Αδιαφορία για τα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία στην Αλβανία

 • Δημοσιεύτηκε: 21 Νοέμβριος 2007

  Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου, επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα της απαράδεκτης κωλυσιεργίας της Αλβανίας σχετικά με τα στρατιωτικά νεκροταφεία για τους Έλληνες νεκρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου και της απουσίας ελληνικής αντίδρασης για το θέμα.

  Συγκεκριμένα, ενώ έχει γίνει προεργασία για να λειτουργήσουν ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία στην Κλεισούρα και στην Κορυτσά, δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, ούτε έχει υπογραφεί επίσημη συμφωνία για το σκοπό αυτό.

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να αποδοθεί επιτέλους, η οφειλόμενη από ένα έθνος τιμή προς τους νεκρούς του;
  • Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την αλβανική αδιαφορία, ειδικώς λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ένα κράτος που ενισχύεται σημαντικά στο στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο από την Ελλάδα;

  Το ελάχιστο που μπορεί και πρέπει να κάνει η Πολιτεία, είναι να τιμήσει αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα.

  Ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ.
  Βορίδης Μάκης

  O Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε εκτενή του γραπτή απάντηση αναφέρεται λεπτομερώς στις εργασίες εντοπισμού των οστών των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών του ελληνοϊταλικού μετώπου 1940-41, καθώς και της κατασκευής και συντήρησης των στρατιωτικών νεκροταφείων στην Αλβανία και ειδικότερα στις περιοχές Βουλιαράτες, Κλεισούρα και Κορυτσά. Στην απάντηση επισημαίνεται ότι η Ελληνική πλευρά, στις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Αλβανική επέμεινε στην κατασκευή τριών κοιμητηρίων, λόγω του αριθμού των πεσόντων οι οποίοι ξεπερνούν τους 12.000. Αντίθετα η Αλβανική πλευρά αντιπρότεινε την κατασκευή μόνο δύο κοιμητηρίων και την διάθεση των χώρων κατασκευής τους όχι από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, όπως αρχικά η ίδια είχε δεχτεί, αλλά από το αλβανικό κράτος σε περιοχές που το ίδιο θα απαλλοτρίωνε. Τα προσκόμματα και οι παλινωδίες του αλβανικού κράτους αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την απάντηση από την ελληνική πλευρά με "ισχυρή επιχειρηματολογία, επιμονή και υπομονή, προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων", αφού όπως τονίζεται σε άλλο σημείο, "η πάγια θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί να είναι σήμερα, τα οστά των ηρωικώς πεσόντων στην Αλβανία να παραμείνουν στον τόπο της θυσίας τους".