Για ποιο ξεπούλημα μιλάμε;

 • Δημοσιεύτηκε: 05 Ιούνιος 2011

  Τους τελευταίους μήνες ακούγονται άναρθρες κραυγές από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, περί ξεπουλήματος των ασημικών του Έθνους μας στους ξένους τοκογλύφους. Βέβαια οι τοκογλύφοι αυτοί μας δανείζουν με 4% επιτόκιο, ενώ στις ηρωικές εποχές της λαϊκής εξουσίας του πρώιμου Παπανδρεϊσμού και Καραμανλισμού το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε τους πιστωτές του με επιτόκια της τάξης του 10%, 15% και 20%.

  Η κατάσταση σήμερα είναι η εξής:

  • Χρέος Ελληνικού Δημοσίου: 350 δις ευρώ
  • Αξία δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας: 300 δις ευρώ
  • Καταθέσεις ιδιωτών-επιχειρήσεων στην Ελλάδα: 200 δις ευρώ
  • Καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό: 150-600 δις ευρώ

  Για να ηρεμήσει λοιπόν η κατάσταση χρειάζεται απλώς να μεταφερθούν κεφάλαια της τάξεως των 70-100 δις ευρώ από τις καταθέσεις των Ελλήνων στο Δημόσιο Χρέος (δεν μίλησε ποτέ κανείς για ολική αποπληρωμή του χρέους). Με λίγα λόγια, μπορούμε να βγούμε από την κρίση, αγοράζοντας μόνοι μας την κρατική γη και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Και για να το κάνω πιο σοσιαλιστικό (τρομάρα μας), υπάρχουν τα μέσα ακόμα και για τους εργαζόμενους να πάρουν τον έλεγχο των ΔΕΚΟ που δουλεύουν.

  Ορισμένα παραδείγματα:

  ΕΥΑΘ (Εταιρία Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης): Η εταιρία έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 185 εκατ. ευρώ. Για να μην λέμε ότι την ξεπουλάμε τζάμπα, ας δεχθούμε ότι η αξία της είναι διπλάσια, δηλ. 370 εκατ. ευρώ. Η εταιρία είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ, οπότε το Ελληνικό Δημόσιο φθάνει τα πουλήσει το 51% και να εισπράξει 185 εκατ. ευρώ. Θα αρκούσαν 100.000 Θεσσαλονικείς (όσοι περίπου οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, ΣΥΝ και Άκρας Αριστεράς στην περιοχή) να βάλουν από 1.850 ευρώ έκαστος για να αγοράσουν την επιχείρηση. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση ήρθε επίσης από τον οικολόγο Χρήστο Μάτη: Στην περιοχή της ΕΥΑΘ λειτουργούν 550.000 υδρόμετρα. Θα αρκούσε η καταβολή 336 ευρώ ανά υδρόμετρο για να περάσει ο έλεγχος της εταιρίας στους τελικούς χρήστες της!

  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ): Η χρηματιστηριακή αξία του ΤΤ είναι 828 εκατ. ευρώ. Πάλι για να μην λένε ότι το ξεπουλάμε κ.λπ., ας δεχθούμε ότι μια δίκαιη αποτίμηση είναι 1,5 δις ευρώ, οπότε το κράτος μπορεί να πουλήσει το 51% της εταιρίας έναντι 750 εκατ. ευρώ. Οι υπάλληλοι του ΤΤ ισχυρίζονται ότι μάζεψαν 3.500.000 υπογραφές πελατών κατά της ιδιωτικοποίησης. Οι κύριοι αυτοί θα μπορούσαν να πείσουν τους πελάτες τους να βάλουν από 200 ευρώ ο καθένας για να πάρουν όλοι μαζί την εταιρία! Κι αν έλειπε και κάτι ας τσόνταραν και οι ίδιοι κανένα κατοστάρικο.

  ΔΕΗ (Η μητέρα όλων των μαχών): Η ΔΕΗ έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 2,2 δις ευρώ. Ας πούμε λοιπόν (για το καλό του σοσιαλισμού) ότι την ξεπουλάμε στα 3,5 δις ευρώ. Για να αγοράσουμε δηλαδή το 51% της εταιρίας θα χρειασθούμε 1,75 δις ευρώ. Η ΔΕΗ δαπανά ετησίως 1,5 δις ευρώ για έξοδα προσωπικού. Θα αρκούσε να βάλουν οι εργαζόμενοι 12% των αποδοχών τους για 10 χρόνια για να πάρουν τον έλεγχο της επιχείρησης. Ακόμα και οι 33.000 συνταξιούχοι της επιχείρησης, έκαστος των οποίων έχει λάβει εφάπαξ μεταξύ 20.000 και 60.000 ευρώ, θα μπορούσαν από μόνοι τους να αγοράσουν την επιχείρηση μόνο με τα χρήματα των εφάπαξ και να άφηναν στα παιδιά τους τον έλεγχο μιας τεράστιας επιχείρησης αντί για ντουβάρια.

  Αγροτική Γη: Το Δημόσιο ελέγχει πάνω από 6 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης. Αντί να τα μοιράζει αριστερά και δεξιά τζάμπα και κατακερματισμένα σε μικρούς κλήρους, θα μπορούσε να τα δώσει σε κομμάτια των 100 ή 200 στρεμμάτων προς 500-1000 ευρώ το στρέμμα. Κάθε κομμάτι θα κόστιζε λιγότερο από ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα (50-100.000 ευρώ), ενώ το συνολικό ποσό που θα μαζεύονταν θα ανέρχονταν σε 3-6 δις ευρώ!

  Και δεν άγγιξα ακόμα τις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής ομογένειας και του ελληνικού εφοπλισμού. Με βάση τις εκτιμήσεις το εβραϊκό λόμπι ελέγχει το 10-12% του πλούτου των ΗΠΑ και ακολουθεί το Ελληνικό με 2-3% (μιλάμε για εκατοντάδες δις δολάρια). Το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ έχει δανείσει στο Ισραήλ 50 δις δολάρια. Η Ελλάδα με χίλια ζόρια προσπαθεί σήμερα να μαζέψει από την ομογένειά της 500 εκατ. δολάρια και δεν το καταφέρνει. Μήπως οι Έλληνες ομογενείς δεν είναι πατριώτες; Ή απλά δεν είναι τόσο κορόιδα για να δώσουν τα ωραία τους λεφτά στον Τσίπρα και την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ; Πρέπει να μας προβληματίσει πολύ η στάση αυτή, πριν συνεχίσουμε να μιλάμε για τοκογλύφους και διεθνή εξάρτηση.

  Με λίγα λόγια, ο Ελληνισμός (έξω και μέσα) έχει τις οικονομικές δυνατότητες να στηρίξει την Ελλάδα. Αυτό που πραγματικά λείπει είναι η διάθεση για δουλειά και η διάθεση για ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου! Το κατεστημένο που μας οδήγησε στην καταστροφή (πολιτικό, οικονομικό, δημοσιογραφικό, ακαδημαϊκό) προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και ότι για όλα φταίνε οι ξένοι. Ας σοβαρευθούμε επιτέλους!

  Κατηγορία: