Η προάσπιση της Ελλάδος προϋποθέτει την προάσπιση του Αιγαίου

 • Δημοσιεύτηκε: 09 Φεβρουάριος 2012

  Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου αποτελεί όχι μόνο σημείο σημαντικής γεωστρατηγικής αξίας, αλλά και σπουδαίο στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας. Τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τους μεσαιωνικούς και τους νεώτερους χρόνους το Αιγαίο υπήρξε πηγή έμπνευσης, αλλά και "τροφοδοσίας" του ελληνικού πνεύματος με προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους και υψηλής στάθμης συμβολή στις επιστήμες και τις τέχνες. Επιπλέον, αποτελεί σημείο αναφοράς για την εικόνα που έχουν οι κάτοικοι των χωρών της υφηλίου για την χώρα μας.

  Η διαφύλαξη αυτού του εθνικού θησαυρού που ονομάζεται Αιγαιακός χώρος θα πρέπει να αποτελεί πρώτο μέλημα για την χώρα μας. Το Αιγαίο μας υφίσταται αμφισβητήσεις, οι οποίες καταλήγουν σε πολιτικές απρέπειες και σε στρατιωτικές αυθάδειες. Σημείο αιχμής της τουρκικής πρακτικής της αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αιγαίου αποτελούν οι "αβλαβείς διελεύσεις" σκαφών χωρίς όμως να τηρούνται ούτε κατ' ελάχιστον οι όροι που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να εμφυτεύσει ένα αίσθημα ανασφάλειας στους νησιωτικούς πληθυσμούς, να εμφυσήσει στους Τούρκους την άποψη ότι το Αιγαίο είναι "και δική τους θάλασσα" και να δώσει μία εικόνα "συμπαρουσίας" στην περιοχή. Σκοπός της Τουρκίας είναι ο οικονομικός, κοινωνικός και πολιτικός μαρασμός των νησιών του Αιγαίου προκειμένου να επέλθει κατόπιν η πληθυσμιακή τους συρρίκνωση.

  Οι Τούρκοι επιδιώκουν την κατηγοριοποίηση των νησιών του Αιγαίου σε εκείνα που διαθέτουν επαρκή οικονομική, κοινωνική και κρατική παρουσία και στα οποία οι Τούρκοι "αναγνωρίζουν" τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και σε εκείνα στα οποία η πληθυσμιακή παρουσία και η οικονομική δραστηριότητα είναι - κατά τους Τούρκους - "ανεπαρκής" και στα οποία, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, οι Τούρκοι δεν "αναγνωρίζουν" δικαιώματα. Με το σκεπτικό αυτό οι γείτονες επιδιώκουν αποστέρηση του δικαιώματος υφαλοκρηπίδας, οικονομικής ζώνης κ.λπ. σε βραχονησίδες, ερημονησίδες και θαλάσσια εξελκώματα.

  Μετά από προσωπική εμπειρία θεωρώ ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εγκύψουν με επιμέλεια και συμπόνια στα προβλήματα των νησιωτικών πληθυσμών, προκειμένου να επιτύχουν την οικονομική και κοινωνική τους ευρωστία και την δημογραφική τους ανάταξη. Μία τέτοια πολιτική αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν βασικές ανάγκες των πληθυσμών αυτών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το κράτος, τότε η εξυπηρέτησή τους θα γίνει από την γείτονα χώρα και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, η έλλειψη κοινωνικής προστασίας (π.χ. επαρκούς ιατρικού προσωπικού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) αναγκάζει τους τοπικούς πληθυσμούς να επισκέπτονται την Τουρκία, όχι μόνο για την περίθαλψή τους, αλλά ακόμα και για καθημερινά περιστατικά. Η κατάσταση που διαμορφώνεται ενδέχεται να υποκρύπτει και μία πολιτική σκοπιμότητα εκ μέρους της Τουρκίας. Όπως όμως και να έχει εκκολάπτεται ένας δυνητικός κίνδυνος για την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

  Το ελληνικό κράτος, θα πρέπει να επιδείξει μεγίστη προσοχή στο θέμα του Αιγαίου, να αναλογιστεί την τεράστια σημασία που έχει το αρχιπέλαγος για την Ελλάδα και να παρέμβει αποτελεσματικά στην εκκολαπτόμενη κατάσταση. Η Ελλάς θα πρέπει να αναλογισθεί ακόμα και την εφαρμογή "ακραίων λύσεων", όπως την θέσπιση καθεστώτος διευκόλυνσης των επενδύσεων στις περιοχές αυτές, την υιοθέτηση ενός ειδικού φορολογικού συστήματος, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει και σημαντική οικονομική ενίσχυση σε Έλληνες που θα δέχονταν να εγκαταστήσουν το νοικοκυριό τους ή να αρχίσουν κάποια οικονομική δραστηριότητα σε μικρά νησιά ή νησίδες. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες με την συνεχή και εντατική παρουσία τους στο Αιγαίο, όχι μόνο θα τονώσουν το αίσθημα ασφαλείας των νησιωτικών πληθυσμών, αλλά μπορούν να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των νησιών, τις μεταφορές, την τροφοδοσία και τον ανεφοδιασμό των περιοχών αυτών.

  Η Ελλάς χωρίς το Αιγαίο είναι ένα "ανάπηρο" κράτος. "Ανάπηρο" γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά, γεωστρατηγικά και κυριαρχικά. Γι' αυτό η προάσπιση της Ελλάδος προϋποθέτει την προάσπιση του Αιγαίου.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 26ης Ιανουαρίου 2012 της εφημερίδας "Αυριανή".
  Κατηγορία: