Από την "φιλία" στην ατελείωτη υποχώρηση

 • Δημοσιεύτηκε: 18 Απρίλιος 2001

  Σε μία ατελείωτη υποχώρηση της Ελλάδος εξελίσσεται η ελληνοτουρκική "φιλία", καθώς η 'Αγκυρα προωθεί βήμα-βήμα τις πάγιες στρατηγικές της θέσεις. Η επί μήνες διατυμπανιζόμενη επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου στην 'Αγκυρα, στην οποία είχαν στηριχθεί πολλές ελπίδες των οπαδών της ελληνοτουρκικής "προσέγγισης", δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως η Τουρκία έθεσε νέες διεκδικήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως ο αφοπλισμός των νησιών του Αιγαίου και το θέμα των Τούρκων των Δωδεκανήσων. Αμείωτο παραμένει και το μίσος των απλών Τούρκων για την Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

  Πιο συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ.Παπανδρέου στην 'Αγκυρα (4-6 Απριλίου) δεν σημειώθηκε πρόοδος σε κανένα από τα εκκρεμόντα σοβαρά ζητήματα (Κύπρος, Αιγαίο, θεολογική σχολή Χάλκης). Αντιθέτως πάρθηκαν οι εξής άσχετες ή ασήμαντες αποφάσεις:

  • Οι δύο χώρες να τηρήσουν την συνθήκη της Οττάβας για τις νάρκες ξηράς (αποναρκοποίηση γραμμής Έβρου).
  • Να μετατραπεί ο δρόμος Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινουπόλεως σε αυτοκινητόδρομο.
  • Να δημιουργηθούν κατασκηνώσεις νέων στα σύνορα Ελλάδος, Τουρκίας και Βουλγαρίας.
  • Να αναλάβουν Τούρκοι εργολάβοι κατασκευαστικά έργα για τους Ολυμπιακούς του 2004 (δεν ανακοινώθηκε ποιά).
  • Η Ελλάς να διευρύνει την χρήση των ημερησίων αδειών εισόδου που δίνει σε Τούρκους επισκέπτες (η απόφαση φωτογραφίζει την Δυτική Θράκη).
  • Οι δύο χώρες να συνεργαστούν στην μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία και το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη από τα εδάφη τους (ενίσχυση του τουρκικού αγωγού Μπακού-Τσεϋχάν).
  • Να υποβληθεί υποψηφιότητα για συνδιοργάνωση από Ελλάδα και Τουρκία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2008.
  • Να συναντηθούν ξανά οι υπουργοί Εξωτερικών τον Ιούνιο στο Κουσάντασι και την Σάμο, όπου θα έρθουν σε επαφή με ομάδες πολιτών και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των δύο χωρών.

  Ο κ.Παπανδρέου είχε προσπαθήσει κατά την άφιξή του να δημιουργήσει τεχνητό κλίμα ευφορίας, δηλώνοντας ψευδώς πως "το 65-70% των Ελλήνων υποστηρίζει την πολιτική του και πως δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να χαίρεται με την πρόσφατη οικονομική κρίση στην Τουρκία". Όμως το πόσο ενδιαφέρον έχει ο απλός τουρκικός λαός για την ελληνοτουρκική "φιλία" φάνηκε σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Radikal στις 10 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτή, οι Τούρκοι θεωρούν ως μεγαλύτερο εχθρό την Ελλάδα (29%) και ακολουθούν ΗΠΑ (12%), Γαλλία (11%), Ιράν (4%), Ρωσία (4%) και Συρία (4%). Επίσης πρώτη μεταξύ των χωρών που θα μπορούσαν να επιτεθούν κατά της Τουρκίας είναι η Ελλάς (37%) και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά Ιράκ (10%), Ρωσία (7%), ΗΠΑ (7%) και Ιράν (6%), ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (69%) επιθυμεί να παραμείνουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοσκόπηση διεξήχθη στα υποτιθέμενα "φιλελληνικά" μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας και όχι στην "ανθελληνική" μικρασιατική ενδοχώρα.

  Ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκεπτόταν την 'Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμύνης Σαμπαχατίν Τσακμακόγλου δήλωνε πως "αν ο κ.Παπανδρέου είναι ειλικρινής στο θετικό μήνυμα που έφερε, τότε η Ελλάς μπορεί να αρχίσει να αφοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου". Εμείς δηλαδή υποχωρούμε συνεχώς και η Τουρκία προωθεί βήμα-βήμα τις ατελείωτες διεκδικήσεις της. Για τους εξοπλισμούς των δύο χωρών καυχήθηκε πως "η Ελλάδα πρέπει να πάψει να ανταγωνίζεται τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, γιατί δεν είναι δυνατόν να τις ανταγωνιστεί". Ως προς το Κυπριακό ο αντιπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Ντιριόζ δήλωσε πως "η αποστρατικοποίηση της Κύπρου θα εξετασθεί μόνο αν πρώτα συμφωνηθεί λύση".

  Παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί να ανακινήσει θέμα τουρκικής μειονότητας των Δωδεκανήσων, σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην 'Αγκυρα, μία απόρρητη έκθεση που κατά απαράδεκτο τρόπο "διέρρευσε" στον τύπο. Τοπικοί Τούρκοι προύχοντες, με την υποστήριξη του τουρκικού γενικού προξενείου Ρόδου, "εκκαθαρίζουν" φίλα προσκείμενα στην ελληνική διοίκηση στελέχη, προφανώς εν όψει του επόμενου βήματος. Επίσης σημειώθηκαν κινήσεις για την ίδρυση τουρκικών συλλόγων σε Κω και Ρόδο, ενώ ταυτοχρόνως εμφανίστηκε εκ του μηδενός στην Σμύρνη "Σύλλογος προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των Τούρκων της Δωδεκανήσου". Τέλος άρχισαν οι πιέσεις για την μετάβαση "πολιτιστικών" συγκροτημάτων στα Δωδεκάνησα, κατά το προηγούμενο της Θράκης. Είναι σαφές ότι Ρόδος και Κως αρχίζουν να προσελκύουν την προσοχή των Τούρκων "μειονοτολόγων", ιδίως μετά την αύξηση της στρατιωτικής σημασίας της περιοχής, με την ίδρυση του τουρκικού ναυστάθμου στο Aksaz. Το τελευταίο εγγυάται ότι η τουρκική πίεση στο συγκεκριμένο θέμα θα παραμείνει αμείωτη.

  Η μόνη θετική εξέλιξη για την Ελλάδα ήταν η αναβολή της υλοποίησης 32 τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, ύψους 19.5 δις δολλαρίων, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την γειτονική χώρα. Και αυτή όμως η εξέλιξη ήρθε σε αντίθεση με τις προβλέψεις και τις επιθυμίες των οπαδών της ελληνοτουρκικής "φιλίας". Όλοι γνωρίζουν πως η βασική τους θέση, με την οποία δικαιολογούν όλες τις υποχωρήσεις, είναι πως την Ελλάδα συμφέρει να είναι η Τουρκία χώρα σύγχρονη και προοδευμένη, ενταγμένη ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πραγματικότητα απέδειξε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα το ακριβώς αντίθετο. Αν η Τουρκία δεν αντιμετώπιζε οικονομική κρίση και κοινωνικά προβλήματα, παρά την βοήθεια που της χορηγούν διεθνείς οργανισμοί με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, είναι σχεδόν σίγουρο πως οι τουρκικοί εξοπλισμοί θα συνεχίζονταν αμείωτοι.

  Τα τελευταία γεγονότα θα έπρεπε να ξυπνήσουν την κυβέρνηση, η οποία δείχνει να έχει αντικαταστήσει την ελληνική εξωτερική πολιτική με την ελληνοτουρκική "φιλία". Αν αθροίσουμε όλες τις ελληνικές υποχωρήσεις επί της κυβερνήσεως Σημίτη (γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ακύρωση παράδοσης στην Κύπρο των πυραύλων S-300, διάλυση του κουρδικού αντάρτικου λόγω της παράδοσης Οτσαλάν, απόδοση άνευ όρων στην Τουρκία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αποναρκοποίηση της ελληνικής αμυντικής γραμμής στον Έβρο) διαπιστώνουμε πως η στρατιωτική θέση της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί δραματικώς σε διάστημα μόλις 5 ετών. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και οργή προκαλεί η έλλειψη αντίδρασης της αντιπολίτευσης στις κυβερνητικές ενέργειες. Τα λεγόμενα "μεγάλα" κόμματα (πλην ΚΚΕ για λόγους άσχετους με την τουρκική απειλή) ουσιαστικά συμφωνούν και συμπλέουν με την πολιτική των υποχωρήσεων χωρίς αντάλλαγμα. Αν ο ελληνικός εθνικισμός δεν ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα, και ειδικά με ανεξάρτητη φωνή στο κοινοβούλιο, ο κατήφορος θα συνεχισθεί ανεμπόδιστος και οι εξελίξεις θα είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνες για το έθνος μας.

  Κατηγορία: