Εκδήλωση τιμής και μνήμης στου Μακρυγιάννη

 • Δημοσιεύτηκε: 04 Δεκέμβριος 2011

  Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων χωροφυλάκων και λοιπών υπερασπιστών του Συντάγματος Σχολής Χωροφυλακής στο στρατόπεδο Μακρυγιάννη, κατά τα λεγόμενα «Δεκεμβριανά», τον Δεκέμβριο του 1944. Η προσέλευση του κόσμου υπήρξε η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

  Το γεγονός της μάχης στο στρατόπεδο του Συντάγματος Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη είναι μεγίστης εθνικής σημασίας και εμβέλειας. Μέσα στους στρατώνες βρίσκονταν πολιορκημένοι 2000 υπερασπιστές, οι οποίοι διέθεταν ελάχιστα μέσα για να αμυνθούν, ενώ οι κομμουνιστές ήταν απείρως περισσότεροι, βαριά οπλισμένοι και είχαν ελευθερία κινήσεων. Οι απώλειες του Συντάγματος Χωροφυλακής ανήλθαν σε 41 νεκρούς, 62 τραυματίες και 29 συλληφθέντες, οι οποίοι δολοφονήθηκαν εκ των υστέρων από τους διώκτες τους, αιχμάλωτοι (ένα ακόμη θρασύδειλο «κατόρθωμα» των κομμουνιστο-συμμοριτών «αγωνιστών»). Από την πλευρά του ΕΛΑΣ, οι απώλειες υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες.

  Παλαιότερα στον εορτασμό αυτό υπήρχε συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων, του Δήμου Αθηναίων, της πνευματικής ηγεσίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τα τελευταία όμως χρόνια, και κυρίως μετά την απόφαση της ίδιας της πολιτείας να καταργήσει τις εκδηλώσεις αυτές, την ευθύνη για την τέλεση του μνημόσυνου έχουν αναλάβει ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας, μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.

  Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης εκφώνησε ο υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ Θεόφιλος Αθανασίου, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της διοργανώτριας αρχής. Επίσης κατέθεσαν στεφάνια ο αντιστράτηγος ε.α. Παντελής Μαυροδόπουλος (Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού), ο δικηγόρος και υιός πολεμιστή Δημήτριος Μανάρας (επιζώντες υπερασπιστές του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη), ο επισμηναγός ε.α. Γεώργιος Κασσαβέτης (Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας), ο Αριστείδης Γαστεράτος (Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών πρώην Αστυνομίας Πόλεων), ο Γεώργιος Παπαδόπουλος (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πολεμιστών Ριμινιτών-Ιερολοχιτών), ο Απόστολος Μακρής (εκ μέρους του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνου Πλεύρη), ο Ιωάννης Γιαννάκενας (εκδόσεις «Πελασγός») κ.α.

  Μετά την κατάθεση των στεφάνων, ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έληξε με τον εθνικό ύμνο.