Η μετονομασία σε "Μέγας Αλέξανδρος" απειλεί την ασφάλεια των πτήσεων

 • Δημοσιεύτηκε: 03 Ιανουάριος 2007

  Με μεγάλη έκπληξη, αλλά και αγανάκτηση, πληροφορήθηκα ότι η FYROM δια του υπουργού της των Εξωτερικών κ. Αντόνιο Μιλόσουσκι αποφάσισε μα μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε "Μέγας Αλέξανδρος" (Alexander the Great). Τα επιχειρήματά τους για δήθεν δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού, αλλά και η κατ' επέκταση χρήση του ονόματος "Μέγας Αλέξανδρος", δεν είναι μόνο αστεία, αλλά δυστυχώς επικίνδυνα και νομικά αστήρικτα. Θεωρώντας αυτονόητη και δεδομένη την ικανότητα και πρόθεση της αρμόδιας Ελληνίδας ΥΠΕΞ σχετικά με τον τρόπο της αντίδρασής μας, πιστεύω ότι είναι χρέος μου ως Έλληνας πολίτης με τη μικρή εμπειρία που διαθέτω ως απόστρατος της Π.Α. να σας αναφέρω τα εξής, επίσης αυτονόητα, δεδομένα.

  Καταρχήν, το όνομα "Μέγας Αλέξανδρος"είναι καταχωρημένο από την Υ.Π.Α., αλλά και την Π.Α., στον Ι.C.Α.Ο. (International Civil Aviation Organization) για πάνω από μία δεκαπενταετία. Και ο νεότερος χειριστής γνωρίζει ότι για να καλέσει το Α/Μ (αεροδρόμιο) της Χρυσούπολης το καλεί με το όνομα "Μέγας Αλέξανδρος", όπως καλεί και ακούει "Μακεδονία" το Α/Μ της Θεσσαλονίκης, "Φίλιππος" και "Αριστοτέλης" τα Α/Μ Κοζάνης και Καστοριάς. Έτσι είναι καταχωρημένα και στο Α.Ι.P. (Aeronautical Information Publication) και στο Μ.Α.Ι.Ρ. (Military A.I.P), αλλά και στο D.O.C (Document 444) που αποτελεί το ευαγγέλιο της Παγκόσμιας Εναέριας Κυκλοφορίας. Επομένως, δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το όνομα "Μέγας Αλέξανδρος" για το Α/Μ Σκοπίων, αφού ήδη χρησιμοποιείται παγκοσμίως το ίδιο όνομα εδώ και 15 χρόνια για το Α/Μ Χρυσουπόλεως.

  Φυσικά, εμείς ως Έλληνες θα το θεωρούσαμε πολύ τιμητικό το όνομα του Μακεδόνα Στρατηλάτη μας να χρησιμοποιείται και σε άλλα αεροδρόμια και όχι μόνο ανά τον κόσμο. Κυρίως όμως πρέπει να τονιστεί ότι αν και η σκοπιμότητα της απόφασης αυτής από τη FYROM είναι γνωστή, η πράξη αυτή, αν τελικά ολοκληρωθεί εκ μέρους των Σκοπίων, θα θέσει σε τεράστιο κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων στην περιοχή μας. Δεν είναι δυνατόν σε δύο γειτνιάζοντα F.I.R. να χρησιμοποιείται το ίδιο όνομα κλήσης για δύο κοντινά σε απόσταση αεροδρόμια. Για όσους γνωρίζουν, είναι πάρα πολύ εύκολο, πάρα πολύ πιθανό να γίνει παρερμηνεία οδηγιών, να γίνει κακή επικοινωνία μεταξύ των Πύργων Ελέγχου και των αεροσκαφών και έτσι να μπει ένα αεροσκάφος σε ένα F.I.R. διάφορου του προορισμού του, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρότατο ενδεχόμενο ατυχήματος.

  Η σωστή επικοινωνία είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια των πτήσεων. Η Θεσσαλονίκη μάλιστα και το Α/Μ "Μακεδονία" έχουν κακές εμπειρίες στο πρόσφατο παρελθόν από αυτό, με αποκορύφωμα τη συντριβή του Yakovlev. Ξέρουμε τις θέσεις της FYROM και δυστυχώς η συμπεριφορά της δε συνάδει με τις υποχρεώσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Με αυτήν όμως την απόφασή της θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων και τη ζωή πολλών χιλιάδων επιβατών. Πιστεύω όμως ότι τελικά ο I.C.A.O. θα σταθεί στο "ύψος" του και δεν θα δεχθεί τα προκλητικά "βαφτίσια" και τη μετονομασία του Α/Μ Σκοπίων σε "Μέγας Αλέξανδρος".

  Κατηγορία: