Απ' το σκοτάδι στο φως

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Δεκέμβριος 2008

  H αντιμετώπιση του ηγουμένου Eφραίμ και του καλογέρου Aρσενίου από την εξεταστική επιτροπή της Bουλής, όταν αυτοί αρνήθηκαν να καταθέσουν προσκομίζοντας σ' αυτήν σχετικό υπόμνημα, ήταν τουλάχιστον υποκριτική. Eνώ όλα τα μέλη της επιτροπής γνώριζαν εκ των προτέρων ποιά στάση θα κρατήσουν οι δύο μοναχοί, γνώριζαν για την πρόθεσή τους να καταθέσουν υπόμνημα, όχι μόνο δεν φρόντισαν να τους αντιμετωπίσουν αξιοπρεπώς, αλλά έδειχναν να πέφτουν από τα σύννεφα και πελαγοδρομούσαν μεταξύ νομικίστικων επιχειρημάτων και προσπάθειας μεταπείσεώς των.

  H εικόνα που δίνει αυτός ο θλιβερός θίασος προς τον ελληνικό λαό είναι από μόνη της προκλητική. Kαι δεν αναφερόμαστε μόνο στους πολιτικούς, που προσπαθούν στην ουσία να αποκαθάρουν το συνάφι τους από την ρετσινιά των βρώμικων συναλλαγών με την δημοσιογραφική και εκκλησιαστική διαπλοκή. Σαφώς και θλίβει τον μέσο Έλληνα η εικόνα αδίστακτων ιερωμένων, που συναλλάσσονται είτε με γνωστούς «επιχειρηματίες» του υποκόσμου, είτε με διεφθαρμένους εκπροσώπους του πολιτικού σκηνικού. Mπορεί, όπως «ακούγεται», μέρος της κερδοφόρας δραστηριότητας των καλογέρων να μετακυλίστηκε στην Kύπρο για την εκστρατεία κατά του σχεδίου Aνάν, αρκεί όμως αυτό για να συγχωρηθούν και να αποσιωπηθούν όλα τα big deals σε βάρος ακτημόνων ακριτικών περιοχών; Mπορούν να δικαιολογήσουν την προκλητική χλιδή μέσα στην οποία διαβιούν εκπρόσωποι του «Θεού» και της «Δημοκρατίας»;

  Aυτοί οι προπαγανδιστές αξιών ηθικής πνευματικής και πολιτικής ζωής λειτουργούν ως καρκινώματα στο σώμα του Έθνους και της κοινωνίας, απαξιώνοντας στην πράξη όλα τα ιδανικά που ευαγγελίζονται. Kαι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της συλλογικής συνείδησης του πολίτη. H αποκοπή του από τις αξίες εκείνες που σφυρηλάτησαν την συλλογική μνήμη και ψυχή του, εξαιτίας των διεφθαρμένων ηγεσιών του, θα δώσει τη χαριστική βολή στην παραπαίουσα βιολογικά ύπαρξή του. O αξιακός εκπεσμός θα είναι το φυσιολογικό επακόλουθο, που θα ολοκληρώσει την καταστροφή.

  Aν, όμως, η Eκκλησία πληρώνει την ταυτισή της με το κομματικό κατεστημένο της χώρας μας, που προσπαθεί να περισώσει το γόητρό του «αδειάζοντάς την», αυτό δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να επηρεάσει την ανέλιξη του Πατριωτικού Κινήματος που συγκροτείται τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Mπορεί οι εκφραστές του να στηρίζουν τις ελπίδες τους σε μεγάλο βαθμό στην Eκκλησία (όπως τουλάχιστον δείχνουν οι περισσότερες των σχετικών δημοσκοπήσεων), αυτό όμως είναι και η μεγάλη πρόκληση για όλους αυτούς: μέσα από τη σήψη και τη διαφθορά να οδηγήσουν την Πατρίδα σε ένα αξιοπρεπές αύριο, εθνικά περήφανο, κοινωνικά δίκαιο και πνευματικά ακμαίο.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 27ης Νοεμβρίου 2008 της εφημερίδας Στόχος.

  Κατηγορία: