Απαραίτητη η ανάπτυξη του αθλητισμού στην Ανατολική Αττική

 • Δημοσιεύτηκε: 11 Οκτώβριος 2006

  Από μικρό παιδί στην Ανατολική αττική, ζω την αδιαφορία των εκάστοτε τοπικών αρχόντων, αλλά και της πολιτείας για τον αθλητισμό και την νεολαία. Τα παλαιότερα χρόνια εμείς τα ίδια τα παιδιά βρίσκαμε τους τρόπους για παιχνίδι. Παιχνίδι στις αλάνες, στις μπασκέτες ή και στην θάλασσα σε πολλούς από τους δήμους μας. Τα τελευταία χρόνια την αλάνα αντικατέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις «μίνι ποδοσφαίρου», όπως έχουν ονομασθεί.

  Μαζικός δημοτικός αθλητισμός. Ένας τομέας που μαζί με την σχολική παιδεία θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα. Στα παιδιά οι επιδράσεις του αθλητισμού είναι σημαντικές σε μέγεθος και ποσότητα. Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο επίδρασης του αθλητισμού στα νεαρά άτομα είναι η στήριξη που παρέχει η άσκηση στη φυσιολογική βιολογική ανάπτυξη. Η στήριξη της ανάπτυξης οδηγεί τα παιδιά στον υψηλό αθλητισμό και τις καλές επιδόσεις.

  Η ορθολογιστική προσέγγιση των αθλητικών ερεθισμάτων, δηλ. της άσκησης ή προπόνησης, δημιουργεί προϋποθέσεις ομαλής βιολογικής εξέλιξης και καλής αθλητικής απόδοσης. Απώτερος στόχος, ο αθλητισμός να συμβάλλει στη δομική και λειτουργική ανάπτυξη των παιδιών, παράλληλα με τη διαμόρφωση πνευματικών και ηθικών αξιών.

  Με την ανάπτυξη του αθλητισμού στους δήμους θα καταφέρει η τοπική κοινωνία να αποτρέψει τους νέους από άλλους λανθασμένους δρόμους «διασκέδασης» και ενασχόλησης που μόνο κακό μπορούν να αποφέρουν στον εαυτό τους, στην οικογένειά τους, στο κοινωνικό σύνολο.

  Δυστυχώς σημαντική εξάπλωση έχει η μάστιγα των ναρκωτικών σε πολλούς δήμους της Ανατολικής Αττικής. Και δεν κάνει κανείς τίποτα γι' αυτό. Εντύπωση μου έχει κάνει το γεγονός ότι σχεδόν κανείς απ' τους τοπικούς άρχοντες δεν έχει προσπαθήσει να δει το πρόβλημα σοβαρά και να προσπαθήσει να βρει λύσεις. Έστω να προσπαθήσει. Έστω να προτείνει κάτι σε θεωρητικό επίπεδο.

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι με ιδιαίτερη «μανία», θα έλεγα, πολιτικοί, νεοφιλελεύθεροι και κεντροαριστεροί έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία που στοχεύει να δημιουργήσει μαζική κοινωνική ανοχή απέναντι στο φαινόμενο των ναρκωτικών! Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία μόνο 5ετία ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ η χρήση στις νεαρές ηλικίες.

  Γι' αυτό πιστεύω πως σημαντική λύση είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού, ο οποίος δημιουργεί πέραν όσων προανέφερα, ενισχύει και προβάλλει την ευγενή άμυλα και την συλλογική προσπάθεια μεταξύ των μελών της ομάδας, της παρέας, των συμμαθητών. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο με άριστη φυσική ομορφιά και ιδανικό κλίμα. Η περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής είναι ίσως από τις πιο όμορφες της Ελλάδος. Δίχως όμως την ανάπτυξη που προανέφερα, «σπαταλάμε» την «υπεροχή» αυτή.