Εκδήλωση στις Θερμοπύλες για τις Αμφικτυονίες

 • Δημοσιεύτηκε: 14 Δεκέμβριος 2013

  Σε μια εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη προσέλευση των Λαμιωτών, την πολιτισμένη συμπεριφορά και την ουσιαστική παρέμβαση με θέσεις και προτάσεις για την ανάδειξη των Θερμοπυλών ως πραγματικά εθνικού μνημείου με παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική αξία, αλλά και του Ιερού Πυλαίας Δήμητρας στην Αρχαία Ανθήλη σε τόπο αναφοράς ως Παγκόσμιου Σύμβολου Αμφικτυονιών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 η εκδήλωση του Εθνικού Μετώπου Λαμίας στις Θερμοπύλες.

  Μια εκδήλωση στην οποία στηλιτεύτηκε η αδιαφορία του κράτους, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους δύο αυτούς ιερούς χώρους οι οποίοι σε τίποτα δεν θυμίζουν τόπους παγκόσμιας ιστορικής και πολιτιστικής εμβέλειας και σημασίας από τον Γραμματέα Οργανώσεως Λαμίας του Εθνικού Μετώπου Νίκο Τζιόπα και την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Διώνη Χρηστάκη. Αναλύθηκε επίσης τόσο η σημαντικότητα των δύο ιερών τόπων, αλλά και η πρόσθετη αξία που αποκτούν από τις θερμές πηγές που αναβλύζουν εκεί.

  Το ψήφισμα του Εθνικού Μετώπου Λαμίας θέτει την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προ των ευθυνών τους προτείνοντας συγκεκριμένες κινήσεις για την ανάδειξη των χώρων οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, ενώ θα έπρεπε να αποτελούν μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας. Προτάθηκε επίσης η δημιουργία Παγκόσμιου Κέντρου Αμφικτυονιών.

  Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε περιήγηση και προβολή τρισδιάστατης ταινίας στο Καινοτόμο Μουσείο Θερμοπυλών που αποτελεί μια όαση πολιτισμού στο χώρο των Θερμοπυλών. Στην συνέχεια ακολούθησε ομιλία σε κατάστημα του χωριού Θερμοπύλες από τον υποψήφιο διδάκτορα Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διευθυντή Επικοινωνίας του Εθνικού Μετώπου Δημήτρη Γκίκα για την ιστορία και την σημασία του Ιερού Πυλαίας Δήμητρας.

  Τέλος, προβλήθηκε βίντεο με το τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας, τον Λαμιώτη δάσκαλο και δημοσιογράφο Ευθύμιο Χριστόπουλο από τον τόπο του Ιερού Πυλαίας Δήμητρας και υπογράφηκε από τους συμμετέχοντες λεύκωμα με ευχές και ευχαριστίες για το έργο του κ. Χριστόπουλου για την ανάδειξη του Ιερού Πυλαίας Δήμητρας.

  Κατηγορία: