Η υποκρισία της Αριστεράς

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Μάιος 2006

  Ο Γιάννης Πρετεντέρης έγραψε στο Βήμα ότι «οι Έλληνες είναι ο μόνος λαός που κάνει τους μάγκες δια αντιπροσώπου, για αυτό είναι τσάμπα μάγκες», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, στο Ιράκ και σήμερα με το Ιράν. Αυτό που εννοούσε είναι ότι κάποιοι Έλληνες - από την ΓΣΕΕ έως την Αριστερά - πωλούν αντι-ιμπεριαλισμό καλυπτόμενοι πίσω από τον αγώνα των Σέρβων, των Ιρακινών και των Ιρανών (δια αντιπροσώπου).

  Θεωρώ τρομερά εύστοχη την παρατήρηση του κ. Πρετεντέρη. Αλήθεια που είναι οι αντίστοιχες αντι-ιμπεριαλιστικές και αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις όταν πρόκειται για την Ελλάδα; Στα Ίμια ευχαριστήσαμε τους Αμερικανούς χωρίς να επαναστατήσει κανείς «αντι-ιμπεριαλιστής», από αυτούς που καίνε την Αθήνα, μαζί με την Ελληνική σημαία. Στο σχέδιο Ανάν οι «δημοκρατικές δυνάμεις», από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ έως το «αντιρατσιστικό» Παρατηρητήριο του Ελσίνκι και τις άλλες αριστερές ΜΚΟ, κραύγαζαν υπέρ του Σχεδίου, έστω και αν αυτό έβριθε προκλητικότατων ρατσιστικών διακρίσεων κατά των Ελληνοκυπρίων.

  «Να μην υποκύψουμε στις απαιτήσεις του ιμπεριαλισμού», ζητάει η κ. Παπαρήγα. Προσυπογράφω πλήρως. Αλλά αυτό πως το θα κάνουμε πράξη; Με την 6μηνη θητεία και την δημιουργία μισθοφορικού στρατού; Με μία χρεοκοπημένη οικονομία, η οποία χρεοκόπησε για να επιδοτούμε έναν τεράστιο δημόσιο τομέα, στην λογική «σε διορίζω - με ψηφίζεις»; Με μία αφελληνισμένη παιδεία, οι απόφοιτοι της οποίας δεν γνωρίζουν τι εορτάζουμε την 25η Μαρτίου και ζητώντας την κατάργηση των παρελάσεων; Έτσι αντιλαμβάνεται η Αριστερά τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού;

  Διότι για να υπερασπισθείς την πατρίδα σου από τον ιμπεριαλισμό πρέπει να έχεις ζώσα εθνική ταυτότητα. Να έχεις βιώματα πολιτισμού και ιστορίας, μία συλλογική εθνική συνείδηση και μνήμη. Να νοηματοδοτείς την ζωή σου με αξίες που υπερνικούν τον αμοραλισμό της καταναλωτικής κοινωνίας. Να βρίσκεις την ταυτότητά σου στους αγώνες των πατέρων σου για ελευθερία και ανεξαρτησία. Να έχεις πρότυπο αυτούς που «φυλάσσουν Θερμοπύλες» στην καθημερινή τους ζωή - από τον αστυνομικό που δεν χρηματίζεται έως τον δάσκαλο και τον ιατρό που κάνει ευσυνειδήτως το καθήκον του.

  Η Αριστερά στην Ελλάδα - από το ΣΕΚΕ έως και σήμερα - υποκρίνεται ότι πολεμάει τον ιμπεριαλισμό, στην πράξη όμως είναι το μεγαλύτερό του στήριγμα. Ευθύνεται για την ηττοπάθεια του 1922, για την δημιουργία του Μακεδονικού το 1925, για το 1946-49, για την υπονόμευση του αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-59. Κάθε φορά που η Ελλάς προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της η Αριστερά την κατηγορούσε για «εθνικισμό». Αν υπήρχε η Αριστερά το 1821 θα κατηγορούσε τον Κολοκοτρώνη στην Τριπολιτσά για εθνοκάθαρση και τον Καραϊσκάκη ως «εγκληματία πολέμου» και θα τους έστελνε στην Χάγη! Ευτυχώς αυτοί έφυγαν νωρίς και γλύτωσαν.

  Κατηγορία: