Η εκκλησιαστική ειρήνη και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Απρίλιος 2004

  Παναγιώτατε,

  Τους τελευταίους μήνες η Εκκλησία μας έζησε ειρηνικές μέρες. 'Αλλοι αποδίδουν το ευτυχές αυτό γεγονός στις πολιτικές εκλογές που μεσολάβησαν, άλλοι στους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου, άλλοι στις γιορτές του Πάσχα και άλλοι στις εξελίξεις του Κυπριακού. Δεν έχει σημασία. Αυτό που ενδιέφερε τον ελληνικό ορθόδοξο λαό του Θεού ήταν να υπάρχει ειρήνη στις σχέσεις των εκκλησιαστικών του αρχηγών για το καλό της Εκκλησίας και την ενότητα του Ελληνικού λαού.

  Πιστέψαμε προς στιγμή πως και εσείς είχατε αντιληφθεί πόσο αρνητικές ήταν για το λαό του Θεού οι επιπτώσεις της δημόσιας διένεξης που επιδιώξετε με την Εκκλησία της Ελλάδας. Πιστέψαμε ακόμη ότι είχετε καταλάβει πόσο άδικο θα ήταν να αλλοιωθεί η εκκλησιαστική πράξη που εδώ και ογδόντα χρόνια ισχύει στην περίπτωση των Νέων Χωρών. Πιστέψαμε τέλος πως ίσως είχατε αναλογισθεί πόσο αντεθνικό θα ήταν να τεθούν οι μητροπόλεις των Νέων Χωρών υπό την πολιτική επιρροή της Τουρκίας.

  Είναι επομένως φυσικό να θλιβόμαστε βλέποντας να ξεσπάει πάλι η εκκλησιαστική διαμάχη με τη συνεχή διατύπωση πρόσθετων αξιώσεών σας όχι μόνο για το θέμα των "Νέων Χωρών" αλλά και για άλλες επισκοπικές εκλογές. Η Ελληνική Εκκλησία και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, Παναγιώτατε, θέλει και επιδιώκει τη διατήρηση του σημερινού εκκλησιαστικού καθεστώτος (status quo) εφόσον η πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια είναι αυτή που είναι. Δεν συμφέρει στο λαό μας να διαταραχθεί η εκκλησιαστική ειρήνη και, σαν φυσική συνέπεια, να αυξηθεί η τουρκική επιρροή στην περιοχή.

  Γνωρίζουμε πως σάς ενοχλεί η επανάληψη αυτής της αλήθειας. Αλλά πώς αλλιώς να εννοήσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις σας υπέρ του ΝΑΙ στο κυπριακό δημοψήφισμα, όταν μάλιστα η άμεσα ενδιαφερόμενη Κυπριακή Εκκλησία, αυτή που έχει τον κύριο λόγο, αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος, είχαν τελείως διαφορετική τοποθέτηση. Είσθε δυστυχώς, λόγω ίσως των ιδιαιτέρων συνθηκών στην Τουρκία, φερέφωνο και όργανο της τουρκικής πολιτικής. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα! Μήπως δεν είσθε εσείς ο αίτιος της διάλυσης του ελληνικού λόμπι της Αμερικής του οποίου μοναδικός σκοπός ήταν η αναχαίτιση των τουρκικών επιβουλών κατά της Ελλάδας; Μήπως δεν είσθε εσείς ο πιο θερμός υποστηρικτής και ο διεθνής κήρυκας της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα;

  Ας είναι! Ο Ελληνικός λαός τη κρίσιμη αυτή στιγμή ένα μόνο σάς ζητάει: μην διαταράσσετε την ειρήνη των Εκκλησιών στο όνομα αμφίβολων κανονικών ρυθμίσεων άλλων εποχών. Οι Ιεροί Κανόνες και οι Κανονικές Ρυθμίσεις, όπως είναι η Πατριαρχική Πράξη του 1928, υπάρχουν για να διευκολύνεται η ζωή των πιστών και όχι για να εξυπηρετούνται παιχνίδια εξουσίας ορισμένων φιλόδοξων και αρχομανών κληρικών.

  'Αλλωστε δεν έχετε δείξει ποτέ ιδιαίτερο σεβασμό στους Ιερούς Κανόνες και είναι τουλάχιστο περίεργο που τους επικαλείσθε τώρα με τόση επιμονή... Διότι, αν σας ενδιέφεραν οι Ιεροί Κανόνες δεν θα επιτρέπετε ποτέ τη θλιβερή συνέχιση της "σουλτανικής" λειτουργίας του Πατριαρχείου με σύνοδο στην οποία δεν συμμετέχουν εκ περιτροπής όλοι οι ενεργοί μητροπολίτες και αρχιεπίσκοποί του χωρίς εξαίρεση. Αν σας ενδιέφεραν πραγματικά οι Ιεροί Κανόνες δεν θα επιτρέπετε ποτέ οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς. Προσπαθήσετε βέβαια να δημιουργήσετε πρόσφατα κάποια εικόνα συνοδικής δημοκρατικότητας και κανονικότητας καλώντας επιλεκτικά ως μέλη της Πατριαρχικής Συνόδου και ορισμένους ιεράρχες του εξωτερικού. Δηλώσατε μάλιστα ότι η "αναδόμηση" της συνόδου σας θα διευκολύνει τους ιεράρχες των Νέων Χωρών στις σχέσεις τους με το Πατριαρχείο σας, δημιουργώντας τους έτσι τη ψευδαίσθηση ότι και εσείς κάποτε θα τούς προσφέρετε κάποιο συνοδικό θώκο.

  Νομίσετε πραγματικά ότι η φαρσοκωμωδία της συνοδικής αναδόμησης θα μπορούσε να εξαπατήσει τους ιεράρχες των Νέων Χωρών; Το αντίθετο συνέβη, Παναγιώτατε. Τούς υποψιάσετε περισσότερο, διότι αποδείξετε ότι για ογδόντα ολόκληρα χρόνια διαδίδετε ασύστολα ψεύδη επιμένοντας πως η Τουρκία είναι εκείνη που παρεμβάλλει εμπόδια στην κανονική λειτουργία της Πατριαρχικής Συνόδου. Τους υποψιάσετε ακόμη περισσότερο, διότι, ενώ είχατε την ευκαιρία να αποκαταστήσετε την κανονικότητα καθιερώνοντας κατάλογο βάσει του οποίου όλοι οι ιεράρχες του Πατριαρχείου θα υπηρετούσαν εκ περιτροπής ως συνοδικά μέλη, δεν το πράξετε. Αντ' αυτού καλείτε εσείς προσωπικά όποιον θέλετε, όποιον δηλ. δεν έχει αντίθετη γνώμη με σάς, και για όσο διάστημα επιθυμείτε. Αυτό δεν λέγεται συνοδικότητα! Αυτό λέγεται αυθαιρεσία και κατάχρηση! Αυτό λέγεται παπισμός!

  Όχι, Παναγιώτατε. Δεν εξαπατώνται τόσο εύκολα οι έλληνες ιεράρχες των Νέων Χωρών. Αλλά και άλλως δεν τούς εμπνέετε καμιά εμπιστοσύνη. Αρκεί να σκεφθούν με ποιά πρόστυχα υποκοσμιακά μέσα κηρύξετε το μητροπολίτη Ρόδου παραιτημένο και έκπτωτο, μόλις πριν λίγες μέρες. Με την υποκλοπή της υπογραφής του! Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσετε και στους ιεράρχες των Νέων Χωρών; Να τους ξηλώνετε, με τελείως αντικανονικό τρόπο, λες και δεν ήταν συνδιοικητές της Εκκλησίας αλλά απλοί υπάλληλοι και υποτακτικοί σας;

  Παναγιώτατε, οι ιεράρχες των Νέων Χωρών έχουν να κερδίσουν τα πάντα παραμένοντας στη διοικητική αρμοδιότητα της Εκκλησίας της Ελλάδας και αρνούμενοι να επιστρέψουν κάτω απ' την άμεση σκέπη ενός ετοιμόρροπου Πατριαρχείου. Γιατί να δεχθούν ξαφνικά να συστεγασθούν με εκπροσώπους της εκκλησιαστικής αντικανονικότητας, με ανθρώπους ύποπτης ηθικής και ανδρείκελα; Διότι είναι γνωστό ότι περιβάλλεστε από ανθρώπους αμφίβολης ακεραιότητας. Μήπως πρωτοπαλίκαρό σας δεν είναι γνωστός ανυπόληπτος μητροπολίτης που σύρεται στα ελληνικά δικαστήρια για καταλήστεψη εκκλησιαστικών περιουσιών, που με εντολή σας υποκλέπτει υπογραφές μητροπολιτών και τον οποίο εσείς ανερυθρίαστα διορίσετε, προχθές ακόμη, ως αρχηγό κάποιας Πατριαρχικής αντιπροσωπείας στην Ελληνική Κυβέρνηση; Αλλά μήπως κι εσείς ο ίδιος δεν βρίσκεστε στα τουρκικά δικαστήρια για κατάχρηση δωρεάς ελληνο-αμερικανού ομογενούς ύψους εκατομμυρίων δολαρίων; Μήπως και εσείς ό ίδιος δεν κατηγορείσθε από πιστούς σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα για "παράνομες" δοσοληψίες και σχέσεις με κάποιο ελληνοαμερικανό ιερέα με τον οποίο συναντιέστε συχνά-πυκνά σε ξενοδοχεία της Ευρώπης; Με ποιούς λοιπόν να συστεγασθούν και με ποιούς να συνδιακονήσουν οι ιεράρχες των Νέων Χωρών;

  Κι είναι ανέντιμο, Παναγιώτατε, να εξουσιοδοτείτε τον παραπάνω θρασύ και κακόφημο μητροπολίτη να διαδίδει σε ακατάρτιστους και άκριτους δημοσιογράφους ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ενήργησε με "κοσμικό φρόνημα", ότι η ιεραρχία της αποφάσισε με "ισχνή πλειοψηφία" ασυνήθιστη για επισκοπικές εκλογές και ότι προέβηκε σε "εκκλησιαστικό πραξικόπημα". Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Τουλάχιστο η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει να επιδείξει "επεισόδια" σε κοσμικά ξενοδοχεία της Αμερικής και της Ευρώπης..., όπως επανειλημμένα κατήγγειλε το Υπουργείο Εξωτερικών. Τουλάχιστο η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ιεραρχία που συμμετέχει σύσσωμη στην εκλογή των επισκόπων και του προκαθήμενου της. Τουλάχιστο η Εκκλησία της Ελλάδος δεν προβαίνει σε "εκκλησιαστικά πραξικοπήματα" υποκλέπτοντας υπογραφές και ξηλώνοντας μητροπολίτες.

  Παναγιώτατε, πάρτε όποιες αποφάσεις θέλετε και γράφετε όσα γράμματα τραβά η καρδιά σας! Η Εκκλησία της Ελλάδας θα πορευθεί το δρόμο της αδιαφορώντας για τις παράλογες αξιώσεις και τις πρωτάκουστες απειλές σας που θυμίζουν σκοτεινό Μεσαίωνα. Η ελλαδική ιεραρχία θα πορευθεί το φιλειρηνικό της δρόμο διότι σέβεται την ιστορία και τον εαυτό της. Ειδικά οι ιεράρχες των Νέων Χωρών ποτέ δεν θα δεχθούν να γίνουν, έμμεσα και άθελα τους, πιόνια της τουρκικής πολιτικής. Ποτέ δεν θα δεχθούν να τούς υποκλέπτουν την υπογραφή και την επομένη να τούς παραιτούν. Και ποτέ δεν θα δεχθούν να εξανεμίζονται οι περιουσίες των μητροπόλεών τους ενώ οι συγγενείς ενός Πατριάρχη και κάποιων μητροπολιτών στην Τουρκία θα πλουταίνουν εις υγεία του καλόπιστου ορθοδόξου λαού.

  Με δύο λόγια, Παναγιώτατε, δεν θέλει η Ιεραρχία των Νέων Χωρών να είναι συναίτια της εκκλησιαστικής σαπίλας που εσείς προσωπικά συντηρείτε. Δεν θέλει να είναι συνυπεύθυνη και συνένοχη για τη μελανότερη ηθική κατάπτωση που γνώρισε το ταλαίπωρο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο διάβα ολόκληρης της ιστορίας του.

  Παναγιώτατε, παραιτηθείτε για το καλό της Εκκλησίας και του Ελληνικού λαού! Και τον επόμενο Πατριάρχη ας τον εκλέξει ολόκληρη η Ιεραρχία του Θρόνου. Ας μην επαναληφθεί το λάθος της εκλογής από μια χούφτα τούρκων μητροπολιτών. Τότε ο Πατριάρχης ο δικός μας θα είναι πράγματι "Πατριάρχης του Γένους", του Ελληνικού Γένους.

  Κατηγορία: