Εκλογές και Πειραιάς

 • Δημοσιεύτηκε: 07 Οκτώβριος 2006

  Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές και ο λαός φαίνεται να αδιαφορεί. Η απάθεια και η ιδιώτευση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού είναι αποτέλεσμα της συνολικής παρακμής του πολιτικού μας συστήματος και της πτωχεύσεως της δημόσιας σφαίρας της ζωής μας. Όταν ο πολιτικός λόγος των εκπροσώπων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εστιάζεται στα σκουπίδια και τις λακκούβες, γιατί να ενδιαφερθεί ο πολίτης; Ποιο είναι το κίνητρο και το διακύβευμα των εκλογών; Το ποιος θα μαζεύει γρηγορότερα τα σκουπίδια; Όλα αυτά, όπως πολύ σωστά τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, είναι δουλειά ενός αντιδημάρχου, δεν είναι και για να φάμε τα χρόνια μας.

  Για να δούμε όμως ένα άλλο σενάριο. Ας πούμε ότι η πολιτική ατζέντα των εκλογών είχε να κάνει με το αν σωστά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες από το 2010. Θα ενδιαφερόταν ή όχι, ο λαός και θα ζύγιζε διαφορετικά την ψήφο του; Αν συζητούσαμε η εξέταση της χορηγήσεως αδειών παραμονής και της οικογενειακής επανενώσεως των μεταναστών να έρθει στην Νομαρχία και να φύγει από την Περιφέρεια, θα μας ενδιέφερε ή όχι; Αν γινόταν συζήτηση για την διοργάνωση μίας μεγάλης ετησίας πολιτιστικής εορτής για την Μάχη της Σαλαμίνος, θα ενδιαφερόμασταν; Στα μεγάλα θέματα ο λαός ενδιαφέρεται. Όταν όμως η συζήτηση είναι για τα σκουπίδια, όχι.

  Η VPRC - τον Νοέμβριο του 2005 - έκανε μία μεγάλη έρευνα στο λεκανοπέδιο για την εγκληματικότητα, σε μεγάλο δείγμα πολιτών. Ο Πειραιάς σε όλους τους δείκτες εγκληματικότητος έχει την πρώτη θέση. Είδατε τον Νομάρχη ή κανέναν Δήμαρχο να ενδιαφερθεί για το θέμα; Το 80% των Πειραιωτών φωνάζει ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση και προστασία. Τι κάνει λοιπόν η δημοτική αστυνομία για αυτό; Κόβει κλήσεις στα αυτοκίνητα, λειτουργώντας απλώς ως φορο-εισπρακτικός μηχανισμός.

  Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς είναι κλειστό δύο χρόνια επειδή ο εργολάβος που ανέλαβε την ανακαίνισή του δεν έχει πληρωθεί, διότι δεν προβλέφθηκαν τα ανάλογα κονδύλια! Το Δημοτικό Θέατρο περιμένει το Δ' ΚΠΣ, ζωή να έχουμε. Το Ελληνιστικό θέατρο της Ζέας στα αζήτητα. Την ΧΡΩΠΕΙ ετοιμαζόντουσαν να την πωλήσουν νύκτα. Ο Πύργος στο λιμάνι στοίχειωσε. Υποψήφιοι δήμαρχοι δηλώνουν στα φυλλάδιά τους πως θέλουν να κάνουν τον Πειραιά «ναυτιλιακό κέντρο». Ποιοι το δηλώνουν αυτό; Αυτοί που προσέλαβαν πάνω από 2.200 δημοτικούς υπαλλήλους, τους περισσότερους χωρίς αντικείμενο εργασίας. Αυτοί που δεν έχουν καμμία σχέση με τον ανταγωνισμό της ελεύθερης οικονομίας και δεν έχουν φτιάξει ούτε ένα πετυχημένο business plan στην ζωή τους.

  Σε Νομαρχιακό επίπεδο, ο συνδυασμός ΥΠΕΡ ΛΑΟΥ, που υποστηρίζεται από τον ΛΑ.Ο.Σ., έρχεται να θέσει αυτά τα προβλήματα. Διότι εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις, ούτε δεσμεύσεις. Η μόνη μας προσδοκία είναι να μπορέσουμε να δώσουμε διέξοδο στην αγωνία μίας κοινωνίας που συνθλίβεται από την παρακμή, πολιτική και κοινωνική. Συνδυάζοντας τον πατριωτισμό με την κοινωνική αλληλεγγύη, σεβόμενοι τον πολίτη. Είμαστε ο προπομπός του αύριο, απέναντι στα απομεινάρια του χθες.