Η Φλώρινα του καιροσκοπισμού και των συνόρων

 • Δημοσιεύτηκε: 20 Νοέμβριος 2005

  Με έκπληξη διάβασα την εισήγηση του βουλευτή κ. Γιώργου Λιάνη, με τίτλο "Η Φλώρινα του Πολιτισμού και των Συνόρων", στο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την 23η Οκτωβρίου 2005 στην πόλη της Φλώρινας. Η έκπληξή μου δεν έχει να κάνει τόσο με τις θέσεις του κ. Λιάνη για την ανάπτυξη της περιοχής (η σχετική αναπτυξιακή αντίληψη των Ελλήνων σοσιαλιστών βιώθηκε επώδυνα από τον ελληνικό λαό στο πρόσφατο παρελθόν και κρίθηκε στις τελευταίες εκλογές!), αλλά κυρίως με την προκλητική προσπάθειά του να μας πείσει, ότι η ανάπτυξη της περιοχής περνάει μέσα από την επιστροφή κάποιων αρνησιπάτριδων στην Ελλάδα.

  Είναι σε όλους γνωστό, ότι αυτοί τους οποίους ο κ. Λιάνης χαρακτηρίζει ως "πολιτικούς πρόσφυγες" δεν είναι άλλοι από εκείνους που, εκμεταλλευόμενοι τις δύσκολες για τον Ελληνισμό συνθήκες της Κατοχής και του Εμφυλίου, βρήκαν την ευκαιρία να στραφούν κατά της πατρίδας μας, όχι υπό το λάβαρο κάποιας πολιτικής ιδεολογίας, αλλά στην πραγματικότητα διακηρύσσοντας την υποτιθέμενη εθνική τους διαφορετικότητα. Είναι αυτοί που κατέφυγαν ως ... "Μακεδόνες" στο σημερινό κρατιδιακό μόρφωμα των Σκοπίων και που μέσα από αυτούς ξεπήδησε όλη η προπαγάνδα και το μίσος κατά της πατρίδας μας, τα οποία έντεχνα χρησιμοποίησαν, όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, οι διαστρεβλωτές της Ιστορίας και οι επιβουλευτές της εθνικής ακεραιότητας της χώρας μας. Αυτούς χαρακτηρίζει, λοιπόν, ως "πολιτικούς πρόσφυγες" ο κ. Λιάνης και δίνει -σθεναρό πράγματι!- αγώνα για τον "επαναπατρισμό" τους, στοχεύοντας στα ανθρωπιστικά αισθήματα των Ελλήνων.

  Έφτασε μάλιστα ο πρώην υπουργός στο σημείο, να προτείνει ως σωστότερο δρόμο για την "επίλυση" του θέματος, "τον δρόμο του διαλόγου, της δημοκρατίας, της αμοιβαίας αναγνώρισης και των αμοιβαίων υποχωρήσεων". Μάλιστα! Ένας πρώην υπουργός ελληνικής κυβερνήσεως (!) μιλάει για υποχωρήσεις απέναντι στους παραλογισμούς, την αυθάδεια και την επιθετικότητα των Σκοπιανών, μιλάει για υποχωρήσεις τη στιγμή που μόνο τέτοιες έχει να επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια της εθνικής ντροπής η Ελλάδα, που ακριβώς εξαιτίας αυτών των υποχωρήσεων φτάσαμε να ανεχόμαστε τον κάθε Νίμιτς και τον κάθε Μπερνς, να μας φτύνουν κατάμουτρα τις ... προτάσεις και τις ... λύσεις τους. Αλήθεια, μέχρι πού φτάνει η "υποχωρητικότητα" του κ. Λιάνη; Μήπως ένα χαρακτηριστικό σημάδι της είναι και η απαράδεκτη αναφορά στον μακεδονομάχο καπετάν Κώτα, τον οποίο επιδεικτικά κατονομάζει στο κείμενό του με την σλάβικη παραφθορά του ονόματός του "Ρίστο Κώτε"; Ευτυχώς ο Έλληνας Μακεδόνας καπετάν Κώτας δεν ήξερε από "υποχωρήσεις" και "διαλόγους" σαν αυτούς που προτείνει ο κ. Λιάνης...

  Στον χορό μπήκε όμως, μετά από λίγες ημέρες, κατά την τελετή εγκαινίων του μουσείου του καπετάν Κώτα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, και ο νομάρχης της Φλώρινας, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής των "πολιτικών προσφύγων". Στο σπίτι του κρεμασμένου, όμως, δεν μιλάνε για σκοινί, κ. νομάρχη. Αντί να αναλώνεστε σε αρλούμπες, καλύτερα να εξηγήσετε στον λαό της Φλώρινας, αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα είπε στο συνέδριο του "Ουρανίου Τόξου", που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη την 30η Απριλίου 2004, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του, Θανάσης Παρίσης: "... ήρθαμε σε επαφή με αρκετά κινήματα, μικρά κόμματα και με ένα μεγάλο κόμμα το ΠΑΣΟΚ ... Η επαφή έγινε για έναν ειδικό λόγο: "την κοινή συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, συγκεκριμένα στις νομαρχιακές εκλογές του νομού Φλώρινας όπου η πιθανότητα να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τη Nομαρχία ήταν από μικρή μέχρι και μηδαμινή. Με τη δική μας συμμετοχή και πρώτη φορά με την φανερή συνεργασία σύμπραξης των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ουράνιου Τόξου κέρδισε ο συνδυασμός τις εκλογές στο νομό Φλώρινας με Νομάρχη τον Στρατάκη. Κερδίσαμε και εμείς μια θέση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο με τον Πέτρο Δήμτση. Αυτό ήταν μια επιτυχία, διότι με αυτή τη συμμετοχή κατά κάποιο τρόπο νομιμοποιηθήκαμε, νομιμοποιήθηκε το κίνημά μας, το κόμμα μας. Ουσιαστικά και τυπικά το κόμμα μας απέκτησε κύρος, αυτή είναι η αίσθηση που μας δίνεται καθημερινά, όταν κυκλοφορούμε στον κόσμο, στον δικό μας πληθυσμό στο νομό της Φλώρινας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως περιοχές της Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης. Ένας από τους όρους συνεργασίας σε εκείνες τις εκλογές ήταν το θέμα των πολιτικών προσφύγων με αποτέλεσμα να προκύψει μια μεγάλη συζήτηση πάνω στο ζήτημα αυτό".

  Δεν σας ακούσαμε, κ. νομάρχη, να διαψεύδετε κάτι από τα παραπάνω. Αντιθέτως, η όλη πρακτική σας δείχνει να τα επαληθεύει. Θα χρειαστεί πραγματικά πολύ μεγάλη προσπάθεια πλέον, εκ μέρους σας και εκ μέρους του κ. Λιάνη, για να πείσετε τον λαό (αν, βεβαίως, το επιθυμείτε), ότι δεν είστε εσείς οι ηθικοί αυτουργοί που οι "κινηματίες" του Ουρανίου Τόξου "απέκτησαν κύρος και νομιμοποιήθηκαν στην τοπική κοινωνία".

  Κατηγορία: