Η ομιλία Χριστόδουλου στο Βατικανό

 • Δημοσιεύτηκε: 31 Δεκέμβριος 2006

  Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου προς τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' στο Βατικανό, στις 14 Δεκεμβρίου, έθεσε όλα τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ευρωπαίος άνθρωπος, αξιακά και κοινωνικά. Ο κ. Χριστόδουλος μίλησε «για την σταδιακή αποχριστιανοποίηση της Ευρώπης, με απώτερο στόχο τον εξοβελισμό της Εκκλησίας από τον δημόσιο βίο», για «τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται εκ της μετακινήσεως χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών ποικίλης προελεύσεως», για τους κινδύνους της Γενετικής, την «ανάγκη διαφυλάξεως της πνευματικής και πολιτιστικής ταυτότητος των Ευρωπαίων πολιτών», την «εξαχρείωση και τον εξευτελισμό του ανθρώπου, υπό τον μανδύα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», την «προστασία της οικογένειας» και τους κινδύνους «από την καταναλωτική μανία ενός τυποποιημένου τρόπου ζωής».

  Δεν είναι τυχαίο ότι τα «προοδευτικά» ΜΜΕ προτίμησαν την αποσιώπηση της ομιλίας του. Για εμάς όμως τους πατριώτες, που πιστεύουμε σε μία οργανική αντίληψη της ζωής, με σεβασμό στο Πρόσωπο του Ανθρώπου, στα έθνη και τις παραδόσεις, για εμάς που δεν φέρνουμε τον Άνθρωπο σε αντιπαράθεση με τον Θεό και την Φύση, η ομιλία του Αρχιεπισκόπου δίνει κουράγιο και ελπίδα. Είναι μία ευκαιρία να σκεφθούμε ξανά την πνευματική μας πορεία, τις αξίες που διέπουν την ζωή μας, τις προκλήσεις σε ένα κόσμο χωρίς ρίζες και ηθικές πεποιθήσεις. Διότι «σε ένα κόσμο δίχως Θεό, τα πάντα επιτρέπονται» (Ντοστογιέφσκι).

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το «Ανθρώπινο Πρόσωπο» απέκτησε «υπόσταση» μέσω του Ορθού Λόγου της αρχαιοελληνικής παιδείας και μία «ιερότητα» μέσω του χριστιανισμού. Οι εκκοσμικευμένες ιδέες του Διαφωτισμού και του μαρξισμού, όχι μόνο δεν συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αλλοτρίωσαν τον άνθρωπο, μετατρέποντάς τον σε homo lupus. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα έγιναν στο όνομα της «ισότητας» και της «καταργήσεως της εκμεταλλεύσεως ανθρώπου από άνθρωπο». Τα γκούλαγκ δεν τα έφτιαξαν φανατικοί χριστιανοί, αλλά αυτοί που ήθελαν να καταργήσουν τους «δεσμούς του ανθρώπου με την πατρίδα του και τον Θεό». Στο τέλος κατήργησαν την ανθρώπινη ελευθερία και βούληση. Ο Στάλιν δεν ήταν ένα «ατύχημα της ιστορίας», ένα «λάθος», αλλά το φυσικό επακόλουθο του μαρξιστικού εκκοσμικευμένου μεσσιανισμού.

  Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος θέτει αυτούς τους προβληματισμούς στον δημόσιο διάλογο, με τον πλέον επίσημο και υπεύθυνο τρόπο. Η εθνική ταυτότητα, η βιοηθική, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, η εργαλειοποίηση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για τους σκοπούς της Νέας Τάξεως, η απο-νοηματοδότηση της ζωής μας, είναι ζωτικά θέματα στην εποχή μας. Στην Ελλάδα όμως τα MME θέλουν να ελέγχουν τον δημόσιο διάλογο, προσαρμοσμένο πάντα στις απαιτήσεις της «πεφωτισμένης Αριστεράς». Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει είτε να σιωπούμε, είτε να λοιδορούμαστε ως «ακραίοι». Όλοι έχουν το δικαίωμα του «ατομικού αυτοπροσδιορισμού» στην Ελλάδα, πλην των πατριωτών και των δεξιών. Για αυτούς ισχύει η «ιδεολογική τρομοκρατία» των - κατ' επάγγελμα - «προοδευτικών». Οι Προκαθήμενοι του Χριστιανισμού άνοιξαν έναν δρόμο που αξίζει να τον διαβούμε. Πριν δούμε το φάντασμα του Όργουελ μπροστά μας. Διότι σε ένα κόσμο δίχως Θεό, τα πάντα επιτρέπονται.

  Κατηγορία: