Βάτσλαβ Χάβελ, Κιμ Γιονγκ Ιλ και ΚΚΕ

  • Δημοσιεύτηκε: 29 Δεκέμβριος 2011

    Πριν από λίγες μέρες πέθαναν δύο ξένοι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Βάτσλαβ Χάβελ και ο Πρόεδρος της Βόρειας Κορέας (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας) Κιμ Γιονγκ Ιλ. Η εφημερίδα του ΚΚΕ «Ριζοσπάστης» σχολίασε τον θάνατό τους.

    Για τον Χάβελ έγραψε: «Πέθανε ο αντικομμουνιστής Χάβελ. Πέθανε ένας από τους πρωτεργάτες της αντεπανάστασης στην Τσεχοσλοβακία και πρώτος Πρόεδρος της χώρας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, Βάτσλαβ Χάβελ. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπονόμευση του σοσιαλισμού από το 1968, την λεγόμενη «Άνοιξη της Πράγας», την πρώτη απόπειρα ανατροπής που παρουσιάστηκε με το οπορτουνιστικό προσωπείο του «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο». Επαινέθηκε από δήθεν αγωνιστές της ελευθερίας όπως ο Πολωνός Λεχ Βαλέσα».

    Για τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος λίγα 24ωρα μετά τον Χάβελ μάς άφησε κι αυτός χρόνους, τα πράγματα για το ΚΚΕ ήταν τελείως ξεκάθαρα: Ήταν ο αγωνιστής και αγνός επαναστάτης του κόμματος των εργατών της Βόρειας Κορέας που οι δυνάμεις τής συντήρησης και του καπιταλισμού ήθελαν να του φορέσουν το προσωπείο του παρανοϊκού δικτάτορα. Το συλλυπητήριο τηλεγράφημα του ΚΚΕ αναφέρει κατά λέξη τα εξής: «Ο λαός της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στον δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά. Στέκεται αλληλέγγυο με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του Κόμματος Εργατών Κορέας και του κορεάτικου λαού».

    Η ηγεσία του ΚΚΕ πρέπει να εξηγήσει αναλυτικά με το νι και με το σίγμα τι ακριβώς ονειρεύεται για την ελληνική κοινωνία. Ποιο ακριβώς είναι το μοντέλο που θέλει να παράγει ή να αναπαράγει. Ποιον δρόμο ανάπτυξης έχει επιλέξει. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να συνεχίζουν να εξαπατούν τον ελληνικό λαό ανενόχλητοι.