Επιστολή του εκδότη Αριστείδη Καρατζά προς τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου

 • Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπτέμβριος 2008

  Αγαπητοί Συνάδελφοι,

  Υποθέτω ότι η πλειοψηφία σας δεν γνωρίζει τον οίκο μας, ο οποίος ιδρύθηκε προ 33 ετών στην Νέα Υόρκη, όπου και συνεχίζει να έχει την βάση του. Όπως πιστεύω πολλοί και από εσάς, ο οίκος μας, ο οποίος συγκεντρώνει τα ενδιαφέροντά του γύρω από την επιστημονική και πανεπιστημιακή έκδοση (στην αγγλική γλώσσα), έχει εκδόσει έργα τα οποία έχει παρουσιάσει στο κοινό, παραφράζοντας την μνεία του Εράσμου στον εκδότη Johann Froben, με ενθουσιασμό, αξιοπρέπεια και αφοσίωση στις αξίες του επαγγέλματος μας.

  Η αναφορά σε αξίες και αξιοπρέπεια οδηγεί στον λόγο αυτής της επικοινωνίας. Προ ακριβώς δύο μηνών ή 61 ημερών, την 5η Ιουνίου ο χώρος του εκδότη Ιωάννη Γιαννάκενα, «Εκδόσεις Πελασγός» στην Χαριλάου Τρικούπη, έγινε στόχος μιας εγκληματικής επιθέσεως από σπείρα κουκουλοφόρων-κακοποιών υπό την μεταμφίεση «πολιτικών» ακτιβιστών, και η οποία κατέληξε στην ολοσχερή καταστροφή του δια πυρός!

  Μετά από την επίθεση κατά των Πελασγού η ίδια συμμορία κουκουλοφόρων-κακοποιών επετέθη στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Γεωργιάδη. Τα λιγοστά δημοσιεύματα που καταγράφουν τα γεγονότα αναφέρουν κουκουλοφόρους με ρόπαλα και βόμβες μολότωφ να κυκλοφορούν επί ώρα, πρώτα στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, πυρπολώντας το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πελασγός, και μετά στην οδό Σόλωνος, όπου επανέλαβαν το έργο τους, αυτή την φορά πυρπολώντας το κατάστημα των Εκδόσεων Γεωργιάδη. Κατά μία πηγή οι κουκουλοφόροι έκαναν το καταστροφικό τους έργο χωρίς κανείς να τους σταματήσει, σε σημείο που κάποιος από αυτούς εκτελούσε και χρέη τροχονόμου κατευθύνοντας τους οδηγούς των αυτοκινήτων προς άλλη κατεύθυνση προκειμένου να το ολοκληρώσουν ανενόχλητοι.

  Επισκέφθηκα τον χώρο του Πελασγού την επομένη του συμβάντος και τον φωτογράφισα. Η οσμή της βενζίνης ήταν ακόμη έντονη. Ομολογώ ότι για τους βιβλιόφιλους, και συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου σε αυτή την κατηγορία, ήταν εικόνα μίας κόλασης σε μικρογραφία. Σας επισυνάπτω μία από τις φωτογραφίες της συστηματικής καταστροφής που παραπέμπει στην Ιερά Εξέταση και στους Εθνικοσοσιαλιστές.

  Ακολούθησαν άλλες επιθέσεις: Την 21η Ιουνίου κατά του βιβλιοπωλείου “Νέα Θέσις”, όπου οι κουκουλοφόροι-κακοποιοί τρομοκράτησαν την σύζυγο του ιδιοκτήτη Γιάννη Σχοινά ξυλοκοπώντας τους υπαλλήλους και μετά το πυρπόλησαν και την 4η Ιουλίου, όπου πυρπόλησαν το βιβλιοπωλείο “Νέα Σκέψις”, ακολουθώντας παρεμφερή εγκληματική μεθοδολογία.

  Σημείωσα παραπάνω ότι τα δημοσιεύματα περί των επιθέσεων στον καθημερινό τύπο και στα ΜΜΕ ήταν λιγοστά. Η σιγή λέει πολλά για την προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που τόσοι κατά τ΄ άλλα δηλώνουν τόσο ηχηρά. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όμως είναι η σιγή των συλλόγων σας. Νομίζω όταν οι εγκληματικές πράξεις όπως η πυρπόληση βιβλίων, δεν αποδοκιμάζονται και τιμωρούνται, βασικές αξίες όπως η ελευθερία λόγου (και ιδιαίτερα αυτού που εκφράζει ιδέες με τις οποίες μπορεί να μην συμφωνούμε) και ελευθερία του τύπου διακυβεύονται.

  Ωφείλω να σας εκφράσω την βαθύτατή μου λύπη γιά την ανοχή και την έλλειψη καταδίκης αυτών των βαθειά αντιδημοκρατικών πράξεων. Αρκεί να σας θυμήσω, με όλο τον σεβασμό, ότι στην Γερμανία του 1933 το κάψιμο των βιβλίων ακολούθησε το κάψιμο των ανθρώπων μερικά χρόνια αργότερα, ολοκληρώνοντας την ρήση του Γερμανού ποιητή Heinrich Heine, “Dort, wo man Bucher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen" («Εκεί που καίνε τα βιβλία, καταλήγουν να καίνε και ανθρώπους»)!

  Στις ερχόμενες εβδομάδες θα πληροφορήσω τους διεθνείς φορείς εκδοτών, αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης και Βορείου Αμερικής ως προς τα συμβάντα, τις συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις (έχω συντάξει λεπτομερή περιγραφή και τεκμηρίωση των συμβάντων), αλλά και την σιγή του επαγγελματικού κόσμου και ανοχή της εγκληματικότητας στην χώρα μας. Η επαγγελματική ακεραιότητα, αλλά και η δημοκρατικότητα του καθενός μας δοκιμάζεται. Σας ζητώ, με όλο τον σεβασμό να επανεξετάσετε τα συμβάντα και να τα καταδικάσετε.

  Με εκτίμηση,
  Αριστείδης Καρατζάς
  Melissa International Ltd.

  Κατηγορία: