Διαφωνία για την διαφωνία

 • Δημοσιεύτηκε: 22 Σεπτέμβριος 2004

  Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε στο περιστατικό μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου που έλαβε χώρα την Κυριακή, 20/9/04, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση χιλίων χρόνων από την ίδρυση της μονής Σαγγλάδων στα Μετέωρα.

  Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις κοσμογονικές αλλαγές που γίνονται και τόνισε ότι «Οι λαοί στηρίζονται στην παράδοσή τους και στις ρίζες τους. Το ίδιο οφείλουμε κι εμείς να πράξουμε εάν δεν θέλουμε να αφομοιωθούμε, να ξεριζωθούμε και να χαθούμε από το προσκήνιο της Ιστορίας». Δηλαδή, είπε κάτι απλό και αυτονόητο.

  Όμως λες και τσίμπησε μύγα τον Π.τ.Δ. και παίρνοντας, εκτός προγράμματος, τον λόγο είπε ότι «δεν θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σας εις την επιστροφή στις ρίζες, αλλά οι ρίζες θα πρέπει πάντοτε να μας εμπνέουν και να προεκτείνουμε τα κλαδιά ώστε και οι ρίζες να υπάρχουν και νέα τροφή να δίνουν στα κλαδιά, τα οποία διαρκώς μεγαλώνουν, επαυξάνουν και καλύπτουν περισσότερο υπό τη σκιά τους αριθμό ανθρώπων και αριθμό ενεργειών».

  Προς τι η "επίδειξις βάθους σκέψεως" και γιατί έπρεπε εκτάκτως να παρέμβει; Ο ιεράρχης δεν είπε ότι πρέπει να αγνοήσουμε τα κλαδιά, αντιθέτως έχει εμπράκτως αποδείξει, κάτι που δεν έχει κάνει ο κ. Στεφανόπουλος, ότι τα φροντίζει σαν πραγματικός πατέρας. Μάλλον η διαφωνία για την διαφωνία και τίποτε άλλο.

  Γνωστός είναι ο τρόπος, με τον οποίον ο κ. Στεφανόπουλος επέστρεψε στον Αρχιεπίσκοπο 3.000.000 υπογραφών που ζητούσαν να γίνει δημοψήφισμα για την προαιρετική ή μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Τότε ελέχθη και εγράφη από κάποια ΜΜΕ ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πέταξε ... κατάμουτρα στον Αρχιεπισκόπο τις υπογραφές, λέγοντάς του ότι έχουμε Σύνταγμα και νόμους που ορίζουν τα περί δημοψηφισμάτων και ότι τέτοιου είδους δημοψηφίσματα ούτε νόμιμα ούτε έγκυρα είναι...»(!!!) Το πρώτο λάθος του κυρ-Κωστή είναι ότι φέρθηκε σαν προπέτης, διότι τα 3.000.000 υπογραφών δεν ήταν δημοψήφισμα, αλλά ζητούσαν δημοψήφισμα. Και όταν το μισό εκλογικό σώμα ζητά δημοψήφισμα, κανείς «θεσμός», κανείς νόμος και κανείς προφήτης δεν πρέπει να του το αρνείται. Το δεύτερο λάθος, μεγαλύτερο ίσως από το πρώτο, στο οποίο είχε δοθεί επίσης πολλή έμφαση από τα ΜΜΕ τότε, ήταν ο μάλλον ανοίκειος τρόπος συμπεριφοράς προς την Κεφαλή της Ελλαδικής Εκκλησίας. Δεν ξέρoυμε τι απωθημένα έχει ο Π.τ.Δ. για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, όμως και τούτη η άστοχη παρέμβασή του, η οποία δεν αναίρεσε τίποτε από ό,τι είπε ο ιεράρχης, έδειξε μάλλον εμπάθεια και άγνοια της ...φυτολογίας, καθ' ότι και οι μαθητές του δημοτικού γνωρίζουν ότι, για να προκόψουν τα κλαδιά, πρέπει να υπάρχουν πρώτα καλοποτισμένες και υγιείς ρίζες.

  Φαίνεται όμως, αν θυμηθούμε την πολιτική σταδιοδρομία του κ. Στεφανόπουλου, ότι δεν τα πάει καλά με τις ρίζες, γιατί και ο ίδιος δεν ρίζωσε ποτέ πουθενά. Ξεκίνησε από μία «ριζοσπαστική» ένωση και αφού έμεινε επί επταετίαν στον «γύψο», συνέχισε με μία «ΝΕΑ» -άρα άσχετη με τα παλιά, με τις ρίζες- δημοκρατία (προσέξτε την σημειολογία των λέξεων), για να την εγκαταλείψει μετ' ου πολύ και αυτήν, χωρίς να παραιτηθεί, όπως θα έπρεπε έστω και αν δεν τον υποχρεώνει ο νόμος, από το βουλευτικό του αξίωμα και δημιούργησε την ΔΗ.ΑΝΑ., με την οποία κάθε άλλο παρά ...διάνα κτύπησε. Έμεινε κάποια χρόνια στην αφάνεια, απ' όπου τον ανάσειρε ξάφνου κάποιος άλλος με βίον παράλληλον, ο Σαμαράς, και οι δύο «μεγάλοι» (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) τον έκαναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνέχεια είναι γνωστή, τα έχουμε ξαναγράψει άλλωστε. Στήριξε φιλοτίμως τον κ. Σημίτη, που και αυτός είχε εγκαταλείψει τις δικές του «ρίζες» και, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την περίοδο της θλιβερής του πρωθυπουργίας ως περίπου τον Χρυσούν Αιώνα της .... νεοτέρας ελληνικής ιστορίας (ούτε καν της μεταπολιτευτικής, ούτε καν της μεταπολεμικής, της νεοτέρας ελληνικής ιστορίας)!!!

  Έτσι λοιπόν, ας μην εκπλήσσεται κανείς, που ο κυρ-Κωστής «κλώτσισε» στο άκουσμα των ριζών. Δεν τις θέλει καθόλου, όπως αποδυκνύει ο βίος και ...η πολιτική του. Σε λίγο φεύγει για πάντα από το πολιτικό προσκήνιο. Κρίμα που δεν το έπραξε πρόωρα από τα Μετέωρα, ώστε να μην μείνει μετέωρη η υστεροφημία του...

  βλ. σχετικό άρθρο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ