Βρέχει Δημοκρατία

 • Δημοσιεύτηκε: 29 Μάιος 2002

  «Η δημοκρατία στον τόπο μας ολοκληρώθηκε το 1981 και μετά»
  Χρήστος Πρωτόπαππας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, 27 Μαΐου 2002


  Τελευταία, δεν μπορούσα να κοιμηθώ. 'Αγχος μέγα. Απορία μεγίστη. Μυστήριο άλυτο: «Πότε ολοκληρώθηκε η δημοκρατία στον τόπο μας;» αναρωτιόμουν τις μικρές ώρες που η μέλαινα Νυξ κατακτούσε τους Αθηναϊκούς αιθέρες με τον ζόφο της. Δυστυχώς, αντί να καταφύγω στην λύση των ηρεμιστικών, έπεσα στα βαριά ψυχωναρκωτικά: Την τηλεόραση. Εκεί είδα την δήλωση του Χρήστου Πρωτόπαππα που σας παραθέτω προηγουμένως. Του ανθρώπου που όταν συνόδευε τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη στην επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο είχε το χαμόγελο του έκπληκτου ανθρώπου που δεν μπορούσε να πιστέψει την τόσο, μα τόσο, αγαθή τύχη του.

  Μόλις τόλμησε δε να εκστομίσει αυτή την φράση, τα αδούλωτα παιδιά της «Γαλάζιας Γενιάς» εξεμάνησαν με τρόπο που θα ζήλευε ακόμα και ο ομηρικός Αχιλλεύς. «Η Ν.Δ. και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησαν τη δημοκρατία το 1974, με την ψήφιση του Συντάγματος, την οριστική επίλυση του πολιτειακού και την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της Μεγάλης Φιλελεύθερης Παράταξης (που έχει κάνει την ήττα στις εθνικές εκλογές... επιστήμη) Θοδωρής Ρουσσόπουλος. Ο Ρόκι Μπαλμπόα (*) της Ρηγίλλης, κ. Γιώργος Σουφλιάς υπερθεμάτισε λέγοντας: «Οι δηλώσεις αυτές προσβάλλουν τη νοημοσύνη και ιστορική μνήμη του λαού, αφού οι Έλληνες ξέρουν ότι η δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1974 και ολοκληρώθηκε το 1975 με την ψήφιση ενός από τα πιο δημοκρατικά και προοδευτικά Συντάγματα της Ευρώπης και του κόσμου».

  Η Δημοκρατία στον τόπο μας, τελικά, ευδοκιμεί. Όλοι την φέρνουν, την εμπεδώνουν, την ολοκληρώνουν. Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ήταν Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας. Τότε αμφέβαλε για το γεγονός ότι «το νέφος σκοτώνει», και απαντούσε στις επιτροπές που είχαν σχηματιστεί για να ευαισθητοποιήσουν τον λαό για το θέμα με την εξής σοφία: «Αν το νέφος σκοτώνει, φέρτε μου έναν νεκρό». Ομοίως δημοκρατική ήταν και η βελούδινη ρητορική του αείμνηστου Πασόκου Μένιου Κουτσόγιωργα στην βουλή όταν έλεγε στους απελπισμένους νεοδημοκράτες: «Σας πονάει ε; Σας τσούζει ε;» Ασύλληπτα δημοκρατική ήταν και η τοποθέτηση του έτερου αείμνηστου Πασόκου υφυπουργού Τύπου Δημήτρη Μαρούδα, ο οποίος, την εποχή που άρχισε να «σκάει μύτη» η ελεύθερη ραδιοφωνία-τηλεόραση απειλούσε ότι «θα καταρρίψει τον δορυφόρο» που θα τολμούσε να εκπέμψει ελληνικό πρόγραμμα.

  (*) Ο Γιώργος Σουφλιάς παρομοιάζεται με τον Θρυλικό μποξέρ «Ρόκι» της μεγάλης οθόνης που ενσάρκωνε ο Σιλβέστερ Σταλόνε επειδή η υποδοχή του στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας από τους συνέδρους -όταν επέστρεφε μετανοημένος- θύμιζε την αποθέωση του Ρόκι από τους Σοβιετικούς πολίτες στο κλειστό στάδιο της Μόσχας όταν ο Σταλόνε νίκησε τον Ιβάν Ντράγκο, τον Ρώσο πρωταθλητή της πυγμαχίας...

  Κατηγορία: