Εμείς πετύχαμε νίκες κατά της λαθρομετανάστευσης Συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος»

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Μάιος 2012

  κ. Πλεύρη είστε βουλευτής Α' Αθηνών από το 2007, έχετε μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για την Αθήνα, ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα;

  Το κέντρο της Αθήνας και ο Δήμος Αθηναίων πλήττεται πρωτίστως από την λαθρομετανάστευση, η οποία προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες και ο Έλληνας κυριολεκτικά αισθάνεται όμηρος μέσα στην ίδια του την πόλη. Κατά την δική μας ιδεολογική θέση ο βασικότερος κίνδυνος της λαθρομετανάστευσης είναι η διάρρηξη του εθνικού ιστού της πατρίδος μας. Πέρα από αυτό όμως ανακύπτουν και μία σειρά άλλων κοινωνικών παθογενειών όπως της εγκληματικότητας, της δημόσιας υγείας, της ανεργίας και την υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής. Ειδικά για όλο το 5ο και 6ο διαμέρισμα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης λαθρομεταναστών σε διαμερίσματα και υπόγεια καθώς και η καθημερινή λειτουργία παρανόμων καταστημάτων αλλοδαπών που διαλύουν τον εμπορικό κόσμο.

  Με ποιους τρόπους πιστεύετε εσείς ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η λαθρομετανάστευση;

  Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης θα πρέπει να γίνει σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι η ασφαλή φύλαξη των συνόρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η είσοδος στην πατρίδα μας εγκυμονεί κινδύνους. Σε κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και η ύπαρξη ναρκοπεδίου. Το δεύτερο επίπεδο είναι η πολιτική αντικινήτρων. Θα πρέπει όσοι λαθρομετανάστες βρίσκονται εδώ πέρα να μην έχουν απολύτως καμία παροχή και παράλληλα να τιμωρούνται αυστηρά όσοι χρησιμοποιούν ή βοηθούν λαθρομετανάστες. Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική σε όσους εκμισθώνουν χώρους για να κοιμούνται λαθρομετανάστες και σε όσους χρησιμοποιούν λαθρομετανάστες στην εργασία. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι η ζωή των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα θα είναι φρικτή, δεν θα έχουν καμία απολύτως παροχή ούτε αυτή της υγείας, προκειμένου να παρακαλούν κυριολεκτικά να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Το τρίτο επίπεδο είναι η συνεργασία με την Ευρώπη ώστε οι απελάσεις να γίνονται κεντρικά από την Ε.Ε. με πολιτική αποτροπής και ποσοστώσεων, ώστε να πιέζονται οι χώρες που στέλνουν λαθρομετανάστες να τους πάρουν πίσω. Σε αυτό θα βοηθούσε και η καταγγελία του «Δουβλίνου 2».

  Ο εμπορικός κόσμος και τα καταστήματα πλήττονται καθημερινά από το παραεμπόριο. Ποια η πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

  Το παραεμπόριο είναι η μεγάλη πληγή του εμπορικού κόσμου της Αθήνας. Ως ΛΑ.Ο.Σ. καταθέσαμε συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο δεν στήριξε κανένα άλλο κόμμα για την καταπολέμηση του παραεμπορίου. Πρέπει η καταστροφή των εμπορευμάτων να γίνεται επί τόπου από ένα αυτόνομο όργανο, ώστε να μην υπάρχει συρροή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον Δήμο, στον ΣΔΟΕ και στην Ελληνική Αστυνομία. Η ποινικοποίηση του αδικήματος τόσο αυτών που παράγουν, όσο και αυτών που διακινούν τα παράνομα προϊόντα θα πρέπει να είναι παραδειγματική και σε περίπτωση που αποδεδειγμένα και παρά τις καταγγελίες έξω από τα νόμιμα μαγαζιά γίνεται παραεμπόριο, θα πρέπει αυτά τα μαγαζιά να απαλλάσσονται από την πληρωμή των δημοτικών τελών. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος δημοτικά τέλη και να βλέπει τον χώρο να καταλαμβάνεται από την κουρελού του κάθε λαθρομετανάστη. Σημειωτέον η πατρίδα μας χάνει από φόρους και ΦΠΑ άνω των 12.000.000.000€ ετησίως. Συνεπώς η πάταξη του παραεμπορίου μπορεί να οδηγήσει και στην οικονομική εξυγίανση της πατρίδας μας.

  Θεωρείτε ότι η ψήφος στην Χρυσή Αυγή βοηθά τον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης;

  Προσωπικά είμαι οπαδός του να υπηρετείς τον πολίτη και να κερδίζεις δύσκολες ιδεολογικές μάχες. Ο ΛΑ.Ο.Σ. μπήκε στην ελληνική πολιτική σκηνή όταν η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς δεν επέτρεπε σε κανέναν να πει το οτιδήποτε κατά των μεταναστών. Με μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές μάχες καταφέραμε να θέσουμε την λαθρομετανάστευση στο επίκεντρο και πετύχαμε την απόσυρση κρίσιμων νομοσχεδίων, τα οποία εάν είχαν περάσει θα είχαν πιέσει πολύ περισσότερο τον ήδη καταπιεσμένο από την λαθρομετανάστευση Έλληνα.

  Συγκεκριμένα, ήμασταν το μόνο κόμμα που υποστηρίξαμε και τελικά πετύχαμε την αντισυνταγματικότητα του νόμου περί ιθαγένειας που χαρίζει την ελληνική ιθαγένεια στους λαθρομετανάστες, απαιτήσαμε και πετύχαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που θα απαγόρευε στους Έλληνες να πουν το οτιδήποτε κατά των λαθρομεταναστών, απαιτήσαμε και πετύχαμε την μετατροπή σε κακούργημα της διακίνησης των λαθρομεταναστών, απαιτήσαμε και πετύχαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών όπου υπολογίζεται ότι 2.000 εγκληματίες λαθρομετανάστες θα κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, απαιτήσαμε και πετύχαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και την μείωση των ποινών στους εμπόρους ενώ παράλληλα αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για τους παιδεραστές. Περαιτέρω, με την δική μας παρέμβαση και ενώ όλα τα κόμματα τα άλλα ψήφισαν υπέρ της ανέγερσης τεμένους στον Βοτανικό οι διαδικασίες έχουν ανασταλεί και πετύχαμε αυτή την στιγμή να μην υπάρχει μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα, ενώ καταργήσαμε το Πανεπιστημιακό Άσυλο, μια μεγάλη ιδεολογική νίκη κατά της Αριστεράς.

  Σε έναν λοιπόν επικοινωνιακό ακτιβισμό εμείς απαντήσαμε με πολύ δύσκολες νίκες όταν μάλιστα το σύνολο του πολιτικού προσωπικού χάιδευε τους λαθρομετανάστες. Η Χρυσή Αυγή κέρδισε στις δημοτικές εκλογές περισσότερο ποσοστό από αυτό που πήραμε εμείς όταν εκλεχθήκαμε το 2007. Θα ήθελα κάποιος να μου πει τι συγκεκριμένο πέτυχε η Χρυσή Αυγή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και γιατί η μεταναστευτική πολιτική του Δήμου από τότε που μπήκε η Χρυσή Αυγή όχι απλώς δεν βελτιώθηκε αλλά έγινε πιο φιλική στους λαθρομετανάστες. Καλός λοιπόν ο αγώνας στον δρόμο αλλά χρειάζονται και οι νίκες εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις και αυτό εμείς το έχουμε πετύχει, σε αντίθεση με την Χρυσή Αυγή που θα είναι το όχημα για να ξεσπαθώσουν οι αντιρατσιστές και να κάνουν τους μετανάστες συμπαθή ομάδα.


  Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 28ης Απριλίου 2012 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.