Η διαφθορά και η παράλυση του πολιτικού συστήματος

 • Δημοσιεύτηκε: 04 Φεβρουάριος 2002

  Ολόκληρη η Ελλάς κινείται τους τελευταίους μήνες στον λαβύρινθο της διαφθοράς, στους κουλοχέρηδες και τα "φρουτάκια". Οι αποκαλύψεις του κ. Τριανταφυλλόπουλου άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου για τις σχέσεις εξαρτήσεως βουλευτών, υπουργών και δημάρχων με τους βαρόνους του παρανόμου τζόγου σε Αθήνα και επαρχία. Είδαμε μεγαλοπαράγοντες του μαύρου χρήματος να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε βουλευτές, οι οποίοι επικαλούντο τον ... αποθανόντα παππού τους, είδαμε υπουργούς να προσκαλούν τους "μεγαλο-κουλοχέρηδες" στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., είδαμε δημάρχους να εμποδίζουν αποφάσεις του δημοτικού τους συμβουλίου εναντίον των παρανόμων παιχνιδιών.

  Την ίδια ώρα ο κ. Σημίτης κηρύσσει τον "πόλεμο εναντίον της διαφθοράς"! Η πιο διεφθαρμένη Ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 180 χρόνια, η κυβέρνηση που ετοιμαζόταν να φέρει το "Ολυμπιακό Λόττο" του κ. Κόκκαλη σε κάθε γειτονιά, η κυβέρνηση που ανήγαγε τον κ. Λαμπράκη σε μαικήνα του Ελληνικού πολιτισμού, η κυβέρνηση του Νταβός, των Ιμίων, των S-300 και του Οτσαλάν θα αναλάβει την "σταυροφορία εναντίον της διαφθοράς"!

  Την ίδια ώρα ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία επιχαίρουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο πρωθυπουργός. Μήπως όμως θα πρέπει να υπενθυμήσουμε στον κ. Καραμανλή ότι όταν έπεφτε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο τέως αρχηγός της Ν.Δ. συναινούσε και έδινε στον κ. Κόκκαλη την περιπόθητη προμήθεια των 2 εκ. ψηφιακών γραμμών; Ξέχασε ο κ. Καραμανλής ότι όταν ο κ. Κωνσταντόπουλος ρωτούσε 3 φορές στην "Ωρα του πρωθυπουργού", στο Κοινοβούλιο, τον κ. Σημίτη, "πως γινόταν διοικητής του Αγίου Ορους ο κ. Ψυχάρης, αφού δεν πληρούσε καμμία προϋπόθεση του νόμου", ο ίδιος, ο κ. Καραμανλής, απουσίαζε προκλητικώς, συμβιβαζόμενος πλήρως με τον Δ.Ο.Λ.; Μήπως ο κ. Καραμανλής μπορεί να μας πει πως γίνεται ο ίδιος ιδιοκτήτης να βγάζει 2 καθημερινές εφημερίδες, "το Βήμα" και "τα Νέα", παντελώς παράνομο με βάση το νόμο, και τι προτίθεται να πράξει επ' αυτού;

  Δυστυχώς ολόκληρο το πολιτικο-κοινωνικό κατεστημένο είναι διεφθαρμένο. Ζούμε σε ένα σύστημα γενικευμένης διαφθοράς, το οποίο αναζητά συνεχώς συνενόχους για να "νομιμοποιήσει" την πολιτική του ύπαρξη. Το πολιτικό σύστημα ανέχεται την διαφθορά σε εφορίες, ΔΕΚΟ, ΚΤΕΟ, τελωνεία, νοσοκομεία, τράπεζες, πανεπιστήμια, ακριβώς για να μπορεί να εκποιεί τα εθνικά συμφέροντα χωρίς αντιστάσεις. Αυτό το πολιτικό σύστημα αναπαραγάγει συνεχώς στελέχη, βουλευτές και υπουργούς, ανθρώπους με μειωμένες ηθικές αντιστάσεις. Φρόντισαν μάλιστα, κοινή συναινέσει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., να έχουν ανεπάγγελτους στη Βουλή, βουλευτές-δημοσίους υπαλλήλους, για αυτό ψήφισαν το ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητος-επαγγέλματος. Αυτή η γενικευμένη διαφθορά πνίγει κάθε υγιή δράση, κάθε δημιουργία, επιχειρηματική και πνευματική. Ο Ελλην πολίτης, σε οιανδήποτε συναλλαγή του με το δημόσιο ξέρει ότι "πρέπει να πληρώσει". Ακόμη και νόμιμος να είσαι, υπάρχει το "γρηγορόσημο", για να κάνεις την εργασία σου. Για να μπορεί να κλέβει ο υπάλληλος, πρέπει να κλέβει ο προϊστάμενος, ο διευθυντής, ο γραμματέας, όλη η ιεραρχία. Διότι κανείς δεν μπορεί να κλέψει αν ξέρει ότι θα ελεγχθεί και θα τιμωρηθεί από κάποιον ανώτερο στην ιεραρχία. Ετσι, η διαφθορά στον δημόσιο τομέα αποκτά μία "καθολική συναίνεση". Φαύλος κύκλος.

  Αν θέλει η πολιτική εξουσία να κτυπήσει την διαφθορά το κάνει σε μία ημέρα, σε μία ώρα. Εγκαθιστά τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τοποθετεί ανθρώπους με ηθική υπόσταση σε θέσεις-κλειδιά, και, πάνω απ' όλα, τιμωρεί παραδειγματικά τους ενόχους. Προς γνώση και συμμόρφωση. Τι χρειάζεται; Μόνο η πολιτική βούληση. Και αυτή δεν υπάρχει. Δεν λείπουν οι ηθικοί και αποφασισμένοι άνθρωποι στις εφορίες, στην αστυνομία. Λείπει η πολιτική απόφαση εκ μέρους της εξουσίας που θα τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν το καθήκον τους. Διότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος θέλει διεφθαρμένους για να μπορεί να διαιωνίζει την άθλια ύπαρξή του.

  Αυτό το σύστημα της γενικευμένης διαφθοράς δεν καθαρίζεται, ανατρέπεται. Χρειάζεται όλοι οι Ελληνες πολίτες, όλοι οι Ελληνες πατριώτες, όλοι οι άνθρωποι που είναι ηθικοί και έχουν αξία, που ασφυκτιούν από τον ζόφο και το έρεβος της σημερινής παρακμής να ενώσουν τις δυνάμεις και τις αντιστάσεις τους σε ένα κοινό ΜΕΤΩΠΟ. Χωρίς συμβιβασμούς, με αρετή και τόλμη. Η ηθική και η αξιοπρέπεια δεν αποτιμάται, είναι απόλυτη αξία. Αν αυτό κάποιοι φαίνεται να το έχουν ξεχάσει είναι καιρός να τους το υπενθυμίσουμε με την πολιτική συμπεριφορά μας στις επόμενες εκλογές.

  Κατηγορία: