Η ηλεκτρική διασύνδεση των νήσων του Αιγαίου

 • Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκέμβριος 2011

  Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι σχεδιάζεται η ηλεκτρική σύνδεση των νήσων του Αιγαίου με την Τουρκία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δήλωση είναι αληθινή και ότι όντως δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός.

  Η Ελλάδα οφείλει να θωρακίσει τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας. Το Αιγαίο πέλαγος είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Ελλάδος. Αποτελούσε και αποτελεί την καρδιά του Ελληνισμού και του ελληνικού πολιτισμού.

  Εκτός από την στρατιωτική αμυντική θωράκιση των νησιών μας απαιτείται η άμεση ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και η παροχή ισχυρών κινήτρων σε νέες ελληνικές οικογένειες, προκειμένου να εγκατασταθούν στα νησιά μας. Επίσης πρέπει να υπάρξει ειδική μνεία ώστε να απομακρύνονται άμεσα όλοι οι λαθρομετανάστες από τα νησιά μας ώστε να αποτραπεί η πληθυσμιακή αλλοίωση, η οποία αποτελεί προφανή στόχο της Τουρκίας.

  Η διασύνδεση των νησιών

  Αυτό όμως το οποίο δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να συμβεί είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την Τουρκία. Αυτό θα οδηγούσε στην ενεργειακή εξάρτηση των νησιών μας και ουσιαστικώς στην απώλειά τους. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί εάν επιτρέψουμε την «απόβαση» Τούρκων επιχειρηματιών στο Αιγαίο.

  Αντιθέτως το ελληνικό κράτος θα πρέπει, άμεσα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα ηλεκτρικά δίκτυα θα πρέπει να σχεδιασθούν σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου.

  Ενώ λοιπόν από την μία πλευρά πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί η σύνδεση με την Τουρκία από την άλλη θα πρέπει να επιδιωχθεί η ηλεκτρική διασύνδεσή μας με την Ιταλία. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές και για να συμβεί αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμισθούν τα ηλεκτρικά δίκτυα της Νότιας Ευρώπης.

  Επειδή παρά τα όσα διακηρύσσουν οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και του «ανοίγματος των αγορών», δεν υπάρχουν πραγματικά «ελεύθερες αγορές», αλλά αγορές που «ανοίγουν» ή «κλείνουν» ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών, η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει μέσα από κατάλληλες κινήσεις και συμμαχίες την δυνατότητα «εξαγωγής» ηλεκτρικού ρεύματος.

  Η διατήρηση της Ευρωζώνης

  Εάν ο Ευρωπαϊκός Βορράς επιθυμεί πραγματικά την διατήρηση της Ευρωζώνης (ο γράφων διατηρεί εξαιρετικές επιφυλάξεις ως προς αυτό) και την σύγκλιση των οικονομιών της (για αυτό ακόμη περισσότερες), θα πρέπει να «επιτρέψει» και μάλιστα να «επισπεύσει» την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδος. Υπό αυτήν την έννοια θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνοριακών συνδέσεων, των εθνικών δικτύων και να «αποδεχθεί» ότι θα καταναλώνει και «ελληνικό» ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερος αναπτυξιακός μοχλός από το καλύτερο «μνημόνιο» που θα μπορούσαν να συντάξουν οι δανειστές μας.

  Προς το παρόν, οι Βόρειοι ασχολούνται με την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνοριακών συνδέσεων του Βορρά. Ο αναγνώστης που ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να τις αναζητήσει στην ιστοσελίδα Offshore Grid, καθώς και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

  Η γεωστρατηγική σημασία του Αιγαίου Πελάγους και της Ελλάδας

  Το Αιγαίο και η Ελλάδα έχουν και θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια όλο και μεγαλύτερη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, υπό το αμφίβολης αποτελεσματικότητας ιδεολογικό μανδύα της «εξαγωγής της Δημοκρατίας», που έχουν υιοθετήσει οι Δημοκρατικοί, αλλά και οι Νεοσυντηρητικοί (neoconservatives), που επικρατούν προς το παρόν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, έχουν προχωρήσει σε λανθασμένες επιλογές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

  Εάν τα «σκληρά» Ισλαμικά κόμματα επικρατήσουν στις εκλογές στην Βόρεια Αφρική, τότε το Ισραήλ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να αλλάξουν πολιτική. Επιπροσθέτως δεν πρέπει να αγνοηθεί η «υπόγεια» αναμέτρηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Συρία, όπου η Ρωσία έχει ναυτική βάση. Η «σύγκρουση» επιβεβαιώνεται από την ματαίωση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά και από την «αμφισβήτηση» των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ρωσία και τις σχετικές «διαδηλώσεις» κατά του Πούτιν.

  Η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και όπως φαίνεται και της Ελλάδος ενισχύει την σημασία της Ελλάδας για την Δύση. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μοναδικές μη-μουσουλμανικές δημοκρατίες «δυτικού τύπου» στην περιοχή και αυτό - παρά τα όσα υποστηρίζονται στην τελευταία «έκθεση» του STRATFOR - τις καθιστά ανεκτίμητες για το Δυτικό κόσμο.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 10ης Δεκεμβρίου 2011 της εφημερίδας Α1.
  Κατηγορία: