Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την «Κομμουνιστική Ουτοπία»

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Μάιος 2010

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά και υπερβατική εκδήλωση πραγματοποίησαν οι εκδόσεις «Πελασγός» την Δευτέρα 31 Μαΐου στο ξενοδοχείο President, με αφορμή την έκδοση από τις εκδόσεις «Κάδμος» του νέου έργου του Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου, με τίτλο «Η Κομμουνιστική Ουτοπία».

  Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας, ο οποίος ανοίγοντας την εκδήλωση είπε μεταξύ των άλλων πως «στο αξιακό επίπεδο ισχύει το «μαύρο-άσπρο», βρισκόμαστε όμως σε μια εποχή πλέον που η σύνθεση θα γίνει στο «γκρίζο», διότι εκεί θα συναντηθούν και θα απελευθερωθούν οι δυνάμεις του έθνους».

  Για το θέμα συζήτησαν οι παλαίμαχοι του «κομμουνιστικού αγώνα»: Τάκης Λαζαρίδης (συγγραφέας του πολύκροτου βιβλίου «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι...» και συγκατηγορούμενος του Νίκου Μπελογιάννη), Σπύρος Ρούλης (συγγραφέας του προσφάτως κυκλοφορηθέντος βιβλίου «Ιστορική Παρένθεση: Μαρτυρίες-Διδάγματα»), ο συγγραφέας του έργου Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου και ο οργανωτικός γραμματέας της «Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων» Σπύρος Δημητρίου.

  Οι ομιλητές που κάποτε είχαν πιστέψει και αγωνιστεί για το μαρξιστικό όραμα, δίνοντας τα καλύτερά τους χρόνια (με υψηλό προσωπικό κόστος) και με συγγενείς νεκρούς για τον «αγώνα», κατέληξαν στο ουτοπικό της κομμουνιστικού οράματος. Είτε διότι «ο διαλεκτικός υλισμός δεν μπορεί να επιβληθεί στην ανθρώπινη φύση» (Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου), είτε διότι «ένα αποδεκτό κοινωνικό κίνημα δεν μπορεί να στηριχθεί στην βία» (Τάκης Λαζαρίδης), είτε διότι «το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα, που είναι η καπιταλιστική μορφή ιδιοκτησίας, βρίσκεται ακόμα στην αρχική φάση της ιστορικής της διαδρομής» (Σπύρος Ρούλης).

  Οι πραγματικά πολύ υπεύθυνες και σοφές εισηγήσεις των συγγραφέων θα παρουσιαστούν προσεχώς με την επιμέλεια του Σπύρου Δημητρίου που είχε μεγάλη συμβολή στην συζήτηση.