Είμαστε υπερήφανοι για την ελληνική καταγωγή μας Συνέντευξη του εκπροσώπου του "Ορθοδόξου Κόμματος" του Λιβάνου στην εφημερίδα "Ελεύθερος Κόσμος"

 • Δημοσιεύτηκε: 04 Νοέμβριος 2008

  Πως μπορεί η ελληνική κοινότητα του Λιβάνου να αποφύγει την αφομοίωσή της από τους Άραβες και το Ισλάμ;

  Η Ελληνορθόδοξη κοινότητα στρέφεται στο Ισλάμ και τον Αραβισμό με ανησυχητικούς ρυθμούς και ο λόγος γι' αυτό είναι η ισχυρή αραβική προπαγάνδα η οποία χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία (Σουνίτες) και το Ιράν (Σιίτες). Το κόλπο είναι πως τα ΜΜΕ προωθούν την ιδέα ότι το Αραβικό έθνος αποτελείται από μουσουλμάνους και χριστιανούς. Δυστυχώς οι ορθόδοξοι είναι οι πιο επιρρεπείς σε αυτή τη προπαγάνδα, μπερδεύονται σχετικά με την ταυτότητά τους, φτάνουν έως και να θεωρούν Άραβες ηγέτες σαν δικούς τους, όταν στη πραγματικότητα αυτοί οι ηγέτες εκπροσωπούν μόνο τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ. Ο ιδρυτής του κόμματος Μπάαθ είχε δηλώσει: Ο Αραβισμός είναι ένα σώμα και το Ισλάμ η ψυχή του. Έτσι λοιπόν ο λαός μας, η νεολαία μας που επηρεάζεται από αυτή τη προπαγάνδα επηρεάζεται και από την ισλαμική προπαγάνδα ούτως ώστε φτάνουν να θεωρούν τον Μοχάμεντ και Χαλήμπ Μπεν Αλ Βαλίντ και τον Ομάρ Μπεν Αλ Χοτάμπ σαν δικούς τους ήρωες, ενώ πρόκειται για προσωπικότητες του Ισλάμ και όχι ορθόδοξους. Έτσι με αυτό το κόλπο του Αραβικού εθνικισμού η νεολαία μας στρέφεται προς το Ισλάμ χωρίς να το πάρει είδηση, εκπληρώνοντας έτσι τους σκοπούς του αραβικού εθνικισμού.

  Η λύση: τήρηση αποστάσεων της νεολαίας μας από τα αραβικά κόμματα και ίδρυση δικού μας κόμματος που θα της διδάξει για τους Έλληνες Αντιοχείς Πατέρες μας, προσκόλληση στις Ελληνικές παραδόσεις και την ορθόδοξη πίστη μας. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει η ορθοδοξία ενσαρκώνεται στον Ελληνισμό και το Ισλάμ στον Αραβισμό σε αυτή τη περιοχή της Ανατολής.

  Ένας αποτελεσματικός τρόπος δράσης είναι να εργαστούμε στα ΜΜΕ: δημιουργία φυλλαδίων, βιβλίων, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, έρευνες και άλλα...

  Υπάρχουν ελληνικά σχολεία στο Λίβανο; Πως διατηρούνται η γλώσσα και η παράδοση; Χρειάζεστε δασκάλους;

  Για να διατηρήσουμε την Ελληνική μας ταυτότητα είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή και υποστήριξη από την Ελληνική κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε οργανισμούς που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους μας κοινωνικά, Ελληνικά σχολεία (το Ελληνικό σχολείο που υπάρχει στο Λίβανο είναι μόνο για τους έχοντες την Ελληνική υπηκοότητα). Αυτή η κοινότητα γίνεται μέρος του Αραβικού έθνους σε πρώτο επίπεδο και σε βάθος χρόνου θα γίνει Ισλαμική. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερα από 15 σχολεία στα σημεία που έχουμε παρουσία και είμαστε παρόντες σε όλο τον Λίβανο (Τρίπολη, Βηρυτός, Αλ Κουρά, Αακάρ, Μαργεούν κ.λπ.). Αυτά τα σχολεία θα πρέπει να προσφέρουν μαθήματα από καλούς ακαδημαϊκούς καθηγητές και σε χαμηλές τιμές επειδή η οικονομική κατάσταση στο Λίβανο και στη κοινότητά μας είναι κακή.

  Έχετε βοήθεια από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές; Έχετε απευθυνθεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και σε φορείς στην Ελλάδα;

  Δεν έχουμε επικοινωνήσει με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ακόμα, αλλά έχουμε αποστείλει επιστολή στον Έλληνα πρέσβη στη Βηρυτό. Είμαστε στη φάση της οργάνωσης η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά μέσα στους επόμενους 4 μήνες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της.

  Ποια είναι η πραγματική εκκλησιαστική σχέση σας με τα Πατριαρχεία Ιερουσαλήμ και Αντιοχείας; Ποιες περιοχές καλύπτουν διοικητικά; Υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους;

  Η Ιορδανία και η Παλαιστίνη ανήκουν στο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, ενώ όλος ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράκ ανήκουν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Πριν το 1900 ο Πατριάρχης Αντιοχείας ήταν Έλληνας από την Κύπρο, την Αθήνα, το Λίβανο ή τη Συρία-καμία διαφορά μεταξύ τους. Από το 1724 κανείς Πατριάρχης απ' όσους ενθρονίστηκαν στην Αντιόχεια δεν μίλαγε Αραβικά, έως το 1899, μετά άρχισε η Αραβική επιρροή και η οριστική αποκοπή από την Ελλάδα. Ελληνο-αραβικό πρόβλημα δημιούργησαν στον Πατριαρχικό θρόνο λέγοντας ότι οι αραβόφωνοι ορθόδοξοι είναι Άραβες, ενώ στην πραγματικότητα είναι Έλληνες που μιλούν Αραβικά. Έτσι παρουσιάζει τον εαυτό του ο Πατριάρχης ως Πατριάρχη των Αράβων, ενώ είναι Πατριάρχης Ελλήνων. Τα Πατριαρχεία Ιερουσαλήμ και Αντιοχείας δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους από όσο γνωρίζω και αιτία των τεταμένων τους σχέσεων είναι η χρήση της Αραβικής και η απαγόρευση της Ελληνικής γλώσσας.

  Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τις υπόλοιπες χριστιανικές κοινότητες; Πως σας αντιμετωπίζουν; Πως αντιμετωπίζετε εσείς την προπαγάνδα των Μαρωνιτών;

  Οι σχέσεις μας με τους άλλους Χριστιανούς είναι καλές, λόγω του αισθήματος ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα και αντιμετωπίζουμε τους ίδιους κινδύνους. Τους κινδύνους του Αραβισμού, του Ισλάμ και του Σιωνιστικού εξτρεμισμού. Αλλά τα άλλα χριστιανικά δόγματα προσελκύουν κόσμο από την κοινότητά μας, ειδικά οι Μαρωνίτες οι οποίοι έχουν πολύ καλή προπαγάνδα και ισχυρή πολιτική παρουσία. Ως εκ τούτου οι Ορθόδοξοι προσκολλήθηκαν σε αυτά τα κόμματα γιατί δεν υπήρχε ένα Ορθόδοξο κόμμα με χριστιανικό λόγο, εξαιτίας αυτών λοιπόν και της "κοινής μας χριστιανικής μοίρας" διαλυθήκαμε μέσα στον πολιτικό Μαρωνισμό και υιοθετήσαμε τη δική τους και τη καθολική ιδεολογία και αν ρωτήσεις ένα νέο μας θα σου πει "δε πειράζει, είμαστε όλοι Χριστιανοί". Οι Μαρωνίτες όμως ακολουθούν το κανόνα "όλοι οι Χριστιανοί να θυσιαστούν, αλλά μόνο οι Μαρωνίτες να παίρνουν τα προνόμια". Αυτό που σήμερα ιδρύουμε είναι ένα Ορθόδοξο κόμμα που θα εκφέρει χριστιανικό λόγο. θα εργαστούμε επίσης αποτελεσματικά με τα ΜΜΕ, αλλά έχουμε ανάγκη μεγάλης υποστήριξης.

  Το κόμμα του οποίου την ίδρυση μας ανακοινώσατε, έχει ήδη λάβει υπόσταση οργανωτική;

  Είμαστε στη διαδικασία συγγραφής του καταστατικού του κόμματος και της παρουσίασής του ώστε να λάβουμε αναγνώριση από τη κυβέρνηση και να εργαστούμε με νόμιμο τρόπο. Μόλις το παρουσιάσουμε στο υπουργείο εσωτερικών τίθεται σε ισχύ. Η ελευθερία που υπάρχει στο Λίβανο να ιδρύεται οποιαδήποτε οργάνωση μας έχει δώσει ένα πλεονέκτημα σε αντίθεση με τη Συρία όπου τέτοιου είδους ενέργειες είναι απαγορευμένες, ειδικά αν έρχονται σε αντίθεση με τις Αραβικές εθνικιστικές αρχές του κόμματος Μπάαθ. Αυτές οι τάσεις επηρεάζουν και την Εκκλησία της Αντιοχείας η οποία βρίσκεται στη Δαμασκό στη Συρία.

  Όσον αφορά στην ελληνιστική σας καταγωγή: την προβάλλετε; Και τι γίνεται με τα ελληνιστικά μνημεία, υπάρχει αρχαιολογική μέριμνα;

  Ειλικρινά οι ιστορικές Ελληνικές τοποθεσίες και τα ερείπια είναι αμέτρητα, από αρχαίους Ελληνικούς ναούς μέχρι βυζαντινές εκκλησίες και αρχαία αγάλματα. Όλα δείχνουν την εξάπλωση του πολιτισμού μας σε αυτή τη χώρα. Προσωπικά έχω τελειώσει μια μελέτη για την Ελληνική ταυτότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας και σε αυτή τη μελέτη σημειώνονται πολλές ιστορικές τοποθεσίες και αραβικές ιστορικές πηγές της περιόδου της ισλαμικής κατακτήσεως όπου οι ίδιοι οι Άραβες ομολογούν ότι αυτή η περιοχή κατοικούταν από Έλληνες πριν έρθουν οι ίδιοι, σε αντίθεση με αυτά που λέει η προπαγάνδα τους σήμερα. Λόγω της καταστάσεως πολλοί έφυγαν για τις ελεύθερες περιοχές του Βυζαντίου, ενώ άλλοι έμειναν εδώ και εξαραβίσθηκαν γλωσσικά, αλλά διατήρησαν την ελληνικότητά τους και τις εκκλησίες.

  Από τους πολύ γνωστούς που κατάγονται από αυτή τη γη κι από τους οποίους αντλούμε υπερηφάνεια είναι ο ποιητής Αντίπατρος, ο Ζήνων, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Καλλίνικος ο Ηλιοπολίτης ο οποίος εφηύρε το υγρόν πυρ, ο Άγιος Ιωάννης από τη Δαμασκό ο οποίος διατήρησε την Ελληνική γλώσσα 100 χρόνια μετά την αραβική κατάκτηση, ο Λέων ο Ίσαυρος ο οποίος έσωσε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία από πολλές αραβικές επιθέσεις. Το κακό βέβαια είναι πως η σημερινή προπαγάνδα λέει πως οι Άραβες ήρθαν εδώ πριν από εμάς, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν περίπου μύθος... Παρόλα αυτά δεν είναι δυνατόν να βρεθεί ούτε ένας Άραβας συγγραφέας από αυτή τη γη πριν από την αραβική κατάκτηση! Το λυπηρό είναι πως οι Ορθόδοξοι ακολουθούν τα κόμματα που λένε αυτά τα παραμύθια, ή βρίσκονται υπό την επιρροή αυτών των κομμάτων, κι αυτό συμβαίνει σε καθημερινούς ανθρώπους μέχρι και στους πνευματικούς μας Πατέρες και Πατριάρχες και επαναλαμβάνουν αυτή τη προπαγάνδα από την οποία έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου στο λαό μας χωρίς να το καταλαβαίνουν και χωρίς να καταλαβαίνουν την ιστορία μας, για αυτό λοιπόν χρειαζόμαστε μια αναγέννηση που θα μας σώσει.