Γεωργία και εθνική ανεξαρτησία

 • Δημοσιεύτηκε: 09 Δεκέμβριος 2011

  Πριν από λίγες ημέρες διαβάσαμε ένα εξαιρετικό άρθρο του Δ. Μπριασούλη, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή», στις 19/11/2011. Το ακόλουθο τμήμα έχει ληφθεί από αυτό το άρθρο:

  «Αν και η χώρα έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει επισιτιστική αυτάρκεια, να παράγει φτηνά ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και να κάνει εξαγωγές, το 2009 πλήρωσε 6,5 δισ. ευρώ για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων. Το 2010 δαπανήθηκαν 6,3 δισ. ευρώ για εισαγωγές τροφίμων. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 δαπανήθηκαν για εισαγωγές πατάτας 59,8 εκατ. ευρώ, οσπρίων 14,0, κοινών λαχανικών 59,65, ενώ το 2010, 11,4 εκατ. ευρώ για κρεμμύδια και σκόρδα.

  Το 1990 το έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου ήταν 446.660 ευρώ, το 2002 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2006 έφτασε τα 2,1 δισ. ευρώ. H αξία των εισαγωγών το 1990 ήταν 1,6 εκατ. ευρώ, το 2002, 4,7 δισ. ευρώ και το 2006, 5,9 δισ. ευρώ. Η μεγάλη πληγή σε αυτό το έλλειμμα είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Το 2010, η αξία των εισαγωγών για κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος (99% από Ε.Ε.) έφτασε το 1,085 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ήταν μόλις 56,7 εκατ. ευρώ.

  Παρά την διαπίστωση του προβλήματος και τις κυβερνητικές εξαγγελίες, επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά αντικαθιστούν καλλιέργειες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την καταστροφή των λιγοστών παραγωγικών πόρων της χώρας, της γεωργικής γης και του αγροτικού και φυσικού τοπίου, αλλά κυρίως του ήθους των ήδη εκμαυλισμένων από τις στρεβλές επιδοτήσεις αγροτών.

  Η Ελλάδα πρέπει φυσικά να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά την συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Πώς όμως; Καταστρέφοντας την γεωργική γη και διατηρώντας τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα; Και γεωργική γη δεν είναι μόνο η γη υψηλής παραγωγικότητας. Είναι και η παραγωγή αρωματικών φυτών σε «υποβαθμισμένα» εδάφη και η μεταποίησή τους σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι επίσης η ορθολογική αξιοποίηση των βοσκοτόπων που μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων και να ενισχυθούν οι εξαγωγές υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων κτηνοτροφικών προϊόντων ΠΟΠ».

  Απόλυτη εξάρτηση

  Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ορθοποδήσει οικονομικά εάν δεν καταφέρει να αναπτύξει αποτελεσματικά την γεωργική και κτηνοτροφική της παραγωγή. Ένας από τους κύριους λόγους της απόλυτης εξάρτησής μας από τους δανειστές μας είναι πως δεν είμαστε αυτάρκεις στα βασικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Αντιθέτως ακόμη και τα γιαούρτια που καταναλώνουμε περιέχουν σε μεγάλο βαθμό γερμανικό και ολλανδικό γάλα.

  Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ φρόντισαν δια της εγκληματικής τους αμέλειας και αδιαφορίας να περιθωριοποιήσουν τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και να μειώσουν την συμβολή του στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν. Δια της εξίσου, αν όχι μεγαλύτερης, εγκληματικής τους αδιαφορίας αποδέχθηκαν την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα.

  Είναι αλήθεια ότι οι Γερμανοί συγκράτησαν τους μισθούς, τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής στην Γερμανία. Αφού λοιπόν δεν μπορούσαν να αυξήσουν τους μισθούς των Γερμανών έπρεπε να μειώσουν το κόστος διαβίωσης. Ένας από τους τρόπους που το πέτυχαν αυτό ήταν το άνοιγμα των αγορών αγροτικών προϊόντων οι οποίες εξασφάλιζαν φθηνά αγροτικά προϊόντα από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Νότια Αφρική και την Νότια Αμερική στους Γερμανούς εργαζόμενους. Ταυτοχρόνως όμως άλλαζαν τον αρχικό «εσωτερικό καταμερισμό» εργασίας στην Ε.Ε.

  Ποικιλία υβριδίων

  Το κοινό νόμισμα, η μαζική παραγωγή και η χρήση των ίδιων υβριδίων επιτρέπουν ακόμη και στο Βέλγιο να εξάγει ντομάτες στην Ελλάδα. Για να είμαστε μάλιστα ειλικρινείς, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τις διαφορές μεταξύ της ελληνικής ντομάτας και αυτής του Βελγίου. Εφόσον οι ντομάτες ανήκουν στην ίδια ποικιλία υβριδίων και έχουν καλλιεργηθεί με παραπλήσια μέθοδο και το ίδιο λίπασμα τότε είναι προφανές ότι θα έχουν την ίδια πάνω κάτω γεύση και όψη. Η χρήση υβριδίων καθιστά την Ελλάδα απολύτως εξαρτημένη από τις εισαγωγές και επιβαρύνεται το εμπορικό μας ισοζύγιο. Επιπροσθέτως είναι αδύνατον να εκμεταλλευθούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών ποικιλιών.

  Στο προηγούμενο άρθρο μας διατυπώσαμε τον ισχυρισμό πως η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει βιομηχανική χώρα. Μπορεί και οφείλει όμως, να γίνει μία χώρα παραγωγής υψηλής ποιότητας βιολογικών μη μεταλλαγμένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και να προωθήσει όλους τους σχετικούς μεταποιητικούς κλάδους τροφίμων. Η ενίσχυση της εθνικής μας κυριαρχίας περνά από την μείωση του χρέους και η μείωση του χρέους περνά μέσα από την επίτευξη εμπορικών πλεονασμάτων, στα οποία η γεωργία μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 3ης Δεκεμβρίου 2011 της εφημερίδας Α1.
  Κατηγορία: