Επιλογές από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014 (Μέρος Βʼ)

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Ιούλιος 2014

  Συνεχίζουμε τις επιλογές από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, δίνοντας βάρος σε επιλογές που πιστεύουμε ότι ικανοποιούν την παραδοσιοκρατική αισθητική μας ή ταιριάζουν με εξισορροπημένο τρόπο την Παράδοση και τον νεωτερισμό.

  2 Ιουλίου. Μανώλης Μήτσιας: Εσπερινοί Διάλογοι Τσιτσάνη και Χατζιδάκη. Ο Μανώλης Μητσιάς, με ανεκτίμητη πολύχρονη συνεισφορά στο έντεχνο τραγούδι, προτείνει έναν ιδιότυπο μουσικό διάλογο ανάμεσα σε κορυφαίους και διαφορετικούς μεταξύ τους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Τον συνοδεύει, με τον γνωστό ποιοτικό ήχο της, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.

  4 Ιουλίου. Επτανησιακά Πολιτιστικά Σωματεία Αττικής: Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια! Πανηγυρική συναυλία για τα 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Μητέρα Ελλάδα. Μια πολυπληθής χορωδία από τα Ιόνια και την Αθήνα, επτά λυρικοί καλλιτέχνες και η Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων ερμηνεύουν αποσπάσματα έργων των πιο διάσημων εκπροσώπων της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής, του Παύλου Καρρέρ (Εισαγωγή από την όπερα «Mαρία Αντουανέτα»), του Διονύσιου Λαυράγκα (Ιντερμέτζο από την Γʼ πράξη της όπερας «Φρόσω») και του Σπυρίδωνα Σαμάρα (Τρίτη σκηνή από την Γʼ πράξη της όπερας «Storia dʼ Amore»), καθώς και όλο τον Ύμνο στην Ελευθερία του Νικόλαου Χ. Μάντζαρου. Μουσική διεύθυνση Ιωάννης Κονιτόπουλος. Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 21:00.

  5 Ιουλίου. Δημήτρης Καραντζάς: Ελένη του Ευρυπίδη. Ο 26χρονος Δημήτρης Καραντζάς και ένας νεανικός θίασος ανοίγουν το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014 με την Ελένη του Ευριπίδη (412 π.Χ.). Σε αυτή την τραγωδία, με το αίσιο τέλος, η πραγματική Ελένη ζει στην Αίγυπτο, ενώ η συνονόματή της στην Τροία δεν ήταν παρά ένα είδωλο, επινόηση των θεών. «Τόσα βάσανα για μια νεφέλη», σχολιάζει πικρά ο ποιητής, ενώ η Αθήνα θρηνεί τους νεκρούς της Σικελικής Εκστρατείας. Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

  6 Ιουλίου. Γιάννης Μαρκόπουλος: Εντεύθεν. Ο διάσημος Έλληνας συνθέτης που συνδύασε έντεχνο και Παράδοση και έθεσε το θέμα της ελληνικότητας ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ʽ60 διευθύνει γνωστά και αγαπημένα έργα με ερμηνευτές τους Γιώργο Νταλάρα, Έλενα Κελεσίδη, Vassilikos, Μυρτώ Ναούμ, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Λάκη Χαλκιά, Σοφία Μάνου και Νεφέλη Μπερή. Ενώ σε πρώτη εκτέλεση, παρουσιάζεται το Κοντσέρτο για νέι και ορχήστρα. Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

  8 Ιουλίου. ΚΟΑ και Φιλαρμονική Ορχήστρα Νοτιοδυτικής Γερμανίας - Βασίλης Χριστόπουλος. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, της οποίας κορυφαίος αρχιμουσικός είναι από το 2005 ο Βασίλης Χριστόπουλος. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η γερμανική Ορχήστρα θα ερμηνεύσει τη μεγαλοπρεπή Συμφωνία αρ. 41 ή Συμφωνία «του Διός» - κορωνίδα της συμφωνικής δημιουργίας του Μότσαρτ. Στο δεύτερο μέρος οι δύο ορχήστρες ενώνονται σε ένα μεγάλο σύνολο και παρουσιάζουν την «Συμφωνία των Άλπεων» του Στράους, τιμώντας τα 150 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου γερμανού συνθέτη. Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 21:00.

  9-12 Ιουλίου. ΠΥΡ και Ιώ Βουλγαράκη: «Οι Ληστές» του Σίλλερ. Οι ληστές, εμβληματικό έργο του προρομαντικού κινήματος «Θύελλα και Ορμή», αποτέλεσε μιαν επανάσταση ενάντια στον ορθολογισμό και στους κανόνες του, εκθέτει την αγριότητα της ανθρώπινης φύσης μέσα από την τραγική, όσο και αστεία ιστορία δύο αντίζηλων αδερφών, οι οποίοι αλληλοεξοντώνονται, ανίκανοι για συγχώρεση. Πειραιώς 260, Κτίριο Εʼ στις 21:00.

  11-12 Ιουλίου. Ομάδα Χορού Τρίσα Μπράουν: Watermotor, Son of Gone Fishinʼ, Rogues, For M.G.: The Movie. Φόρος τιμής σε μια από τις μείζονες χορογράφους του 20ού αιώνα, την Τρίσα Μπράουν, μέσα από τέσσερα έργα όπου αποκαλύπτονται διαφορετικές όψεις μιας μοναδικής δημιουργικότητας με τεράστιο εύρος και μεγάλη αντοχή στον χρόνο.

  12 Ιουλίου. Έκτορας Λυγίζος: «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου. Αρχετυπική μορφή κατά της τυραννίας ο Τιτάνας Προμηθέας, που έκλεψε τη φωτιά και την παρέδωσε στους ανθρώπους, οδηγείται από το Κράτος και την Βία στην ερημιά και καθηλώνεται σε έναν βράχο. Θα παραμείνει αμετανόητος και θα καταποντιστεί από τα αστροπελέκια του Δία, όπως και οι συμπαραστάτριές του Ωκεανίδες. Με τους Άννα Μάσχα, Στεφανία Γουλιώτη, Θάνος Τοκάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.α.

  14-15 Ιουλίου. Kyklos Ensemble - Θεόδωρος Κουρεντζής: Το χειμωνιάτικο ταξίδι του Σούμπερτ. Το σπαρακτικό αριστούργημα του γερμανικού Ρομαντισμού, ακρογωνιαίος λίθος του ρεπερτορίου του λιντ, επανερμηνεύεται ευφυώς μέσα από τη μεταμοντέρνα, όσο και βαθύτατα εκφραστική μεταγραφή του Χανς Τσέντερ για σύνολο δωματίου (1993), που με τη σειρά της παρέχει την πρώτη ύλη για μια σύγχρονη πολυμεσική (multimedia) παρουσίαση. Πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 21:00.

  14-17 Ιουλίου. Θέατρο Πορεία - Δημήτρης Τάρλοου: Η μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση. Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μυθιστορήματα των τελευταίων 60 χρόνων, η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη από το θέατρο Πορεία σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών. Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα, ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασσική παιδεία. Ερχόμενη σε επαφή όμως με την ίδια την χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: το δραματικό τοπίο τραχύ και αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και τη οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Με τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκο Ψαρά, Όμηρο Πουλάκη, Σοφία Σεϊρλή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κατερίνα Τράμπα, Βασιλική Παναγιώτογλου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Δημήτρη Τάρλοου.

  17 Ιουλίου. Η Καμεράτα συναντά τους Μπητλς. Η Καμεράτα και ο Μίλτος Λογιάδης μας προσκαλούν σʼ ένα μουσικό ταξίδι με μεγάλες επιτυχίες τον θρυλικών Σκαθαριών, σε ενορχήστρωση του Νίκου Πλατύρραχου η οποία εμπλουτίζει τα τραγούδια με το μεγαλείο του συμφωνικού ήχου, διατηρώντας ανεξίτηλο το μοναδικό ύφος και τη δυναμική τους. Τραγουδούν Κώστας Βασιλιάγκος, Δώρος Δημοσθένους, Βασίλης Γισδάκης, Στηβ Κόκκας.

  18-19 Ιουλίου. ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας & Αρτivities - Κώστας Φιλίππογλου: «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή. Εγκαταλελειμμένος από τους συντρόφους του στη Λήμνο, ο Φιλοκτήτης έρχεται αντιμέτωπος μαζί τους δέκα χρόνια μετά, όταν επιχειρούν με δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή για να κατακτήσουν την Τροία. Με τους Μιχάλη Μαρμαρινό, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αιμίλιο Χειλάκης. Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στις 21:00.

  25-26 Ιουλίου. Εθνικό Θέατρο - Λύδια Κονιόρδου: «Ιππόλυτος» του Ευρυπίδη. Πιστός στην Άρτεμη, ο Ιππόλυτος απαξιώνει τις χαρές του έρωτα, αρνούμενος να αποδώσει τιμές στην Αφροδίτη. Εκείνη, για να τον τιμωρήσει, πλέκει το δίχτυ της καταστροφής του εμπνέοντας στη μητριά του, Φαίδρα, σφοδρό έρωτα για τον προγονό της. Με τους Λήδα Πρωτοψάλτη, Λυδία Κονιόρδου, Θέμη Πάνου, Νίκο Κουρή, Μάρθα Φριντζήλα κ.α. Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στις 21:00.

  25-26 Ιουλίου. Ρούλα Πατεράκη: «Το μανιφέστο του πολέμου», Μέρος Αʼ, Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Το εμβληματικό κείμενο του Θουκυδίδη μεταφέρεται στο θέατρο από τη Ρούλα Πατεράκη ως ένα έργο εν εξελίξει - εγχείρημα τολμηρό. Ο κλασικός λόγος του οξυδερκούς ιστορικού συναντά τον σημερινό θεατή μέσα από μια σύγχρονη σκηνική αναφορά στον μακροχρόνιο Πελοποννησιακό πόλεμο (431-404 π.Χ.), που δίχασε τους Έλληνες της αρχαιότητας. Με τους Δημήτρη Λιγνάδη, Ελένη Ερήμου, Αθηνά Μαξίμου και πλειάδα ηθοποιών. Μικρό Θέατρο Επιδαύρου στις 21:00.

  27, 29, 30 & 31 Ιουλίου. Εθνική Λυρική Σκηνή-Γιάννης Κόκκος: «Οθέλλος» του Τζιουζέπε Βέρντι. Ο Οθέλλος, μια ιστορία γεμάτη πάθος και βίαια συναισθήματα, μιλά για τον ανδρείο μαύρο στρατιώτη, που κατάφερε να γίνει στρατηγός μιας υπερδύναμης, αλλά ταυτόχρονα νιώθει ανασφαλής λόγω της καταγωγής του, χειραγωγείται εύκολα από δόλιους αντίπαλους και οδηγείται στην καταστροφή. Οθέλλος: Ζόραν Τοντόροβιτς (27, 30) - Ρούντυ Παρκ (29, 31). Ιάγος: Γκεόργκε Γκαγκνίτζε (27, 30) - Δημήτρης Πλατανιάς (29, 31). Κάσσιος: Δημήτρης Φλεμοτόμος (27, 30) - Γιάννης Χριστόπουλος (29, 31). Δυσδαιμόνα: Αλεξία Βουλγαρίδου (27, 30) - Τσέλια Κοστέα (29, 31).

  30 -31 Ιουλίου. Δημήτρης Μαυρίκιος: Πάπισσα Ιωάννα - Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη. Ο Δημήτρης Μαυρίκιος υπογράφει μια παράσταση εν εξελίξει, βασισμένη στην περίφημη Πάπισσα Ιωάννα (1866) του Εμμανουήλ Ροΐδη, ο οποίος μοιάζει να έχει αντλήσει υλικό για τις περιπέτειες της θρυλικής Πάπισσας του Μεσαίωνα από την συγκλονιστική βιογραφία της Κορνηλίας Ροΐδη. Ερμηνεύουν η Ράνια Οικονομίδου, η Γιούλικα Σκαφιδά (Βραβείο Μελίνα Μερκούρη, 2014) και ο Αλέξανδρος Βάρθης. Πειραιώς 260 στις 21:00.

  Κατηγορία: