Επιστροφή στην ζώνη του δολαρίου Συνέντευξη του Ιωάννη Μάζη στην εφημερίδα "Παραπολιτικά"

 • Δημοσιεύτηκε: 07 Μάιος 2013

  Με μία συνέντευξη που διακρίνεται για το βάθος της ανάλυσής της, ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης, ρίχνει φως στις πυκνές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Εκτιμά πως η "Αραβική Άνοιξη" και οι επιπτώσεις της τώρα αρχίζουν. Σχετικά με την Κύπρο και τον υπό διαμόρφωση άξονα με το Ισραήλ, θεωρεί πως η χώρα μας θα πρέπει να αλλάξει τακτική και να αναζητήσει συμφέρουσες συμμαχίες, όταν μάλιστα οι ΗΠΑ δείχνουν να θέλουν την επιστροφή Ελλάδας και Κύπρου στην ζώνη του δολαρίου.

  Η "Αραβική Άνοιξη" εξακολουθεί να έχει δυναμική παραγωγής καινούριων δεδομένων στο εσωτερικό των χωρών αυτών και ίσως διαμόρφωσης νέων συνόρων στην περιοχή; Πώς βλέπετε να αλλάζει το τοπίο στην Μέση Ανατολή μετά την "τελική λύση" στην Συρία και την τυχόν "καντονοποίησή" της;

  Η λεγόμενη "Αραβική Άνοιξη" εξελισσόμενη οσημέραι σε ισλαμιστικό χειμώνα, ευρίσκεται ακόμη στην αρχή της. Η διαδικασία αυτή, η οποία ξεκίνησε στην Τυνησία τον Ιανουάριο του 2011, έχει δύο τακτικούς και δύο στρατηγικούς στόχους. Οι τακτικοί στόχοι είναι πρώτον η ανατροπή του καθεστώτος της "κυβερνήσεως των νομοδιδασκάλων" (βιλαγιάτ αλ Φατήχ) εις την Τεχεράνη, αφού αυτό αποκοπεί από τις δύο υποσυστημικές του διακλαδώσεις, το δίπολο Δαμασκός-Χεζμπολάχ και το δίπολο Δαμασκός-Χαμάς, και δεύτερον η δημιουργία κουρδικών εθνοκρατικών οντοτήτων στην Συρία, την Νοτιοανατολική Τουρκία και στο ίδιο το Ιράν.

  Το δεύτερο σκέλος (Δαμασκός-Χαμάς) του πρώτου τακτικού στόχου έχει ήδη επιτευχθεί, εφόσον η Χαμάς, ως θυγατρική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, επανετέθη υπό την διακριτική επιτροπεία του καθηγητού κ. Μόρσι, προέδρου της Αιγύπτου, και μέσω αυτού υπό την έτι διακριτικότερη επιρροή της διοικήσεως Ομπάμα. Το πρώτο σκέλος (Δαμασκός-Χεζμπολάχ) ανθίσταται εισέτι με την ανοχή της Μόσχας και του Πεκίνου.

  Αναφορικώς δε με τον δεύτερο τακτικό στόχο, αυτός έχει εισέλθει στην κρισιμότερη φάση του, παρά και ίσως λόγω των επ' εσχάτων δηλώσεων του Οτσαλάν. Η δημιουργία αυτονόμου κουρδικής εδαφο-κρατικής οντότητος στην περιοχή αποτελεί το ασφαλέστερο χερσαίο στρατηγικό βάθος για το Ισραήλ και ορμητήριο πάσης δραστηριότητος ασφάλειας και ελέγχου της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ασίας για την Ουάσινγκτον. Επίσης σημαίνει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των υδατίνων αποθεμάτων της περιοχής, όπως και του καλύτερης ποιότητος και πλέον χαμηλής τιμής (1 δολάριο το βαρέλι!) πετρελαίου διεθνώς: του Light Kirkuk.

  Ο στρατηγικός στόχος της "Αραβικής Ανοίξεως" είναι τελικώς η ανάσχεση της επιρροής της Μόσχας και του Πεκίνου στην κοιτασματοφόρο λεκάνη της Μεσογείου και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ, διά της προωθήσεως στην εξουσία των χωρών αυτών σουνιτικών, ισλαμιστικών κυβερνήσεων, εχουσών θυγατρική σχέση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Καΐρου του, ήδη ελεγχόμενου από την Ουάσινγκτον του κ. Ομπάμα, προέδρου Μόρσι. Η δεινή οικονομική θέση της Αιγύπτου και η προώθηση "σωτηρίας" της μέσω του ΔΝΤ, ενισχύει έτι περισσότερο την εξάρτηση του Καΐρου από την Ουάσινγκτον.

  Αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα μετά την σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας; Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα αυτές οι εξελίξεις; Πως διαμορφώνεται το νέο σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο;

  Δεν θεωρώ ότι η δήλωση, και όχι η "συγγνώμη", Νετανιάχου μπορεί να μεταβάλλει την διαρραγείσα εμπιστοσύνη των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Και αυτό διότι η ισραηλινή διοίκηση, αλλά και τα θέσφατα εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, διακρίνονται από σοβαρότητα και αρχές ορθολογισμού. Η δήθεν "επαναπροσέγγιση" πρέπει να γίνει αντιληπτή από την Αθήνα ως προσπάθεια "μη επιδεινώσεως" των ήδη δυσχερών τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, κατά την περίοδο μάλιστα που η Ουάσινγκτον πρέπει να πείσει την Άγκυρα να συνεχίσει "να παίζει με την φωτιά" των κουρδικών κρατογενέσεων στα σύνορά της και με τις εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις-παρακλάδια της Αλ Κάιντα, οι οποίες εξαποστέλλονται από τα εδάφη της για την υλοποίηση "λαϊκής εξεγέρσεως" στα εδάφη της Συρίας.

  Όσο για τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, από στρατηγικής απόψεως ιδωμένες και πέραν των γνωστών ζοφερών πραγματικοτήτων που εμφανίζουν διά "την καλή ή όχι υγεία της ευρωζώνης", υποδηλώνουν την τάση επαναφοράς της Κύπρου και οσημέραι της Ελλάδος στην ζώνη του δολαρίου. Κάτι το οποίο εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, εφόσον τα τεράστια κοιτάσματα των υδρογονανθράκων των δύο αυτών χωρών θα τύχουν διαπραγματεύσεως στην ζώνη του δολαρίου, και όχι σε αυτή του ευρώ, με σημαντικότατα οφέλη για την χρεοκοπημένη αμερικανική οικονομία.

  Φοβάστε ότι η φραστική επιθετικότητα αξιωματούχων της Τουρκίας θα μεταβληθεί και σε προσπάθεια εκμετάλλευσης της οικονομικής κρίσης με κάθε τρόπο;

  Αυτό είναι δεδομένο Αλλά δεν "φοβούμαι" απολύτως τίποτε. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύνανται να αντεπεξέλθουν άριστα σε οιανδήποτε πρόκληση, ιδιαιτέρως εάν αυτή εκδηλωθεί υπό τις κρατούσας συνθήκες "κινούμενης άμμου" στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και μάλιστα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μεταξύ δύο ΝΑΤΟϊκών δρώντων! Εκδηλώνεται δε, μέσω των προκλητικών δηλώσεων του κ. Νταβούτογλου, ευκαιρίας δοθείσης ή και αυτοκλήτως.

  Μπορεί να υπάρξει συνεργασία για μεταφορά του αερίου μέσω Τουρκίας; Είναι υπαρκτά τα σενάρια που ακούγονται ότι οι Αμερικανοί θα επιθυμούσαν συνεκμετάλλευση; Έχει βάση η θεωρία περί γεωπολιτικής κατάρας σε όσες χώρες ανακαλύπτουν ενεργειακά κοιτάσματα;

  Όλα είναι πιθανά στην περίπτωση αυτή και όλα εξαρτώνται σε υπερσυστημική κλίμακα από τις στρατηγικές κινήσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας, αλλά και σε υποσυστημική κλίμακα από την ελληνική δραστηριότητα προς πολιτική υλοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε αυτή την διάσταση, την πολιτική, με μεγαλύτερη σοβαρότητα και να προβούμε στα απαιτούμενα κοινά υπουργικά συμβούλια μεταξύ Αθηνών και Ιερουσαλήμ. Ο Ελληνισμός δεν είναι "δεσμευμένος" παρά μόνο με το εθνικό του συμφέρον (raison d' etat) και με τίποτε άλλο.

  Τα περί "γεωπολιτικής κατάρας και κοιτασμάτων" είναι, όπως αντιλαμβάνεσθε, μεταφυσική και αφορούν την ... Εκκλησία! Πρόκειται απλώς περί πολιτικών ολιγωριών, μειωμένων επιπέδων εθνικών αντιστάσεων, ηττοπάθειας, λανθασμένων στρατηγικών κινήσεων ή ακόμα και ... ευηθείας των "καταραμένων"! Η Ελλάς δεν διακρίνεται για τέτοια φαινόμενα. Δεν συμφωνείτε και εσείς;


  Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 3ης Μαΐου 2013 της εφημερίδας "Παραπολιτικά".