Για ακόμη χειρότερες μέρες

 • Δημοσιεύτηκε: 27 Ιανουάριος 2015

  Είναι αλήθεια ότι σε αυτές τις εκλογές οι επιλογές των ψηφοφόρων ήταν παρόμοιες με αυτές των επιβατών του Norman Atlantic: Φωτιά στο πλοίο, καρχαρίες στην θάλασσα. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια αδυναμία στο να οδεύει πρόσω ολοταχώς όταν δει παγόβουνα. Σε αυτή την περίοδο, το μεταπολιτευτικό κατεστημένο θα «πετύχει» νέα χαμηλά στο προνομιακό πεδίο δράσης του που λέγεται παρακμή. Τώρα αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες η κρίση που άρχισε πριν από πέντε χρόνια να καταλήξει σε μια εθνική τραγωδία.

  Η ΝΔ δεν έχει δικαιολογίες. Κανείς δεν την κατηγορεί ότι δεν τα έκανε όλα τέλεια. Το πρόβλημα είναι ότι απλά διατήρησε το status-quo, χωρίς καν να κάνει μια σημαντική προσπάθεια για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Από τις πρώτες δηλώσεις του κ. Σαμαρά και στελεχών του κόμματος φαίνεται ότι η θέση τους είναι ότι η κοινωνία δεν συνειδητοποιεί το τεράστιο μέγεθος της προσφοράς τους. Αναμένουν μια «αριστερή παρένθεση» ή στηρίζονται στην θεωρία του «ώριμου φρούτου», που σημαίνει ότι όποτε και αν παραδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ θα είναι έτοιμη να επαναλάβει την αποτυχία της.

  Σε δημοσκόπηση που εμφανίστηκε στο MEGA οι ψηφοφόροι πίστευαν ότι μετά τις εκλογές μια κυβέρνηση της ΝΔ θα ήταν πιο πιθανό να αυξήσει τους φόρους από ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται, ίσως, για ένα παγκόσμιο ιστορικό κατόρθωμα όπου ένα κόμμα υποτίθεται φιλελεύθερο και δεξιό δημιουργεί περισσότερο φόβο φορομπηξίας από ότι ένα κόμμα της Άκρας Αριστεράς.

  Η κα Ρεπούση μιλησε στα κανάλια χθες για την ακροδεξιά πολιτική της ΝΔ που της κόστισε τις εκλογές. Να περιμένουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες τα ΜΜΕ θα κινηθούν στην γραμμή Ρεπούση αναλύοντας τις αιτίες της ήττας της ΝΔ. Μπορεί ο κ. Σαμαράς να ασχολήθηκε περιστασιακά και καταφανώς κυνικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, μπορεί η Χρυσή Αυγή να βγήκε τρίτο κόμμα χωρίς καν να υπάρχει στα ΜΜΕ, μπορεί η μεγάλη δημοσκοπική κατρακύλα να άρχισε με τον ΕΝΦΙΑ, μπορεί η ΝΔ να δαπάνησε τα πρώτα έσοδα του ΕΝΦΙΑ για εφάπαξ και να συνέχισε με νομιμοποίηση παράνομων διορισμών, αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών και πολλές παρόμοιες μεταπολιτευτικές πολιτικές, αλλά η αφήγηση στα ΜΜΕ για την ήττα θα ακολουθεί πιστά τα λεγόμενα της κας Ρεπούση. Θα ακούμε συνεχώς για νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά πολιτική.

  Δεν υπάρχουν καλά σενάρια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι έκαναν ακριβώς ό,τι ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα συνέχιζε με ακόμα πιο σταθερά βήματα την πορεία μετατροπής της σε μια πτωχή και πάντα εξαρτημένη επαρχία της Ευρώπης. Μισητή από τους βόρειους λαούς, παράγοντας ορδές ανειδίκευτων εργατών, διοικούμενη από μια κάστα διεφθαρμένων πολιτικών και κρατικοδίαιτων ολιγαρχών. Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο.

  Την μεγαλύτερη ζημιά στην χώρα την έχουν κάνει οι συστημικοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί. Η μια μετά την άλλη η προβλέψεις τους καταρρίπτονται από την πραγματικότητα, καταφέρνουν να ενδυναμώνουν τις πιο ακραίες και λαϊκιστικές δυνάμεις, έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση. Ας μην ξεχάσουμε ότι η χώρα χρεοκόπησε υπό την εποπτεία τους. Είναι διατεθειμένοι να πουν τα πάντα, εκτός από το κάναμε λάθος. Με τέτοια «ηγεσία» είναι παράξενο που η Ελλάδα υπάρχει ακόμα.

  Τώρα που οι πιο ακραίες εκδόσεις του κρατισμού και του λαϊκισμού φαίνεται ότι έχουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, είναι φυσικό κάποιοι από εμάς που πιστεύουν στην Ελευθερία και το Έθνος να αισθάνονται θλίψη και απογοήτευση. Ακόμα και αυτή την πιο σκοτεινή ώρα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν πεπρωμένα και αναπόφευκτα. Στην πολιτική τίποτε δεν κερδίζεται και τίποτε δεν χάνεται για πάντα. Η ιδέα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει και ότι ο Πατριωτισμός και η Ελευθερία έχουν ξεπεραστεί είναι το πιο μεγάλο ψέμα.

  Κατηγορία: