Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία: Φόβοι και ελπίδες για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό

 • Δημοσιεύτηκε: 17 Ιούνιος 2015

  Την Κυριακή 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, για πρώτη φορά με τους νέους διευρυμένους δήμους. Οι εκλογές αυτές έρχονται σε μία στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις οξύνονται, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ακολουθεί επιθετική πολιτική ρήξης με την Ελλάδα, η Αλβανία ενδυναμώνει τους δεσμούς της με την Τουρκία και τα Βαλκάνια εμφανίζονται γεωπολιτικά σε κινητικότητα.

  Τέσσερις δήμοι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ελληνικό ενδιαφέρον, επειδή στους δήμους αυτούς υπάρχει ο μεγαλύτερος όγκος Ελλήνων ομογενών με μεγάλη πιθανότητα να εκλεγούν οι υποψήφιοι της "Ομόνοιας" - ΚΕΑΔ, αλλά και για κάποιους ιδιαίτερους λόγους που θα αναφερθούν πιο κάτω.

  Ο διευρυμένος δήμος Φοινίκης με δεκάδες βορειοηπειρωτικά χωρία του Βούρκου και των Ριζών φυσιολογικά θα ήταν ένας περίπατος για τον υποψήφιο της "Ομόνοιας" Γιάννη Μπάμπη. Όμως η εμφάνιση και άλλων υποψηφίων δημιούργησε διχαστικό κλίμα, ιδιαίτερα ανάμεσα στον υποψήφιο της "Ομόνοιας" και στον υποψήφιο του Μέγκα Λεωνίδα Χρήστου.

  Στον διευρυμένο δήμο Δρόπολης-Πωγωνίου, όπως και στην Φοινίκη, όπου δηλαδή δεν υπάρχει ουσιαστική αλβανική απειλή, η έκκληση για πειθαρχημένη κάθοδο στις εκλογές δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα την κάθοδο και αυτόνομων υποψηφίων. Εδώ ο υποψήφιος της "Ομόνοιας" Κώστας Ζήσος έχει κυριότερο αντίπαλο το παλαιό κομματικό στέλεχος Χρήστο Ντούτση.

  Ο νοτιότερος από τους δήμους συνορεύει με τον νομό Θεσπρωτίας, είναι ο νέος δήμος Κονίσπολης. Εδώ το ελληνορθόδοξο στοιχείο με 55% του συνόλου των ψηφοφόρων με υποψήφιο τον Αναστάση Γκούντα έχει ως αντιπάλους Τσάμηδες Αλβανούς. Η πρωτεύουσα του δήμου Κονίσπολη κατοικείται αποκλειστικά από μουσουλμάνους Τσάμηδες, τα περισσότερα όμως χωριά του δήμου Τζάρα, Μουρσί, Βρύνα, Τσιφλίκι, Σκάλα κατοικούνται από Έλληνες και Τσάμηδες που συνυπάρχουν, αρμονικά τον περισσότερο καιρό, αλλά και με υποδαυλιζόμενες στιγμές έντασης.

  Στα χωριά αυτά το ελληνικό στοιχείο υπερτερεί πληθυσμιακά, όμως κάθε χρόνο οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες πραγματοποιούν πορεία προς τα ελληνικά σύνορα και την συνοριακή διάβαση στο Μαυρομάτι για αυτό που ονομάζουν "γενοκτονία τους από τους Έλληνες". Η μυθοπλασία αυτή και η χειραγώγησή τους από ακραίες υπερεθνικιστικές οργανώσεις που οργανώνουν, χρηματοδοτούν και συμμετέχουν, έχουν δημιουργήσει στην είσοδο του χωριού Τζάρα ένα μνημειακό συγκρότημα για την καλούμενη γενοκτονία προς μεγάλη τέρψη της Τουρκίας, η οποία εγκαλούμενη για τις περισσότερες γενοκτονίες στον κόσμο θέλει πολύ να δει και την Ελλάδα κατηγορουμένη για μία έστω υποθετική γενοκτονία.

  Ο δήμος Χιμάρας έχει ενωθεί προς νότο με τα χωριά της επαρχίας Λουκόβου και προς δυσμάς με τα χωριά της επαρχίας Βράνισας. Η επαρχία Βράνισας κατοικείται αποκλειστικά από Λιάπηδες μουσουλμάνους, οι οποίοι είναι εξισλαμισθέντες κατά την τουρκοκρατία Χιμαριώτες. Στην επαρχία Λουκόβου υπάρχουν τα ελληνορθόδοξα χωριά Λούκοβο, Νίβιτσα, Άγιος Βασίλης και Πικέρνι. Δύο χωριά μουσουλμανικά Μπόρσι και Σάσαϊ και δύο χωριά με μεικτό πληθυσμό Τσόραϊ και Φτέρα. Σίγουρα στην Χιμάρα υπάρχει κάποια ανησυχία πως θα συμπεριφερθούν εκλογικά οι μουσουλμάνοι και οι άλλοι ελληνορθόδοξοι που έμειναν επί δεκαετίες αποκομμένοι.

  Όμως η μεγάλη ανησυχία προέρχεται από τον Έντι Ράμα και το σχέδιο του "Νέα Χιμάρα". Ο ίδιος επισκέφθηκε πρόσφατα δυο φορές την Χιμάρα δηλώνοντας υπεροπτικά πως θα την κερδίσει, πως "η Χιμάρα είναι όπως θέλω εγώ και όχι όπως θέλουν οι Χιμαριώτες". Έχει εκβιάσει πως αν δεν ψηφιστεί ο υποψήφιός του οι Χιμαριώτες δεν θα έχουν νερό να πιουν και άλλα πολλά. Εξάλλου το σχέδιο "Νέα Χιμάρα" προβλέπει με διαφόρους τρόπους την υφαρπαγή της γης που θα αποδοθεί σε μεγαλοεπιχειρηματίες για να δημιουργήσουν μεγάλες τουριστικές μονάδες. Προβλέπει ακόμα στον όρμο του Πανόρμου την δημιουργία μίας πόλης εποίκων από άλλες περιοχές της Αλβανίας που θα αποτελέσουν το εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων. Οι παραλίες της Χιμάρας είναι πανέμορφες και πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.

  Οι Χιμαριώτες στην συντριπτική πλειοψηφία τους στηρίζουν τον υποψήφιο της "Ομόνοιας" - ΚΕΑΔ Φρέντη Μπελέρη, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον τόπο τους από τις αλβανικές μεθοδεύσεις. "Οι Αλβανοί θα προσπαθήσουν να νοθεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα", μου λένε, "τι ακριβώς θα προσπαθήσουν να κάνουν;" διερωτώνται.

  Ερωτήματα υπάρχουν βέβαια πολλά, θα έλθει βοήθεια από την μητέρα πατρίδα; Θα έλθουν να ψηφίσουν οι Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα; Θα συμπαρασταθεί έμπρακτα η Ελλάδα και ιδιαίτερα η νέα κυβέρνηση; Υπάρχει ανησυχία και φόβος τι θα μεθοδεύσουν οι Αλβανοί, ιδιαίτερα στην Χιμάρα, αλλά και ελπίδες πως όλα θα εξελιχθούν καλά και θα υπάρξει επιτέλους η δυνατότητα να παραμείνουν στις προαιώνιες εστίες τους, σε συνθήκες όπως απορρέουν από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις περί μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.