Εκδήλωση στο Γύθειο για τους ήρωες των Ιμίων

 • Δημοσιεύτηκε: 04 Φεβρουάριος 2012

  Το περασμένο Σαββατόβραδο 4 Φεβρουαρίου ήταν ξεχωριστό για την έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, το πανέμορφο χειμωνιάτικο Γύθειο. Μια πατριωτική εκδήλωση κύρους και υψηλών αξιώσεων έλαβε χώρα προκαλώντας κοσμοσυρροή. Με γενικό τίτλο "Ίμια και Λακωνικό ήθος" - και αφορμή την θλιβερή επέτειο, αλλά και την έκδοση του βιβλίου "Οι σύντροφοι του Αχιλλέα στα Ίμια" από τον Χαρίλαο Δαμιανάκο - η εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού Αγίας Τριάδος ικανοποίησε και τους πιο απαιτητικούς από τους εκατοντάδες Μανιάτες και Λάκωνες - από κάθε γωνιά της πατρώας γης - που κατέφτασαν από νωρίς στον φιλόξενο χώρο και βέβαια ικανοποίησε και τούς διοργανωτές: εκδοτικό οίκο "Αδούλωτη Μάνη", Πατριωτικό Σύνδεσμο Λακωνίας και Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μάνης (έδρα Γύθειο).

  Η εκδήλωση ξεκίνησε με δυναμικό χαιρετισμό από τον Πρόεδρο τού Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας ιατρό Γεώργιο Λουκάκο. "Δεκαέξι χρόνια από τα θλιβερά γεγονότα και η μνήμη αντιστέκεται. Όσο η Ελλάδα γεννάει τέτοιους ήρωες θα είναι πάντα ζωντανή. Και στο γαλάζιο, το Ελληνικό Αιγαίο δεν χωράνε ούτε γκρίζες ζώνες, ούτε γκρίζοι λύκοι, ούτε γκρίζες πολιτικές". Για να καταλήξει με έμφαση: "Εμείς έχοντας παράδειγμα τους τρεις ηρωικούς εθνομάρτυρες θα κρατήσουμε ψηλά τις σημαίες. Ο Έλληνας και την πείνα την αντέχει αν χρειαστεί, και τις κακουχίες. Άλλωστε το έχει αποδείξει. Αυτό που δεν αντέχει και δεν ανέχεται είναι τις προσκυνημένες κυβερνήσεις".

  Το λόγο πήρε ο Μανιάτης Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρόεδρος του Ινστιτούτου "Ίων Δραγούμης" και πολυγραφότατος συγγραφέας Χρίστος Γούδης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με ένα "αιχμηρό" κείμενο που έγραψε την θλιβερή νύχτα των Ιμίων (31 Ιανουαρίου 1996), το οποίο καμία αθηναϊκή εφημερίδα τότε δεν δημοσίευσε. Και συνέχισε: "Δεκαέξι χρόνια μετά, η Ελλάδα παραμένει ένα φρούριο πολιορκημένο που μέσα του αλωνίζει ελεύθερος ο εχθρός". Αναφέρθηκε στους τρεις ηρωικούς αξιωματικούς μας Καραθανάση, Βλαχάκο και Γιαλοψό, αλλά και στην τύχη των δεκατριών Τούρκων της "ομάδας Καρντάκ" που είχαν εμπλακεί στην επιχείρηση των Ιμίων και βρέθηκαν όλοι νεκροί, τους επόμενους μήνες, σε ατυχήματα ή δολοφονίες! "Ο Θεός της Ελλάδος με την θεοδικία του ή η εφαρμογή της παρότρυνσης των αρχαίων προγονικών θεών μας "Συν Αθηνά και χείρα κίνει"; Εσείς να δώσετε την απάντηση" είπε! Και κατέληξε: "Μια πολεμική εμπλοκή της χώρας μας στο ορατό μέλλον δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Οι επαιτείες και οι παρακλήσεις στην Εσπερία και την αμερικάνικη - άγρια - Δύση δεν διασφαλίζουν την εθνική μας ακεραιότητα. Οι Έλληνες έχουν σήμερα ανάγκη να νοιώσουν περήφανοι".

  Ο επόμενος ομιλητής μόλις είχε φτάσει από την Αθήνα. Πρόκειται για τον γνωστό αρθρογράφο και φίλο του Αντώνη Σαμαρά Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του. Μίλησε για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας και την πολιτική ηγεσία τότε και τώρα, τονίζοντας την ανάγκη και απαίτηση του παραδείγματος από κάθε ταγό και ηγέτη του Ελληνικού λαού, αλλά και την ανάγκη/απαίτηση ανάκτησης της Παιδείας που θα φτιάχνει Έλληνες και όχι ανδράποδα! "Ένα από τα προβλήματα της Πατρίδας μας είναι και η κοντή, τόση δα, μνήμη", τόνισε χαρακτηριστικά. "Κάθε τόσο τα πόδια σηκώνονται να χτυπήσουν το κεφάλι κι ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει. Δουλόφρονες και διεφθαρμένοι οπαδοί τού ενδοτισμού κάθε είδους, κήρυκες ενός μισελληνικού ιδεολογικού ολοκληρωτισμού, κατηγορούν κάθε φωνή αντίστασης κι αξιοπρέπειας, ως "ακραίους", "εθνικιστές", "επικίνδυνους". Άνθρωποι που δεν δούλεψαν ποτέ στην ζωή τους και έζησαν είτε ως πολυτελή πεκινουά, σιτιζόμενα από το δημόσιο Πρυτανείο, που την ελεύθερη αγορά και τον αγώνα για τον επιούσιο τα έχουν δει μόνο με το κυάλι, υπερθεματίζουν για την ανάγκη να κάνουν θυσίες οι άλλοι. Οι πολλοί"! Και ο Φαήλος Κρανιδιώτης κατέληξε με έναν ύμνο στην κληρονομιά της λακωνικής γης και στα διαχρονικά μηνύματά της για όλους τους Έλληνες.

  Την σκυτάλη πήρε ο τελευταίος ομιλητής της βραδιάς, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και "ελικοπτεράς", συνάδελφος και φίλος των τριών πεσόντων αξιωματικών στα Ίμια, ο συγγραφέας του νέου βιβλίου "Οι σύντροφοι του Αχιλλέα στα Ίμια" Χαρίλαος Δαμιανάκος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην θυσία των συναδέλφων του. "Όπως ο Αχιλλέας στην Τροία έτσι και οι τρεις αυτοί άνθρωποι στα Ίμια γνώριζαν το πεπρωμένο τους. Ο Αχιλλέας ήξερε πως όταν ξανανεβεί στο άρμα δεν θα ξανακατέβει ζωντανός. Οι τρεις χειριστές του ελικοπτέρου ήξεραν ότι όταν απογειωθούν από το κλυδωνιζόμενο κατάστρωμα της φρεγάτας, δεν θα ξαναγυρίσουν πίσω, ποτέ πια. Γι' αυτό και ο Καραθανάσης άφησε τα προσωπικά του αντικείμενα σε συνάδελφό του να τα παραδώσει στην οικογένειά του, ο Γιαλοψός είπε στους συναδέλφους ότι σε λίγο θα μιλάτε με την ψυχή μου κι Λάκων Μανιάτης Βλαχάκος αποφάσισε να πάει στην θέση άλλου συγκυβερνήτη, γιατί ο άλλος ήταν πιο νέος και είχε παιδιά. Η αποστολή αυτή ήταν αποστολή αυτοκτονίας. Βρέθηκαν πάνω στην κόψη του σπαθιού την τρομερή". Και συνέχισε: "Όσοι πιάστε στα χέρια σας αυτό το μικρό βιβλίο μην το διαβάσετε σε μια πολυθρόνα με την τηλεόραση ανοικτή ή ξαπλωμένοι στην ακρογιαλιά. Διαβάστε το νύχτα, σε απόλυτη σιωπή με ένα κερί μόνο αναμμένο"!

  Στην συνέχεια ο Δαμιανάκος επεκτάθηκε στην "πηγή του ήθους και της αρετής" όπως ονόμασε την Λακωνία και την Μάνη, από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας, μέσα από πλήθος παραδείγματα που φτάνουν ως τον ήρωα της Κύπρου Σωτήρη Σταυριανάκο, τον Παναγιώτη Βλαχάκο, τον ερασιθάνατο φιλόσοφο και "προφήτη των σημερινών δεινών μας" Δημήτρη Λιαντίνη, αλλά και τον διοικητή της Πυροσβεστικής Γυθείου Κωνσταντίνο Καστρή. "Για τον τελευταίο, για τους περισσότερους από εσάς, φάνηκε ότι έπεσε σε ένα τραγικό ατύχημα. Δεν είναι έτσι! Ο αρχηγός που έχει ήθος θα ρισκάρει. Διότι μόνο με την προσωπική εμπειρία μπορεί να κάνει σωστή εκτίμηση. Και εκεί στην πρώτη γραμμή όταν είναι, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να φάει την σφαίρα κατάστηθα ή να καεί". Περαίωσε την ομιλία με πλήθος ιστορικές αναφορές και Προσκλητήριο Νεκρών και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο, που έψαλλαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

  Ενδιάμεσα στις ομιλίες, εντυπωσίασαν δύο κυρίες, η Μαρία Καλλινάκη με την απόδοση πατριωτικών μουσικών ασμάτων με φλάουτο, και η Αθανασία Σταυράκου που διάβασε μικρά ενδεικτικά αποσπάσματα τού βιβλίου για τα Ίμια.

  Παρέστησαν στην εκδήλωση, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου, ο Αρχιμανδρίτης Δημ. Κουβαράκης με ιερείς της Μάνης, ο βουλευτής Λακωνίας Γρηγ. Αποστολάκος, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης Νικ. Κουφός, ο Ιωαν. Τζεφεράκος επικεφαλής αντιπολίτευσης του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ο τελευταίος δήμαρχος Δήμου Γυθείου Συμεών Χατζηχαραλάμπους, η πρώην βουλευτής Φεβρ. Πατριανάκου, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και τοπικών αρχών, τα Δ.Σ. των Σκοπευτικών Ομίλων Σπάρτης και Γυθείου, μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών Νέας Δημοκρατίας, Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ.α. Παρών ο ένδοξος στρατηγός, ο Λάκωνας μαχητής της Κύπρου, Ηλίας Γλεντζές, οι στρατηγοί Π. Γραφάκος και Γ. Κοκκορός, ο γνωστός συγγραφέας - ποιητής Βασ. Βλαχάκος κ.α.

  Δικαίως ο συντονιστής της εκδήλωσης, εκδότης της "Αδούλωτης Μάνης", Γεώργιος Δημακόγιαννης μίλησε για "μια εκδήλωση που ενώνει. Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης, μια εκδήλωση πατριωτικής αφύπνισης και αντίστασης, με στέρεα μηνύματα για το σήμερα και το αύριο της χειμαζόμενης Πατρίδος μας. Οι έντιμοι Έλληνες, όσοι έχουν αληθινή αγωνία και πίστη δεν μπορεί παρά να βρεθούν στο ίδιο χαράκωμα για τα αδιαφιλονίκητα και μείζονα δίκαια της Πατρίδος και του Λαού μας. Για την Ελευθερία των πανελλήνων", όπως είπε χαρακτηριστικά.