Αλλοιώνεται ο πολιτισμικός και κοινωνικός ιστός της Θεσσαλονίκης Συνέντευξη του Γιάννη Κουριανίδη στο ράδιο Χρόνος 87.5 FM

 • Δημοσιεύτηκε: 22 Απρίλιος 2002

  Είναι ο εκδότης του γνωστού περιοδικού που εκδίδεται με έδρα την Αλεξανδρούπολη και αποδέκτη τον απανταχού ελληνισμό, που κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ένα συνδυασμό με άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και προτεραιότητες που ακούγονται ενδιαφέρουσες και διαφορετικές από την γνωστή πολιτικολογία. Ήρθε σε μια από τις πολλές καθόδους του στην Αλεξανδρούπολη και στην επιστροφή στην καθιερωμένη στάση στον "Χρόνο" μίλησε μέσα από τα ερτζιανά και το ράδιο "Χρόνος" 87,5FM σε μια πρώτη συνέντευξη γνωριμία με τους ακροατές του.

  Κύριε Κουριανίδη είστε ένας άνθρωπος που εμείς τουλάχιστον σας θεωρούμε Θρακιώτη, έχετε ασχοληθεί με την περιοχή, είστε ο εκδότης του περιοδικού "Ενδοχώρα", ενός περιοδικού με σαφές στίγμα, βραβευμένου πολλαπλώς. Θα θέλαμε να μας πείτε πώς γεννήθηκε η ιδέα να συμμετάσχετε στην σύνθετη διαδικασία της εκλογικής αναμέτρησης των δημοτικών εκλογών στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είστε υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

  Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα που μιλάω σ' ένα θρακιώτικο ραδιόφωνο και μάλιστα το ραδιόφωνο του Χρόνου. Κατ' αρχήν να πω ότι είναι μεγάλος τίτλος τιμής για μένα να με θεωρείτε Θρακιώτη, δυστυχώς δεν είμαι Θρακιώτης, με την έννοια της καταγωγής τουλάχιστον, στην καρδιά βεβαίως είμαι, έζησα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου στην Θράκη και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και σ' όλη την Θράκη. Έχω αγαπήσει και τον τόπο και τον λαό της και θα ήθελα πολύ να εξακολουθώ να είμαι και να μένω εδώ. Δυστυχώς, προς το παρόν τουλάχιστον, λόγοι οικογενειακοί και επαγγελματικοί δεν μου επιτρέπουν κάτι τέτοιο, το σπίτι μου παραμένει στην Αλεξανδρούπολη και ελπίζω κάποια στιγμή να με υποδεχτεί και πάλι πίσω.

  Όσον αφορά την ενασχόλησή μου με τα δημοτικά πράγματα και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, ο τόπος καταγωγής μου και θεώρησα ότι κάθε άνθρωπος που νοιάζεται για τον τόπο του πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί γι' αυτόν. Η ενασχόλησή μου πάντα μια γοητεία ασκούσε στην καρδιά μου, η ενασχόληση με τα πράγματα του δήμου. Δόθηκε η ευκαιρία συζητώντας με κάποιους συνανθρώπους, από παρέα ξεκινήσαμε στην αρχή, σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε μια κίνηση πολιτών για τον δήμο Θεσσαλονίκης, κάποια προβλήματα με βασικότερο πρόβλημα την αλλοίωση την κοινωνική και πολιτισμική που υφίσταται η Θεσσαλονίκη, όπως και άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά ειδικά η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα νομίζω ότι υπερτερούν σ’ αυτό το φαινόμενο. Με αφορμή αυτό λοιπόν, σιγά-σιγά αναπτύχθηκε ένας γενικότερος προβληματισμός για τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης σήμερα και ευρύτερα το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης.

  Νομίζω ότι πλέον μπορούμε να καταθέσουμε μία άποψη με συγκεκριμένη τεκμηρίωση πάνω στα βασικότερα προβλήματα της πόλεως. Αυτό λοιπόν ήταν και η αφορμή, ήταν και μία ανάγκη πλέον να το εκφράσουμε πέρα από τα κατεστημένα κομματικά ως επί τω πλείστω σχήματα που έχουν εγκλωβισμένο τον δήμο Θεσσαλονίκης σε μια μιζέρια η οποία βέβαια δεν θα έπρεπε να υπάρχει γι' αυτό τον ιστορικό δήμο.

  Λέγεται ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει μια πόλη κάποιων εκατομμυρίων ανομοιογενούς πληθυσμού. Είναι σενάρια τα οποία κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως επίσης κάτι ανάλογο λέγεται και για την περιοχή εδώ της Θράκης, ότι οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες θα διευρυνθούν και δεν ξέρουμε τελικά τι Ελληνισμός θα υπάρχει και σε τι ποσοστό. Δεν θα ήθελα να μπούμε σ' αυτή την συζήτηση πάρα πολύ, όσο στο να σταθούμε στο γεγονός να μας πείτε από πού αντλείτε αυτή την δύναμη ν' αντεπεξέλθετε σ' ένα τέτοιο σημαντικό παιχνίδι που γίνεται στις εκλογές, μια και ξέρουμε ότι αυτά τα παιχνίδια τα εκλογικά απαιτούν και ψυχικό σθένος πολύ υψηλό, αλλά και οικονομικά ερείσματα.

  Κατ' αρχάς θίξατε την σημαντικότερη ίσως πτυχή των προεκλογικών μας εξαγγελιών, δηλαδή ακριβώς αυτή την αλλοίωση την οποία υφίσταται ο πολιτισμικός και κοινωνικός ιστός της Θεσσαλονίκης και αυτό δεν είναι άσχετο με τις φιλοδοξίες και τα όνειρα κάποιων, ίσως εφιάλτες για άλλους, για την πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, ειδικότερα της Θεσσαλονίκης για την οποία γίνεται πολύς λόγος, αλλά και της Θράκης. Μιλάμε για Θράκη των 700.000 κατοίκων, για Θεσσαλονίκη των 5 εκατομμυρίων, κάτι το οποίο δείχνει σιγά-σιγά να υλοποιείται, τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη, αλλά απ' ό,τι διαβάζω και στην έγκριτη εφημερίδα τον 'Χρόνο' ως ένα βαθμό άρχισε να ισχύει και για την Θράκη αυτό. Είναι το βασικότερο σημείο στο οποίο επικεντρώνουμε το πρόγραμμά μας, χωρίς βεβαίως ν' αφήνουμε και τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα της πόλης.

  Εκεί ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να καταθέσουμε την άποψή μας για τα δημοτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Τώρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως είναι το οικονομικό που αναφέρατε, όπως είναι η συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου με μια σοβαρότητα και μία κοινωνική απήχηση. Όλα αυτά όλα είναι όντως προβλήματα, ήταν υπαρκτά, παραμένουν ως ένα βαθμό μεγάλο γιατί ακόμα τώρα ξεκινήσαμε έχουμε περίπου 1 μήνα ουσιαστικά δραστηριότητας, υπάρχει μία συζήτηση πάνω στα θέματα αυτά, υπάρχει ένας διάλογος ο οποίος αναπτύσσεται με κάποιους κοινωνικούς φορείς, πρόσωπα πολιτικά τα οποία αναμένεται να στηρίξουν την προσπάθειά μας και ομάδες πολιτών. Νομίζω ότι πάμε καλά και ότι θ' αντιμετωπιστούν. Όσον αφορά τα χρήματα, δεν είναι φυσικά το τελευταίο το οποίο μας απασχολεί, είναι από τα πρωτεύοντα και εκεί φαίνεται να πηγαίνουμε καλά.

  Πιστεύω ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέχρι τέλος Μαΐου, όταν φανεί πλέον και ο συνδυασμός μας που ονομάζεται ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και όταν φανεί πλέον σε κάποιες εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματισμένες να κάνουμε, μία συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των θέσεών μας περί τα μέσα Μαΐου και κάποιες διανομές υλικού, οι οποίες θα δείξουν και το πρόσωπό μας στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

  Ποιά πιστεύετε ότι είναι τα ζητήματα στα οποία πρέπει να δίνει προτεραιότητα η τοπική αυτοδιοίκηση;

  Σίγουρα η τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που πρέπει να φροντίσει είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις, κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης πάνω σε σύγχρονες μεθόδους αντιμετωπίσεως των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ένας δήμος, όπως είναι π.χ. το κυκλοφοριακό, όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, σημαντικότατο για μεγαλουπόλεις και βεβαίως η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με άλλους δήμους, τόσο ελλαδικούς, όσο και εξωελλαδικούς. Πιστεύω δηλαδή ότι ο τομέας επικοινωνίας με φορείς και με δήμους, ομοειδείς φορείς, είναι το βασικότερο στοιχείων και για την προβολή κάποιων απόψεων, αλλά και για την απόκτηση εμπειριών.

  Και κυρίαρχα πρέπει να μπορούν όλοι να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

  - Ναι και βασικότερο βεβαίως για τις μεγάλες πόλεις δεν είναι τυχαίο ότι η ποιότητα ζωής έχει να κάνει κυρίως με το κυκλοφοριακό, αν αναφέρουμε την Θεσσαλονίκη, αλλά βλέπω και στην Αλεξανδρούπολη τα προβλήματα είναι κι εκεί πολύ οξυμένα. Το κυκλοφοριακό συνδυάζεται ως ένα βαθμό και με τους ρύπους του περιβάλλοντος, αλλά και με τα σκουπίδια, είναι πολύ σημαντικό το θέμα των σκουπιδιών σε μεγάλες πόλεις. Ήταν πριν από 5 χρόνια η Θεσσαλονίκη η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ντρεπόμουν που ήταν, γιατί ήρθε κόσμος πολύς στην πόλη μέσα για εκδηλώσεις κ.λπ. από άλλες χώρες και ήταν ένα απέραντο σκουπιδαριό και ντρεπόμουν γι' αυτό πραγματικά.

  Και φυσικά οι στόχοι σας είναι ρεαλιστικοί, δημιουργική αντιπολίτευση.

  Όχι δημιουργική απλώς, τουλάχιστον αντιπολίτευση, γιατί μέχρι τώρα ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε αντιπολίτευση. Δεν ξέρω πού οφείλεται αυτό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε αντιπολίτευση, είχε μόνο συμπολίτευση.

  Ο δήμος Θεσσαλονίκης υπήρξε εφαλτήριο για ανθρώπους οι οποίοι αναδείχτηκαν πολιτικά.

  Ναι, ήταν, απετέλεσε δυστυχώς και δεν είναι ο μόνος τομέας και στον τομέα του πολιτισμού, σε περιπτώσεις όπως το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και πολλοί άλλοι φορείς και θεσμοί οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν δυστυχώς για την πολιτική ανέλιξη κάποιων ανθρώπων. Αυτό είναι καταστροφικό για τους φορείς αυτούς, διότι ένας φορέας πολιτισμού, όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ή όπως είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, ή όπως είναι άλλου είδους πολιτιστικοί θεσμοί δεν νομίζω να χρησιμοποιούνται γι' αυτό το πράγμα, δηλαδή ή παλεύεις για το κοινό καλό ή παλεύεις για το δικό σου όφελος;

  Να σας ευχηθούμε ν' αντέξετε μια προεκλογική εκστρατεία που αναμένεται να είναι αρκετά σκληρή και αρκετά δύσκολη, πολλοί λένε ότι θα συνθλίψει, ότι θα είναι πολύ έντονη η αντιπαράθεση, γιατί θα έχει αντίκτυπο γενικότερο για την πολιτική κατάστασης της χώρας, δεν θα είναι μια αναμέτρηση απλή που θ’ αφορά τις τοπικές κοινωνίες και τις αυτοδιοικήσεις, αλλά θ' αποτελέσει βαρόμετρο και θ' αξιολογηθούν τα ποσοστά κάπως αλλιώς. 'Αρα αυτό που σας ευχόμαστε ειλικρινά είναι ν' αντέξετε.

  Δυστυχώς είναι η δεύτερη φορά που ακούω το ρήμα 'συνθλίβω' στις συζητήσεις και στις ομιλίες που έχω κάνει μέχρι τώρα, μου το έχουν πει κι άλλοι ότι είναι πολύ επικίνδυνο και υπάρχει κίνδυνος να συνθλιβούμε. Κατ' αρχήν δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, εκτός από κάποια χρήματα και κάποιο χρόνο, το οποίο όμως δεν το θεωρώ χαμένο, είναι μια απόκτηση εμπειριών. Εμείς θέλουμε πρωτίστως να κάνουμε μία εμφάνιση όσο γίνεται πιο αξιοπρεπή. Θέλουμε να διαδώσουμε όσο γίνεται πιο πολύ το μήνυμά μας που έχει να κάνει με την αναγκαιότητα αυτός ο λαός και αυτοί οι κάτοικοι του δήμου Θεσσαλονίκης, να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνδυασμός μας έχει σαν βασικό του σύνθημα 'Θεσσαλονίκη, πόλη με ταυτότητα, ελληνική', το έχει ανάγκη αυτό η Θεσσαλονίκη, γιατί δυστυχώς από μια πόλη σύμβολο του μακεδονικού Ελληνισμού, κατάντησε μια ταφόπλακα της νεολαίας μας, μία πόλη χωρίς ταυτότητα, ένα συνονθύλευμα ατόμων που δεν την νοιάζονται και δεν την πονούν, κι αυτά είναι συμπτώματα παρακμής για μια κοινωνία που κάθε άλλο παρά μητροπολιτικό ρόλο μπορεί να παίξει στον ευρύτερο χώρο.

  Κατηγορία: