Η Δεξιά ως παντομίμα

 • Δημοσιεύτηκε: 02 Σεπτέμβριος 2006

  Τον Αύγουστο αγόρασα το βιβλίο «Η γοητεία των ιδεών: η Ελληνική κεντροδεξιά στον 21ο αιώνα», εκδόσεις Εξάντας. Σε αυτό το βιβλίο κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας - Ρουσόπουλος, Κασσίμης, Αλογοσκούφης, Κακλαμάνης, Βουλγαράκης, Κεφαλογιάννης - προτείνουν διάφορα ιδεολογικά, πολιτικά και οικονομικά κείμενα, μέσα από τα οποία φαίνονται οι ευαισθησίες, οι προβληματισμοί και οι προτεραιότητες της Ελληνικής κεντροδεξιάς σήμερα.

  Η πρώτη έκπληξη ανοίγοντας το βιβλίο και βλέποντας τα περιεχόμενα αφορούσε τα ονόματα των συγγραφέων στους οποίους αναφέρονται τα στελέχη της Ν.Δ.: Έκο, Μπόμπιο, Ραμονέ, Νέγκρι, Χάμπερμας, Μπρίκνερ, Τσόμσκι, Σεν, Γκάλμπρεϊθ, Ρωλς. Όλοι τους αριστεροί ακτιβιστές διανοοούμενοι και ουδείς Έλληνας! Είναι δυνατόν τα κορυφαία στελέχη της Ελληνικής κεντροδεξιάς να αντλούν την σκέψη και την πολιτική τους ανάλυση από τις ιδέες και τους θεωρητικούς της Αριστεράς; Δεν υπάρχει ούτε ένας δεξιός διανοούμενος ή συγγραφέας στο βιβλίο αυτό.

  Το να διαβάζεις και να μελετάς τις θέσεις και τα επιχειρήματα της «άλλης πλευράς» είναι λογικό και επιβεβλημένο. Το να τα αποδέχεσαι όμως και να τα υιοθετείς ως δική σου θέση είναι διαφορετικό. Διότι αυτό φανερώνει την ηθική, ιδεολογική και πολιτική σου χρεωκοπία. Αν τα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. χρειάζεται να καταφεύγουν στα ερμηνευτικά σχήματα και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε θέματα ιδεών, πολιτικής και οικονομίας, τότε τι χρειαζόμαστε την κεντροδεξιά στην Ελλάδα; Αν οι κατευθυντήριες γραμμές της Αριστεράς είναι σωστές, τότε η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί μέσα από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά. Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη.

  Η απάντηση «στο γιατί συμβαίνει αυτό» είναι πιο σύνθετη και έχει να κάνει με την απουσία ιδεολογικής - αξιακής θέσεως εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. Η Ν.Δ. δεν έχει κανένα «δεξιό πρόγραμμα» για την Ελλάδα, για αυτό και η όλη της πολιτεία είναι καθαρά διαχειριστική. Η απουσία αξιακής θέσεως στην πολιτική είναι καταλυτική. Διότι η άσκηση της πολιτικής δεν μπορεί να γίνεται μόνο εμπειρικά και βραχυπρόθεσμα. Οφείλει να υπακούει σε ιδέες και αρχές που υποδεικνύουν τον δρόμο που έχουμε να διανύσουμε. Η Ν.Δ. δεν διαθέτει τίποτα από αυτά και για αυτό τα στελέχη της αναγκάζονται να καταφύγουν στις θέσεις της Αριστεράς.

  Και όμως, οι ιδέες και οι προτάσεις για μία «δεξιά» πολιτική υπάρχουν δίπλα μας. Στον Κώστα Κόλμερ για την οικονομία, στον Παναγιώτη Ήφαιστο και τον Γιαλλουρίδη για την εξωτερική πολιτική, στον Ιωάννη Λουκά και τον Ιωάννη Μάζη για την γεωπολιτική θέση της Ελλάδος, στον Γιανναρά και τον Καργάκο για την Παιδεία, στον Χρύσανθο Λαζαρίδη και τον Ιωάννη Κολοβό για την αποτυχία του πολυ-πολιτισμού, στον Άγγελο Συρίγο για τις διεθνείς σχέσεις, στον Κώστα Μπαρμπή και τον Νίκο Μαραντζίδη για την σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Υπάρχει τόσο μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό αναξιοποίητο στην Ελληνική Δεξιά και οι Νεοδημοκράτες τρέχουν λαχανιασμένοι πίσω από την χρεωκοπημένη αριστερά. Ίσως, αν διαβάσουν το βιβλίο του Γιανναρά «Η Αριστερά ως Δεξιά και η Δεξιά ως παντομίμα», πάρουν καμμία ιδέα για το μέλλον. Η ελπίδα σε αυτή την χώρα πεθαίνει τελευταία.

  Κατηγορία: