναδειχθήκαμε 3η πολιτική δύναμη, μπροστά από το ΚΚΕ και το ΣΥΝ. Προφανώς πρέπει να θεωρείται επιτυχία. Όσο αναφορά το «στρίψατε», σας θυμίζω τον πολιτικό ρεαλισμό του Λένιν. Στην πολιτική να ακολουθείς τα βήματα του Τανγκό. Δύο εμπρός και ένα πίσω.

  Που τοποθετείτε ιδεολογικά τον ΛΑ.Ο.Σ. κύριε πρόεδρε; Στα αριστερά ή στα δεξιά της Ν.Δ.;

  Οι όροι αυτοί δεν υφίστανται, μετά την πτώση του υπαρκτού - ανύπαρκτου σοσιαλισμού, όπως πλέον είναι αστείο να μιλάει κανείς το 2006 για Ανατολή και Δύση. Εμείς αντιπροσωπεύουμε τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού που δοκιμάζεται βάναυσα και πολύπλευρα απ' τις κληρονομικές κυβερνήσεις.

  Ωστόσο κάποιοι, το είπατε και εσείς πριν από λίγο, αποκαλούν τον ΛΑ.Ο.Σ. ακροδεξιό κόμμα...

  Και κάποιοι άλλοι μας αποκαλούν ακροαριστερούς. Ποιος είπε ότι τα καλά μονοπωλούνται σε ένα χώρο; Εμείς έχουμε πάρει τις καλύτερες παραμέτρους απ' όλους τους χώρους, το έχουμε επωάσει στο μυαλό μας και το έχουμε κατεβάσει ως πολιτική πρόταση στο πρόγραμμά μας.

  Σε συνέντευξή σας έχετε δηλώσει ότι η Nέα Δημοκρατία έχει ξεφύγει από την ιδεολογική πλατφόρμα την οποία υπηρετήσατε πριν από 20-25 χρόνια και πως αυτό το οποίο θέλει να κάνει ο κ. Kαραμανλής, είναι δικαίωμά του να το κάνει αλλά και δικό σας δικαίωμα είναι να υπηρετήσετε διαφορετικά την πατρίδα, χωρίς την εξάρτηση από τους Aμερικανούς, χωρίς την εξάρτηση από το κεφάλαιο. Λέτε δηλαδή, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας είναι υποχείριο ξένων δυνάμεων και οικονομικών συμφερόντων;

  Αντιστρέφω το ερώτημα. Πιστεύετε εσείς ότι ο Πρωθυπουργός δεν εξαρτάται, εν πολλοίς, απ' τους Αμερικανούς και το κεφάλαιο; Πιστεύετε ότι είναι αδέσμευτος επιρροών; Δεν έχετε διαπιστώσει τη, συνεχώς διογκούμενη, υποχωρητικότητα προκειμένου να εξυπηρετεί την Αμερικανική πολιτική στην περιοχή μας; Όσο αναφορά το κεφάλαιο, πείτε μου πότε τελευταία ψηφίστηκε ένας νόμος που να το ελέγχει.

  Έχετε καλέσει επίσης την κυβέρνηση, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, να απαντήσει κάτω από ποιες και ποιανού εντολές ασκεί αυτήν την πολιτική σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Τι θέλετε να πείτε;

  Οι τράπεζες αλωνίζουν. Τα καταστήματα (Carrefour, Ikea) παίζουν τα παιχνίδια με τις τιμές και η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί ο ρόλος του καθενός και τότε κάποιοι οι οποίοι παριστάνουν τους ανυποψίαστους, θα βρεθούν προ μεγάλης εκπλήξεως με τους εντολοδότες και τους εγχώριους εντολολήπτες.

  Κάντε μας έναν σύντομο απολογισμό της 6ετούς παρουσίας του κόμματός σας στην πολιτική σκηνή του τόπου.

  Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ καλή πορεία. Προσπεράσαμε όλες τις παγίδες της γραφικότητας της ακροδεξιάς, της έλλειψης στελεχών και σήμερα όλο, σχεδόν, το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολείται πως θα απεμπλακεί απ' τη δική μας παρουσία στα κοινά. Έχουμε εδραιωθεί ως 4η πολιτική δύναμη. Έχουμε κερδίσει το σεβασμό των αντιπάλων μας και την εκτίμηση της Ευρώπης με την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Να θυμίσω ότι προσπάθειες μεγάλων πολιτικών όπως ο Στεφανόπουλος, Αβραμόπουλος, Τρίτσης, Σαμαράς, Μάνος, Τσοβόλας, δεν μπόρεσαν να αντέξουν στο χρόνο. Οι περισσότεροι απ' αυτούς πριν κλείσει η εξαετία είχαν παραιτηθεί. Αντέχουμε και θ' αντέξουμε, γιατί είμαστε προσγειωμένοι κι όχι αιθεροβάμονες. Είμαστε εργατικοί και όχι φυγόπονοι. Είμαστε αυτοδημιούργητοι κι όχι κληρονόμοι.

  Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

  Η πιο σημαντική, ίσως, στιγμή ήταν όταν πέρσι τέτοια εποχή η Ευρωπαϊκή Λίγκα με εξέλεξε μαζί με τρεις ογκόλιθους της Ευρωπαϊκής πολιτικής (τον πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Ροκάρ, τον Πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πέτερινγκ και τον κόκκινο Ντάνι, (γνωστό από το κίνημα του Μάη του 1968). Πρέπει να ομολογήσω, όμως, ότι η κάθε ολομέλεια έχει την ιδιαιτερότητά της και, μετά από κάθε παρέμβαση, αισθάνεσαι πιο γεμάτος και πιο δυνατός.

  Να ολοκληρώσουμε με ένα ερώτημα που δέχεστε κάθε φορά. Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε να επιστρέφετε στη Νέα Δημοκρατία και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέφατε;

  Εσείς θα ανταλλάσσατε μια ιδιόκτητη μονοκατοικία, για να πάτε φιλοξενούμενος σ' ένα ανήλιο τριάρι διαμέρισμα; Προτιμώ τον καθαρό αέρα του λιβαδιού παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα του μαντριού. Εξάλλου όπως λέει ο ποιητής: «συλλογάται καλύτερα όποιος συλλογάται ελεύθερα». Σε κάποιους αυτή η ελευθερία φαντάζει ως ανεκπλήρωτο όνειρο που δεν μπορούν ν' αγγίξουν. Εγώ ζω καθημερινά αυτό το όνειρο της ελεύθερης βουλήσεως. Απόδειξη είναι ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές εγώ εξελέγην, ενώ αυτοί επελέγησαν.

  Κατηγορία: