Αλληλοκαρφώματα για Indymedia

 • Δημοσιεύτηκε: 22 Νοέμβριος 2009

  Δικαιώνοντας τις πολύμηνες έρευνες και προσπάθειες του «Ελεύθερου Κόσμου» για απομάκρυνση του αθηναϊκού Indymedia από τις υποδομές και τους χώρους των δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ανήμερα των εορτασμών του Πολυτεχνείου, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Χρήστος Τζούρας άσκησε ποινική δίωξη στους πρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για «το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που φέρεται ότι τελέσθηκε στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2009».

  Θυμίζουμε ότι ύστερα από επίμονες αναφορές της εφημερίδος μας στην σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) που δεσμεύει το ΕΔΕΤ για τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της χρήσεως του ακαδημαϊκού δικτύου, ο βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Πολατίδης κατέθεσε ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία με την σειρά τους ανάγκασαν τον ΟΤΕ να αποστείλει διαδοχικά εξώδικα προς το ΕΔΕΤ, ζητώντας ευθύνες για την λειτουργία του Indymedia. Το ΕΔΕΤ αδυνατώντας να παρέμβει, αρνούμενης της όποιας συνεργασίας από το ΕΜΠ, μετακύλησε την ευθύνη αμέσως στο ΕΜΠ και εμμέσως στην Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα η υπόθεση να έρθει στα χέρια του εισαγγελέως.

  Στήριξη από Διαμαντοπούλου και ΣΥΡΙΖΑ

  Μουδιασμένα αντέδρασαν αρχικά τα κατεστημένα ΜΜΕ, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι την ώρα που όλα τα φώτα ήταν στραμμένα προς τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και τους φόβους για νέα επεισόδια στην Αθήνα, η δικαιοσύνη θα κατάφερνε ένα καίριο κτύπημα στην αριστερή ασυδοσία μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κανείς όμως δεν γνώριζε ότι στην πραγματικότητα η δίωξη είχε γίνει εδώ και μέρες.

  Οι πρυτάνεις με δηλώσεις και επιστολές τους στα ΜΜΕ καταδίκασαν - ως ανεμένετο - την ενέργεια του εισαγγελέως και δια στόματος του αρμοδίου για το κέντρο δικτύων του ΕΜΠ, αντιπρυτάνεως Μάκη Σπαθή, απείλησαν ότι «θα αντισταθούν με κάθε μέσο» («Ελευθεροτυπία», 18.11.2009).

  Οι κλαυθμοί και οδυρμοί των μελών της πρυτανείας του ΕΜΠ συγκίνησαν μόνον την υπουργό Παιδείας και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης είναι πάνω από όλα». Προφανώς πάνω και από το Σύνταγμα, που θέλει την ελευθερία του λόγου να υποχωρεί απέναντι στα ατομικά δικαιώματα και την ηθική υπόσταση των πολιτών. «Οι πρυτανικές αρχές απαντούν με επάρκεια και θέτουν τα ζητήματα στη σωστή τους βάση» συμπλήρωσε η υπουργός, διαφοροποιούμενη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, που μάλλον χαίρεται με την όλη εξέλιξη.

  Η ανακοίνωση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «προληπτική λογοκρισία και καταστολή, προσαρμοσμένη στις υποδείξεις και την κυρίαρχη ιδεολογία ακραίων πολιτικών κομμάτων», φωτογραφίζοντας έτσι τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Εδώ πρέπει να υπογραμμισθεί ότι μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, του μοναδικού κόμματος που έβγαλε επίσημα σχετική ανακοίνωση, είναι ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ και καθ' ύλιν αρμόδιος για την λειτουργία του Indymedia κ. Σπαθής.

  Δηλώσεις Ηλία Πολατίδη

  Ο βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλίας Πολατίδης, εμφανώς περιχαρής για την εξέλιξη δήλωσε: «Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, εφ' όσον βέβαια η διαδικασία ολοκληρωθεί και το μαχαίρι φτάσει στο κόκαλο. Οι πρυτάνεις ανέχονται ξυλοδαρμούς, διακίνηση ναρκωτικών και κάψιμο της ελληνικής σημαίας μέσα στα ιδρύματα που τους εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, ο οποίος και πληρώνει από το υστέρημα του τους μισθούς τους. Τώρα είναι έτοιμοι να μπουν φυλακή, στηρίζοντας τα τσιράκια του Σόρος και του κάθε Σόρος, προκειμένου να συνεχίσει το Indymedia την λειτουργία του. Η ανοησίες που ισχυρίζονται δείχνουν ότι βρίσκονται σε σύγχυση και πάσχουν από ιδεολογική τύφλωση.

  Μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκήσαμε σαν ΛΑ.Ο.Σ. με αφετηρία τα δημοσιεύματα της εφημερίδος «Ελεύθερος Κόσμος», οι φύλακες της παγκοσμιοποιήσεως (βλ. Σόρος, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) υπέστησαν μεγάλη ήττα και φάνηκε ότι δεν είναι ανίκητοι, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα τον αγώνα ώστε επιτέλους να εφαρμοσθεί ο νόμος και να υπερισχύσει η κοινή λογική έναντι του «νόμου της ζούγκλας» των ψευτοπροοδευτικών».

  Δίνει Σπαθή ο πρύτανης

  Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό REAL FM, ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Μουτζούρης προσπάθησε για πρώτη φορά να «βγάλει την ουρά του απ' έξω» και να αδειάσει τον κ. Σπαθή που απειλούσε με παραιτήσεις και ο θεός ξέρει τι άλλο. Διαμαρτυρόμενος για το ότι η δίωξη είναι συλλογική για όλα τα μέλη της Πρυτανείας και όχι για συγκεκριμένο πρόσωπο, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Πρύτανης εκχωρεί διάφορες αρμοδιότητες στους αντιπρυτάνεις. Και αυτή η αρμοδιότητα, το κέντρο δικτύων είναι εκχωρημένο ως αρμοδιότητα σε κάποιον. Άλλος πρύτανης δεν έχει καμιά αρμοδιότητα σ' αυτό το θέμα».

  Απέφυγε, ωστόσο, προς το παρόν να ονομάσει τον κ. Σπαθή, ως τον βασικό υπεύθυνο για την λειτουργία του Indymedia. Στην ίδια συνέντευξη, πάντως, διαφοροποιούμενος από τον κ. Σπαθή, δήλωσε ότι δεν παραιτείται και ότι σε περίπτωση που καταδικασθεί θα κλείσει το Indymedia, αναιρώντας δήλωσή του μία μέρα νωρίτερα στον Ρ/Σ Θέμα 989 ότι «τo Indymedia δεν πρόκειται να κλείσει ακόμα κι αν καταδικαστώ».

  Οι πραγματικοί εχθροί της δημοκρατίας

  Δυστυχώς, μέχρι στιγμής το κείμενο της ποινικής διώξεως δεν έχει έλθει στα χέρια μας. Αναρωτιόμαστε εάν διώκονται μόνον οι πρυτάνεις του πολυτεχνείου, καθώς σημαντική ευθύνη φέρει και ο Πρόεδρος του ΕΔΕΤ, κ. Τσανάκας. Ξέρουμε, πάντως ότι το έγγραφο επιδόθηκε πέντε μέρες νωρίτερα και είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο κ. Μουτζούρης επέλεξε την 17η Νοεμβρίου για να το γνωστοποιήσει στα ΜΜΕ, ώστε να καρπωθεί το κλίμα της ημέρας και να μειώσει στα μάτια του κόσμου την δικαιοσύνη.

  Σε κάθε περίπτωση, η περιορισμένη υποστήριξη από τον πολιτικό κόσμο, τα «είπα-ξείπα» και οι μπηχτές του πρυτάνεως μαρτυρούν σύγχυση αν όχι πανικό. Πανικός καθ' όλα δικαιολογημένος, αφού όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι όχι μόνον οι μέρες του Athens Indymedia αλλά και αυτές του ασύλου είναι μετρημένες. Διότι μπορεί ο αντιεισαγγελέας να κάνει απλά την δουλειά του και να θέλει να βρει τους δράστες σωρείας ποινικών αδικημάτων που διαπράττονται μέσα και μέσω του Indymedia, όμως για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η ιστορία αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία να τελειώνει με το άσυλο, το οποίο κατά δήλωσή του «έχει καταλυθεί από μέσα και είναι ένα πράγμα, το οποίο δεν υφίσταται» (REAL FM, 18.11.2009).

  Κι όσο και αν είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στον υπουργό και το έργο του, αυτή είναι αλήθεια. Μέσα στο ΕΜΠ και τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει καταλυθεί το άσυλο προ καιρού. Έχει καταλυθεί η ίδια η δημοκρατία και μάλιστα από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

  Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι ο κ. Μουτζούρης και οι συνάδελφοί του μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες έχουν περιφρονήσει με την στάση τους και τις τρεις εξουσίες της δημοκρατίας μας. Περιφρόνησαν την νομοθετική εξουσία και τις καταγγελίες εκλεγμένων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Περιφρόνησαν την εκτελεστική εξουσία και τις καταγγελίες και εντολές υπουργού της προηγουμένης κυβερνήσεως και τώρα περιφρονούν την δικαστική εξουσία, αυθαδιάζοντας απέναντι στον εισαγγελέα και απειλώντας ότι «θα αντισταθούν με κάθε μέσο».


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 21ης Νοεμβρίου 2009 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.
  Κατηγορία: