Γιορτάστηκε η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου του 1914

 • Δημοσιεύτηκε: 20 Φεβρουάριος 2005

  Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στον Αγ. Γεώργιο Καρύτση, δοξολογία για την 91η Επέτειο του Αυτονομιστικού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου. Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία στον 'Αγνωστο Στρατιώτη όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

  Στις εκδηλώσεις συμμετείχε δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ με επικεφαλής τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Φαίδωνα Δημόπουλο, Γιάννη Παναγιωτακόπουλο και Γιάννη Γιαννάκενα, η οποία συνόδευε τον πρόεδρο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Μάκη Βορίδη. Η κατάθεση στεφάνου από τον Μάκη Βορίδη καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Στεφάνια κατατέθηκαν επίσης εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλου και του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών.

  Από την Νομαρχιακή Οργάνωση Αθηνών μοιράστηκε στους παρευρισκομένους η παρακάτω ανακοίνωση:

   

  ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ

  Η 17η Φεβρουαρίου 1914 ημέρα έναρξης του αυτονομιστικού αγώνα στην Βόρειο Ήπειρο αποτελεί κορυφαία έκφραση της ματωμένης ιστορικής πορείας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και ορόσημο του αγώνα του για διατήρηση της εθνικής του ταυτότητας.

  Τρεις μήνες νικηφόρου αγώνα οδήγησαν στην υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914) με το οποίο παρείχετο πλήρης διοικητική αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο (ελευθερία θρησκείας, παιδείας, επικοινωνίας). Η διεθνής συνθήκη υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις, αλλά και από την Αλβανία.

  Σήμερα 91 χρόνια μετά και ενώ σε όλο τον κόσμο πνέει αέρας ελευθερίας και τα αυτονομιστικά κινήματα βρίσκουν την παγκόσμια αποδοχή, η αλβανική πολιτική ηγεσία, αναβιώνοντας παλιές δοκιμασμένες μεθόδους και «χοτζικές» πρακτικές:

  • Αρνείται το άνοιγμα Ελληνικών σχολείων σε ολόκληρη τη Βόρειο Ήπειρο, και όπου αλλού κατοικούν Έλληνες.
  • Δεν αναγνωρίζει ακόμα την ελληνικότητα της Χειμάρρας και των κατοίκων της.
  • Λεηλατεί την πολιτιστική κληρονομιά των Βορειοηπειρωτών.
  • Περιορίζει δικτατορικά τις πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες τους.

  Η Βόρειος Ήπειρος λοιπόν βρίσκεται στην κρισιμότερη ίσως καμπή της μαρτυρικής ιστορικής της πορείας. Η αδιαφορία της ελληνικής βουλής είναι ολοφάνερη.

  Ας αναλάβουμε επιτέλους όλοι τις ευθύνες μας και ας αγωνιστούμε ενωμένοι, πολιτικά κόμματα, σωματεία, αλλά και οι ίδιοι οι Βορειοηπειρώτες, για την προάσπιση των ιστορικών δικαίων του Ελληνισμού.

   

  ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ:
  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ!