Όσοι μας αποκαλούν φασίστες, είναι υβριστές και συκοφάντες Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Αυριανή»

 • Δημοσιεύτηκε: 05 Μάρτιος 2006

  κ. Βορίδη, είδαμε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. καταγράφεται σε ποσοστό άνω του 5% και μάλιστα σε μία από αυτές εμφανίζει ποσοστό 5,6%; Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή για τα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. είναι ικανοποιητική. Πιστεύετε όμως ότι θα είναι σταθερή; Είναι πραγματική; Δεν μπορεί να ανατραπεί;

  Ακούστε, είναι προφανώς ικανοποιητική η αύξηση των ποσοστών του «Συναγερμού» για όλους όσοι αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του πατριωτικού πόλου. Εξαιρετικά σημαντικό όμως είναι να κατανοήσει τα αίτια της αναπτύξεως αυτής. Η άνοδος των ποσοστών του ΛΑ.Ο.Σ. είναι το αποτέλεσμα της έκφρασης των Ελλήνων πατριωτών. Οι πατριωτικές ιδέες αποτελούν τμήμα της ηθικής και ιδεολογικής συγκροτήσεως των Ελλήνων.

  Διαπερνούν τα παραδοσιακά κομματικά στεγανά και βρίσκονται μέσα στην ελληνική ψυχή. Η επίθεση της Παγκοσμιοποίησης, το πραγματικό αίσθημα ότι η Ελλάδα για μία ακόμη φορά βρίσκεται απομονωμένη από την διεθνή κοινότητα, χωρίς πραγματικούς φίλους και συμμάχους, πιεζόμενη να αποδεχθεί την ονομασία «Μακεδονία» για τα Σκόπια, πιεζόμενη να δεχθεί μία λύση του Κυπριακού στην βάση του Σχεδίου Ανάν, πιεζόμενη να δεχθεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπομένοντας εξευτελισμούς από την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, ανεχόμενη τις προκλήσεις των Αλβανών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, όλα αυτά γεννούν μία ισχυρή διάθεση αντιδράσεων. Ο ΛΑ.Ο.Σ. εξέφρασε αυτήν ακριβώς την ανησυχία των Ελλήνων πατριωτών εξέφρασε την άρνησή τους να συμπράττουν πλέον, δια της ψήφου τους, στην έγκριση αυτής της πολιτικής.

  Κορμός της πολιτικής ιδεολογίας του ΛΑ.Ο.Σ. είναι ο ελληνικός δημοκρατικός πατριωτισμός. Το πιο αγαπημένο σύνθημα των συμμαχητών του «Συναγερμού» σε όλες τις συγκεντρώσεις είναι το «ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Η ΕΛΛΑΣ», δηλ. ένα κλασσικό, υπερβατικό, κοινωνικά και πολιτικά, ενωτικό σύνθημα. Δηλ. ποιους εμάς; Τους πλούσιους, τους φτωχούς, τους επιστήμονες και τους διανοούμενους και τους αγράμματους, τους προερχόμενους από την δεξιά και τους προερχόμενους από την αριστερά, μία μεγάλη ιδέα: Η ΕΛΛΑΔΑ.

  Δεν οφείλεται λοιπόν στην οικονομική δυσπραγία και στην απογοήτευση από την κυβέρνηση η άνοδος του ΛΑ.Ο.Σ.;

  Μα η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία, η αύξηση της εγκληματικότητας, είναι προϊόντα της επίθεσης που δέχεται η ελληνική παραγωγή από την παγκοσμιοποίηση. Η ελληνική βιοτεχνία δεν έπεσε θύμα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της κατάργησης της προστασίας; Η ελληνική αγροτική τάξη δεν θυσιάστηκε στο βωμό των πολιτικών της κοινής ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής και της GΑΤΤ; Σήμερα λοιπόν είναι η στιγμή που το «εθνικό» ενώνεται με το «κοινωνικό», που η εθνική πολιτική υπόσχεται την προστασία του Έλληνα αγρότη και του Έλληνα εργάτη, του Έλληνα παραγωγού, του Έλληνα βιοτέχνη.

  Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαστε οι μόνοι που δηλώνουμε για την πρόθεσή μας να ξανασυζητήσουμε την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, να καταγγείλουμε τις δεσμεύσεις που πηγάζουν από την GΑΤΤ, να επιστρέψουμε στην δραχμή, είμαστε οι μόνοι που λέμε ότι πρέπει να τεθεί έλεγχος στα υπερκέρδη των τραπεζών. Είναι μία πολιτική που ανησυχεί την άρχουσα τάξη και τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά θέλουμε να ελπίζουμε ότι ακόμη και αυτοί θα κατανοήσουν ότι μία σφριγηλή κοινωνία οδηγεί σε αύξηση της ζητήσεως και επομένως σε αύξηση της παραγωγής και άρα καταλήγει και προς το δικό τους συμφέρον.

  κ. Βορίδη, αν όλα είναι τόσο ξεκάθαρα γιατί βλέπουμε τελευταία το ΛΑ.Ο.Σ. να δέχεται έντονες επιθέσεις τόσο από μερίδα των δημοσιογράφων όσο και από το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό; Μάλιστα εκπρόσωποι των δύο κομμάτων κατηγόρησαν ευθέως τον κ. Καρατζαφέρη ότι είναι ακροδεξιός, εσάς ότι είστε νεοφασίστας. Είναι έτσι; Μήπως πράγματι ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ένα κόμμα που δίνει στέγη σε ακραίους; Εσείς στο κάτω-κάτω δεν υπήρξατε ο εκπρόσωπος του Λεπέν στην Ελλάδα; Κουμπάρος σας δεν είναι ο Καρλ Λάνγκ, αντιπρόεδρος του Λεπέν; Ίσως και να μην έχουν και άδικο όσοι σας κατηγορούν;

  Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά για να δούμε αν υπάρχει έστω και ισχύος αληθείας πίσω από τις κατηγορίες και τις ύβρεις που αποδίδονται στον πρόεδρο Καρατζαφέρη, στον ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και σε εμένα.

  Μα δεν πρόκειται περί ύβρεων, αλλά περί πολιτικών χαρακτηρισμών. Υβριστικό είναι να σε λένε φασίστα; Ο φασισμός είναι μία πολιτική ιδεολογία.

  Ο φασισμός και ο ναζισμός είναι μεν πολιτικές ιδεολογίες, βαρύνονται όμως με βαρύτατα, τερατώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επομένως σαφέστατα για εμένα αποτελεί εξυβριστικό χαρακτηρισμό.

  Προχωρώντας όμως στην ουσία του ερωτήματός σας, ο φασισμός και ο ναζισμός συνδέονται με συγκεκριμένες αντιλήψεις για το κράτος και την πολιτική : είναι καθεστώτα ολοκληρωτικά, βαθιά αντικοινοβουλευτικά, είναι καθεστώτα που αρνούνται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι καθεστώτα (κυρίως ο ναζισμός) που εξυμνούν τις φυλετικές διακρίσεις είναι καθεστώτα που έχουν σκληρό αντεβραϊκό προσανατολισμό. Σε ό,τι αφορά εμένα, προκαλώ οποίον θέλει να βρει στα είκοσι χρόνια πολιτικής μου δραστηριότητας, μία οποιαδήποτε δήλωσή μου υπερασπιστική τέτοιων ιδεών, υπερασπιστική του αντικοινοβουλευτισμού, του ρατσισμού, του ολοκληρωτισμού, του αντισημιτισμού. Αν δεν μπορούν να βρουν, και δεν μπορούν γιατί δεν υπάρχει, τότε τους λέω κάτι απλό: είναι ψεύτες και κατάπτυστοι.

  Την ίδια πρόκληση απευθύνω και για τα κείμενα του ΛΑ.Ο.Σ. Ας βρουν μία τέτοια θέση. Δεν θα βρουν γιατί δεν υπάρχει. 'Αρα και για τον ΛΑ.Ο.Σ. είναι ψεύτες και κατάπτυστοι. Εξάλλου, καλό θα ήταν να μελετήσουν όλοι αυτοί την ιδεολογική πλατφόρμα που ανέπτυξε ο Πρόεδρός μας στο τελευταίο συνέδριό μας.

  Εντάξει κ. Βορίδη. Αλλά η σχέση σας με τον Λεπέν υπήρξε. Αυτή είναι η αλήθεια.

  Αυτή η σχέση αναπτύχθηκε αρχικώς στα πλαίσια της συνεργασίας των κινημάτων της ευρωπαϊκής νεολαίας. Ήταν πάντοτε μία σχέση χαλαρής πολιτικής συνεργασίας. Πράγματι με τον κ. Καρλ Λανγκ αναπτύξαμε με τα χρόνια μία στενή φιλία. Ουδέποτε υπήρξα «αντιπρόσωπος» του Λεπέν, όπως δεν θα δεχόμουν να υπάρξω «αντιπρόσωπος» οποιουδήποτε ξένου πολιτικού. Υπήρξε στο παρελθόν μία σχέση πολιτικής συνεργασίας που στηριζόταν κυρίως στην υποστήριξη από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς των ελληνικών θέσεων στην Κύπρο, καθώς και στην άρνησή τους να δεχθούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέσεις που υπήρξαν εθνικά ωφέλιμες και υποστηρικτικές των ελληνικών δικαίων. Ουδέποτε δεσμεύτηκα από το σύνολο των θέσεων του γαλλικού Εθνικού Μετώπου. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα σέβομαι απολύτως και δεσμεύομαι από τις επιλογές του κόμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ενώ ξέρετε ο ΛΑ.Ο.Σ. συνεργάζεται με την ομάδα της ΙND/DEM, και όχι με τον Λεπέν.

  Πλην όμως, το κόμμα εξέλεξε και τον κ. Θ.Πλεύρη στα ηγετικά όργανα του κόμματος; Ο κ. Θ.Πλεύρης δεν είναι γνωστός φασίστας;

  Αυτή είναι μία ακόμη αθλιότητα που ακούστηκε. Κατ' αρχήν ο κ. Θ.Πλεύρης είναι ο γιός του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Και ερωτώ: τι βαρύνει τον κ. Θ.Πλεύρη; Είναι ένας νέος δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής, με λαμπρές σπουδές και χωρίς πολιτικό παρελθόν. Οι κατήγοροί του εννοούν ότι πρέπει να αποκηρύξει τον πατέρα του για να συμμετάσχει στην πολιτική; Τι πράγματα είναι αυτά; Και ποιοι τα αξιώνουν; Επιστρέψαμε στην ευθύνη των τέκνων για τις απόψεις των γεννητόρων τους; Σαν δεν ντρέπονται λίγο!

  Πλην όμως και ο κ. Γ.Καρατζαφέρης έχει κάνει δηλώσεις στο παρελθόν εναντίον των Εβραίων, εναντίον των ομοφυλοφίλων, εναντίον των κομμουνιστών;

  Ο κ. Καρατζαφέρης είναι ένας πολιτικός που έχει μία έντονη διαλεκτική σχέση με τον λαό μέσα από την τηλεόραση, τις εφημερίδες και τις ανοικτές ομιλίες του. Εύκολα απομονώνει κάποιος μία ή δύο φράσεις και εν συνεχεία τις ερμηνεύει όπως θέλει.

  Οφείλω όμως να τονίσω ότι ο κ. Καρατζαφέρης υπήρξε ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που δέχθηκε ότι πρέπει να ρυθμισθεί νομικά το ζήτημα της συμβιώσεως των ατόμων του ιδίου φύλου πράξη που δεν έχουν κάνει ακόμη η ΝΔ και το ΚΚΕ, θέση που προσωπικά με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Επίσης ο Γεώργιος Καρατζαφέρης όχι μόνο όχι μόνο αρνήθηκε να υπερψηφίσει το «αντικομμουνιστικό μνημόνιο», αλλά και το κατήγγειλε ως αυταρχικό και ισοπεδωτικό κείμενο, μία θέση του με την οποία είχα διαφωνήσει στο εσωτερικό του κόμματος.

  Εξάλλου ο Πρόεδρος Καρατζαφέρης είναι ένας κοινοβουλευτικός άνδρας με τεράστια αποδοχή στην κοινωνία, εδώ και δεκαετίες. Τώρα τελευταία απέκτησε ακροδεξιές απόψεις; Τώρα τελευταία έγινε «εχθρός της δημοκρατίας»; Ας σοβαρευτούμε λίγο.

  Τότε πώς εξηγείτε την επίθεση αυτή;

  Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση αυτή ξεκινά όταν ο ΣΥΝ βλέπει ότι πλέον έχουμε διπλάσια ποσοστά από αυτόν και όταν περνάμε το ΚΚΕ σε όλην την Ελλάδα πλην Αθηνών. Η Αριστερά βλέπει τμήμα ψηφοφόρων της να μετακινούνται προς το ΛΑ.Ο.Σ. και προσπαθεί να κινητοποιήσει τα «αντιφασιστικά» τους αντανακλαστικά για να τους σταματήσει. Δεν είναι τυχαίο που η επίθεση αυτή γίνεται μετά την φιλολαϊκή ιδεολογική τοποθέτηση του 3ου συνεδρίου μας. Τα κίνητρα της επιθέσεως αυτής δεν είναι αγνά και ιδεολογικά, αλλά ταπεινά μικροπολιτικά. Θα σας κάνω μία πρόβλεψη: επειδή η επίθεση αυτή έχει ταπεινά και φασιστικά χαρακτηριστικά, ειδικά οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, θα καταλάβουν το ψευδές και θα πέσει στο κενό. Επιτρέψτε μου και κάτι άλλο. 'Αλλο η κριτική, ακόμη και σκληρή, εμπαθής και άδικη που κάνει, ας πούμε ο «Ιος» στην Ελευθεροτυπία, και άλλο η βαρβαρότητα των ύβρεων των εγκαθέτων του ΣΥΝ και του ΚΚΕ. Προσωπικά, επειδή έχω μία ιδεολογικά αυστηρή θέση εναντίον της ποινικοποιήσεως της ελευθερίας εκφράσεως, ανεξαρτήτως του περιεχομένου της εκφράσεως, θα σας πω ότι ακόμη και οξείες δυσμενείς εκφράσεις στον δημόσιο διάλογο πρέπει να γίνονται ανεκτές. Όχι όμως οι ύβρεις, όχι όμως οι συκοφαντίες και οι χονδροειδείς ψευδολογίες.

  Τελικά θα είστε υποψήφιος υπερνομάρχης και τι γίνεται με τις νομαρχιακές εκλογές;

  Επειδή ο Πρόεδρος αποφάσισε ότι στις εθνικές εκλογές θα πολιτευθώ στην εκλογική περιφέρεια του Υπολοίπου Αττικής, συναποφασίσαμε ότι θα θέσω υποψηφιότητα για την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Επίσης νομίζω ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. θα βρεθεί την επαύριο των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών με αρκετές δεκάδες Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους.

  κ. Βορίδη, σας ευχαριστώ πολύ.

  Εγώ σας ευχαριστώ και να ξέρετε ότι προσωπικά είμαι συνηθισμένος στην σκληρή κριτική, ακόμη και στην στρατευμένη και εμπαθή. Αλλά τις ύβρεις και τις συκοφαντίες θα τις αποκρούσω με όσα μέσα μου δίνει η έννομή μας τάξη.

  Κατηγορία: