Η αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου

 • Δημοσιεύτηκε: 04 Νοέμβριος 2006

  Τα τελευταία ευτράπελα στο ΠΑΣΟΚ, με την αντιπαράθεση Παπανδρέου - Βενιζέλου στο Πολιτικό Γραφείο, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Νομίζω ότι είναι αρκετά εύστοχος ο σχολιασμός του Γιάννη Πρετεντέρη στο Βήμα: «ο κ. Παπανδρέου μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ από κόμμα εξουσίας σε μη-κυβερνητική οργάνωση». Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει. Έχασε τις βουλευτικές εκλογές με διαφορά 5%, παρά την αναρρίχησή του στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ως μεσσίας από τον Κώστα Σημίτη και τον ΔΟΛ. Έχασε κατόπιν τις ευρωεκλογές με διαφορά 10%. Ασφαλώς και δεν πρόκειται να του την χαρίσουν για τρίτη φορά.

  Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ότι θα έπρεπε να αποφύγει: αποστασιοποιήθηκε από ότι θετικό θα μπορούσε να πιστωθεί στην κυβέρνηση Σημίτη, θετικό εννοείται για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτοχρόνως χρεώνεται όλα τα αρνητικά της φαυλοκρατίας του ΠΑΣΟΚ. Για τον μέσο Πασόκο δεν αποτελεί συνέχεια του Ανδρέα Παπανδρέου και του Σημίτη. Για τον μέσο πολίτη κουβαλάει όλες τις παθογένειες του ΠΑΣΟΚ. Πώς να δημιουργήσεις κατ' αυτό τον τρόπο πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα που να διεκδικήσει με αξιώσεις την επάνοδο στην εξουσία;

  Αυτό το ξέρουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ, στελέχη και οπαδοί. Το γνωρίζουν όμως και στον πολιτικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας, που προσπαθούν να κρατούν ζωντανή και ατσαλάκωτη την «ηγετική εικόνα» του Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο στην άσκηση της εξουσίας και στην ανοχή του εκλογικού σώματος. Στελέχη όμως όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος βάζουν υποθήκη για την επόμενη ημέρα. Διότι τότε ο Βενιζέλος θα ισχυρισθεί ότι «εγώ τα είχα πει και δημοσίως τότε που έπρεπε» και φυσικά θα τεθεί επικεφαλής στις υποψηφιότητες που θα πέσουν στο τραπέζι.

  Αντί λοιπόν ο κ. Παπανδρέου να κατηγορεί για υποκρισία τον Βενιζέλο θα ήταν καλύτερο να πείσει τους βουλευτές και τους οπαδούς του ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει την Ελλάδα. Και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και αυτό το ομολογούν όλοι, εχθροί και φίλοι. Αν προσέξετε την επιθετική κριτική που ασκούν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο δελτίο ειδήσεων του Mega οι Τρέμη, Πρετεντέρης, Παπαχελάς, Καψής και Τσίμας θα καταλάβετε ότι η υπομονή του κ. Λαμπράκη και του κ. Ψυχάρη έχει αρχίσει να εξαντλείται επικίνδυνα...

  Το χειρότερο στην όλη ιστορία δεν είναι η εγγενής αδυναμία του κ. Παπανδρέου. Αυτά μπορεί, αυτά κάνει. Το χειρότερο είναι η αδυναμία του κ. Καραμανλή να κυβερνήσει και προωθήσει τις αναγκαίες τομές στην οικονομία, την παιδεία, την υγεία και τους θεσμούς, την στιγμή που ουσιαστικώς δεν υφίσταται αντιπολίτευση. Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Καραμανλής παρέδωσε την υπερνομαρχία και τον Δήμο Πειραιώς στο ΠΑΣΟΚ για να κρατήσει τον Παπανδρέου αλώβητο στην καρέκλα του. Το χειρότερο για όλους εμάς όμως είναι ότι επιβραβεύουμε στην κάλπη τους κλωνοποιημένους γόνους του πολιτικού κατεστημένου. Και το κάνουμε συνειδητά, γνωρίζοντας ότι κατ' αυτό τον τρόπο εκποιούμε και τα τελευταία υπολείμματα της αξιοπρέπειάς μας. Διότι κάθε λαός είναι άξιος της ηγεσίας του.

  Κατηγορία: