Η απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

 • Δημοσιεύτηκε: 06 Φεβρουάριος 2012

  Σε πολλά άρθρα της στήλης έχουμε επισημάνει, πολλές φορές μονότονα, ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ (η Αριστερά σε όλες τις «αποχρώσεις» της είναι ούτως ή άλλως εκτός συναγωνισμού) έχουν οδηγήσει την Πατρίδα μας σε τέτοιο τέλμα, από το οποίο θα χρειασθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να βγούμε. Η τελευταία δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη απλώς αποδεικνύει γιατί φθάσαμε έως εδώ. Την εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε άλλο θέμα συζήτησης στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο του διεθνούς τύπου και πρώτο θέμα στα διεθνή τηλεοπτικά κανάλια, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν συνειδητοποίησε την κρισιμότητα των στιγμών. Είχε, είπε, άλλες προτεραιότητες και δεν διάβασε το Μνημόνιο! Τώρα όμως συνειδητοποίησε το μέγεθος του σφάλματός του, διδάχθηκε και μας βεβαιώνει πως δεν θα το ξανακάνει. Το ίδιο δηλώνουν άλλοι 250 περίπου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ Καταπληκτικό!

  Νομίζουμε μάλιστα ότι αυτή είναι και η κύρια αιτία των δεινών της Πατρίδος μας. Οι υπουργοί των τελευταίων δεκαετιών, είχαν πάντοτε άλλες προτεραιότητες. Ούτως εχόντων των πραγμάτων δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάσουν οι τελευταίες ειδήσεις σχετικώς με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε ποιοι είναι οι δύο τελευταίοι καθʼ ύλην αρμόδιοι υπουργοί. Η κ. Μπιρμπίλη και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος, αφού διέπρεψε στα οικονομικά, τώρα διαπρέπει και στα ενεργειακά πράγματα της χώρας μας.

  Η καταγγελία των συμβάσεων

  Πριν από λίγες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) κατήγγειλαν τις σχετικές συμβάσεις και διέγραψαν από τα μητρώα τους τις εταιρείες Energa και Hellas Power, οι οποίες, στα πλαίσια της «απελευθέρωσης» της αγοράς, διέθεταν ηλεκτρικό ρεύμα σε «τελικούς καταναλωτές». Η καταγγελία των συμβάσεων σημαίνει, ότι οι δύο εταιρείες δεν έχουν πλέον το δικαίωμα πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος στην ελληνική αγορά και πρακτικώς αναστέλλεται η λειτουργία τους.

  Πρέπει δε να σημειωθεί, ότι η πρώτη εταιρεία που δοκίμασε να δραστηριοποιηθεί στην Ελληνική αγορά, ήταν η αυστριακή εταιρεία VERBUND. Η εταιρεία αυτή αποχώρησε πριν από έναν περίπου χρόνο έπειτα από έντονες διαμάχες με το ελληνικό Δημόσιο και δικαστικές προσφυγές. Υποτίθεται, ότι η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώνεται, προκειμένου να «εξορθολογισθεί» και μέσω του ανταγωνισμού να οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

  Αύξηση τιμών, χρέη και αποζημιώσεις

  Στην Ελλάδα οι τιμές δεν μειώθηκαν. Αντιθέτως η ΔΕΗ αυξάνει διαρκώς τις τιμές και ζητά νέες αυξήσεις. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί πολλαπλασιάζονται και προφανώς αυτό θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΗ, οι απλήρωτοι λογαριασμοί φθάνουν τα 400 εκατομ. ευρώ, ενώ άλλα 140 εκατομ. ευρώ χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο.

  Στα προηγούμενα ο αναγνώστης πρέπει να συνυπολογίσει και τα ακόλουθα. Ο ΔΕΣΜΗΕ έχει αποκτήσει ήδη χρέη και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι οφειλές, που σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου έχουν αφήσει η Energa και η Hellas Power. Οι οφειλές σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ξεπερνούν τα 100 εκατομ. ευρώ! Οι δύο εταιρείες από την άλλη πλευρά ισχυρίζονται ότι η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ τους οφείλουν περισσότερα από 340 εκατομ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού! Πρόκειται για μία απίθανη κατάσταση, από αυτές που μόνο στην Ελλάδα από όλον τον Δυτικό Κόσμο μπορούν να συμβαίνουν, διότι ως γνωστόν οι υπουργοί έχουν άλλες προτεραιότητες.

  Σε προηγούμενα σχετικά άρθρα, έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει, ούτε διέθετε ποτέ, σοβαρό εθνικό ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν, να συντάξουν το «εθνικό όραμα» για κανέναν τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Πατρίδος μας. Συνήθως αναμασούσαν με στόμφο, όσα καταλάβαιναν από τις τρέχουσες ευρωπαϊκές επιλογές, τις οποίες στη συνέχεια δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν να εφαρμόσουν. Σε όλα τα ζητήματα άγονται και φέρονται εγκλωβισμένοι από τα μεγαλύτερα ή μικρότερα πολιτικά τους συμφέροντα, από τις πελατειακές τους σχέσεις, από την άγνοια και από τις ιδεοληψίες τους.

  Έχουμε παλαιότερα ισχυρισθεί ότι η αγορά ενέργειας θα «απελευθερωθεί» ούτως ή άλλως γιατί αυτό αποτελεί κεντρική ευρωπαϊκή επιλογή. Έχουμε επίσης ισχυρισθεί, ότι η Ελλάδα οφείλει και μπορεί να μετατραπεί σε ισχυρό ενεργειακό παίκτη στην περιοχή. Αντί όμως αυτού και κατόπιν των ισχυρών πιέσεων που θα δεχθούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε μία άναρχη «απελευθέρωση», σε μία εσπευσμένη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ χωρίς τα αναμενόμενα οφέλη για το Δημόσιο και για τους καταναλωτές.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 28ης Ιανουαρίου 2012 της εφημερίδας Α1.
  Κατηγορία: