Αντι-συντηρητικοί Έλληνες «συντηρητικοί»

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Οκτώβριος 2006

  Εδώ και 2 χρόνια το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) είναι στην εξουσία στην Ελλάδα, μετά από 23 χρόνια σχεδόν συνεχούς διακυβέρνησης του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ. Η γενική εντύπωση που υπάρχει στο εξωτερικό είναι πως η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα, αντίστοιχο των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών και των Αμερικανών ρεπουμπλικάνων. Η εντύπωση αυτή ενισχύεται από την συμμετοχή της ΝΔ στο διεθνές συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και από την κομματική αντίθεσή της στο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Όμως μία προσεκτικότερη ανάλυση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας οδηγεί σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα.

  Ας αρχίσουμε από την εξωτερική πολιτική. Ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει δηλώσει πως «δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε στρατηγικό επίπεδο στην εξωτερική πολιτική» (6). Αυτό αποδεικνύεται και από μία σύγκριση των θέσεών τους.

  Η ΝΔ, σε αντίθεση τόσο με το ΕΛΚ (1), όσο και με την Εκκλησία της Ελλάδος (2), υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν τελικά αυτή γίνει πραγματικότητα, τότε η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη θα κατακλυσθούν από εκατομμύρια Τούρκους μουσουλμάνους με ευρωπαϊκό διαβατήριο, ένας πραγματικός εφιάλτης που θα σημάνει το δημογραφικό τέλος της Ευρώπης. Όχι μόνο αυτό, αλλά η ΝΔ ανέλαβε να γίνει μεσολαβητής και υποστηρικτής του αιτήματος του τουρκικού ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν να γίνει μέλος του … χριστιανοδημοκρατικού ΕΛΚ (3).

  Ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η ΝΔ τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού υπερ-κράτους και της κατάργησης των ευρωπαϊκών εθνών-κρατών. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρόεδρος της ελληνικής Βουλής κ. Ψαρούδα-Μπενάκη έχει δηλώσει πως «τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη» (4). Η ΝΔ έσπευσε να επικυρώσει, με την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της ελληνικής Βουλής χωρίς δημοψήφισμα (5). Ο βασικός λόγος της βιασύνης ήταν πως στην αρχή οι Έλληνες ήταν διχασμένοι για το Σύνταγμα της ΕΕ (44,57% υπέρ, 38,85% κατά), ενώ πλέον, μετά την απόρριψή του από την Γαλλία και την Ολλανδία, είναι σαφώς αντίθετοι (34% υπέρ, 53,6% όχι) (12). Το Σύνταγμα της ΕΕ δεν περιέχει καμία αναφορά στον χριστιανικό χαρακτήρα της Ευρώπης και παραχωρεί περισσότερες αρμοδιότητες από τα έθνη-κράτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

  Η ΝΔ ήταν από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά συντηρητικά κόμματα που καταψήφισε το Μνημόνιο κατά των εγκλημάτων του Κομμουνισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης (9). Κατά το συνέδριο του ΕΛΚ στην Ρώμη ο κ. Καραμανλής καθυστέρησε να μπει στην αίθουσα της σύσκεψης για να μην καθίσει δίπλα στον φιλοξενούντα Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο θεωρεί πολύ συντηρητικό, ενώ αρνήθηκε να παρευρεθεί στο επίσημο δείπνο.

  Το κόμμα της ΝΔ είναι αντι-συντηρητικό και στην μεταναστευτική πολιτική. Το 2005 παραχώρησε αμνηστία σε όλους τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη για το πόσους και ποιους έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Είναι η τρίτη αμνηστία που παρέχεται μετά τις δύο προηγούμενες, το 1999 και το 2001, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα έχει λάβει εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις: η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών (10%) από κάθε χώρα της ΕΕ και πολλές συνοικίες ελληνικών πόλεων έχουν υποβαθμιστεί και μετατραπεί σε γκέτο. Αδιαφορώντας για την πραγματικότητα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος υποστηρίζει ότι «η μετανάστευση συμβάλλει στην οικονομική εξέλιξη, την κοινωνική πρόοδο και την γονιμοποίηση του πολιτισμού» (7) και «καταβάλλει προσπάθειες για την νομιμοποίηση όλων των παρανόμων μεταναστών» (8). Η εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προβλέπει την απέλαση των παρανόμων μεταναστών, αποτελεί άγνωστη λέξη για την κυβέρνηση της ΝΔ.

  Η έλλειψη συντηρητικού ιδεολογικού υπόβαθρου της ΝΔ είναι ιδιαίτερα εμφανής στις σχέσεις της με τα κόμματα της μαρξιστικής Αριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ερωτηθείς για τις αναγνωστικές του προτιμήσεις δήλωσε ότι «διαβάζει με επιμονή και υπομονή τους αριστερούς στοχαστές, όπως τον Μαρξ» (10). Η ιστορική θεώρηση της ΝΔ είναι προκλητικά αντι-συντηρητική: αποδίδει τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την εγκαθίδρυση κομμουνιστικής δικτατορίας στην Ελλάδα. Σε επίσκεψή του στην φυλακή στο νησί του Αϊ-Στράτη, όπου εξορίζονταν κομμουνιστές κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «αποδίδει φόρο τιμής στους πολίτες που διώκονταν και υπέφεραν σ' αυτόν εδώ τον χώρο» και δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους (440.000 ευρώ) για την μετατροπή του χώρου σε ... «Μουσείο Δημοκρατίας» (11).

  Ο συντηρητικός ιδεολογικός χαρακτήρας της ΝΔ αποτελεί μία φαντασίωση στο μυαλό όσων δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Με βάση τα διεθνή ιδεολογικά κριτήρια η ΝΔ είναι ένα κεντροαριστερό κόμμα. Οι Έλληνες συντηρητικοί έχουν εγκαταλειφθεί από την ΝΔ και ο αγώνας για τις αξίες του Έθνους και της Παραδόσεως πρέπει να συνεχιστεί από άλλες επάλξεις.

  Παραπομπές
  1) Συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, 4 Φεβρουαρίου 2004.
  2) Ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στην εκκλησία της Αγ.Βαρβάρας Πατησίων, 4 Δεκεμβρίου 2004.
  3) Σύνοδος κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, 14-17 Οκτωβρίου 2003.
  4) Δηλώσεις Μπενάκη μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, 8 Φεβρουαρίου 2005.
  5) Επικύρωση του Συντάγματος της ΕΕ από την ελληνική Βουλή με ψήφους 268 υπέρ, 17 κατά, 19 Απριλίου 2005.
  6) Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, 8 Ιανουαρίου 2004.
  7) Διεθνές Συνέδριο Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, 15 Νοεμβρίου 2004.
  8) Δήλωση Παυλόπουλου στην Βουλή, 17 Νοεμβρίου 2005.
  9) Τοποθέτηση του γ.γ της ΝΔ κ. Μεϊμαράκη στην επίσημη εφημερίδα του ΚΚΕ «Ριζοσπάστης», 24 Δεκεμβρίου 2005.
  10) Δήλωση Καραμανλή στο περιοδικό «Διαβάζω», Ιανουάριος 2006.
  11) Δηλώσεις Καραμανλή κατά την επίσκεψη στον Αϊ-Στράτη, 17 Ιουλίου 2005.
  12) Δημοσκοπήσεις του μεγαλύτερου ελληνικού portal ειδήσεων In.gr


  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Οκτωβρίου 2006 του αμερικανικού συντηρητικού περιοδικού Chronicles (Χρονικά).

  Διευκρίνιση: καθώς το άρθρο απευθύνεται στο αμερικανικό κοινό, ο όρος «συντηρητισμός» χρησιμοποιείται με την αγγλοσαξονική έννοια, αναφέρεται δηλαδή στην πολιτική φιλοσοφία που υπερασπίζεται την θρησκευτική, πολιτιστική και εθνική παράδοση της χώρας.

  Κατηγορία: