Θα βοηθούσαν τα ναρκοπέδια στα σύνορα Συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στην εφημερίδα «Η Άποψη»

 • Δημοσιεύτηκε: 28 Απρίλιος 2012

  Ένας νέος άνθρωπος με σημαντική πορεία στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο Θανάσης Πλεύρης εκ νέου υποψήφιος στην Α' Αθηνών με τον ΛΑ.Ο.Σ. μιλά στην «Άποψη» για τα διλήμματα της κάλπης, τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, αλλά και την στάση που θα τηρήσει το κόμμα του.

  Θεωρείτε ότι η επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου είναι δυνατή; Ή έχουν δίκιο εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η οικονομική πολιτική θα παραμείνει η ίδια ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών;

  Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δεν μπορεί να γίνει από αυτούς που πριν δύο μήνες το υπέγραψαν και αποδέχθηκαν όλους τους όρους. Εμείς πιστεύουμε ότι πολλές μεταρρυθμίσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν, αλλά με όρους κοινωνικής συνοχής και εθνικής αξιοπρέπειας και όχι με όρους εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας και κοινωνικής εξαθλίωσης.

  Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πολύ δύσκολα κάποιο κόμμα θα κερδίσει αυτοδυναμία. Ποιους όρους θέτετε προκειμένου να συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

  Θα πρέπει για να μπορέσει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας να επιτευχθούν προγραμματικές συγκλίσεις. Εμείς θα εξετάζαμε τυχόν προγραμματικές συγκλίσεις με αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής της ύφεσης και με συμφωνία για άμεση απέλαση των λαθρομεταναστών. Η πιο εφικτή κυβέρνηση συνεργασίας είναι αυτή της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και για αυτό πρέπει να μην είναι προκλητικά ισχυρή, όπως επιδιώκει.

  Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης βρίσκεται ξανά ψηλά στην προεκλογική ατζέντα. Ποια είναι η άποψή σας για τα κέντρα φιλοξενίας και τι προτείνετε εσείς ως λύση;

  Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης θα πρέπει να γίνει σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι η ασφαλής φύλαξη των συνόρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η είσοδος στην πατρίδα μας εγκυμονεί κινδύνους. Σε κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και η ύπαρξη ναρκοπεδίου.

  Το δεύτερο επίπεδο είναι η πολιτική αντικινήτρων. Θα πρέπει όσοι λαθρομετανάστες βρίσκονται εδώ πέρα να μην έχουν απολύτως καμία παροχή και παράλληλα να τιμωρούνται αυστηρά όσοι χρησιμοποιούν ή βοηθούν λαθρομετανάστες. Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική σε όσους εκμισθώνουν χώρους για να κοιμούνται λαθρομετανάστες και σε όσους χρησιμοποιούν λαθρομετανάστες στην εργασία. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι η ζωή των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα θα είναι φρικτή, δεν θα έχουν καμία απολύτως παροχή ούτε αυτή της υγείας, προκειμένου να παρακαλούν κυριολεκτικά να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

  Το τρίτο επίπεδο είναι η συνεργασία με την Ευρώπη ώστε οι απελάσεις να γίνονται κεντρικά από την Ε.Ε. με πολιτική αποτροπής και ποσοστώσεων, ώστε να πιέζονται οι χώρες που στέλνουν λαθρομετανάστες να τους πάρουν πίσω. Σε αυτό θα βοηθούσε και η καταγγελία του «Δουβλίνου 2».

  Σε αυτόν τον αγώνα δώσαμε μεγάλες μάχες. Ήμασταν το μόνο κόμμα που υποστηρίξαμε και τελικά πετύχαμε την αντισυνταγματικότητα του νόμου περί ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες, απαιτήσαμε και πετύχαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την μετατροπή σε κακούργημα της διακίνησης των λαθρομεταναστών, την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών όπου υπολογίζεται ότι 2.000 εγκληματίες λαθρομετανάστες θα κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και την μείωση των ποινών στους εμπόρους ενώ παράλληλα αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για τους παιδεραστές. Περαιτέρω, με την δική μας παρέμβαση, και ενώ όλα τα κόμματα τα άλλα ψήφισαν υπέρ της ανέγερσης τεμένους στον Βοτανικό, οι διαδικασίες έχουν ανασταλεί και πετύχαμε αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα.

  Θεωρείτε ότι το «ευρώ ή δραχμή» είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών της 6ης Μαΐου;

  Στις εκλογές της 6ης Μαΐου δημιουργείται ένα πολιτικό δίλλημα για τον αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρώπη ή θα απομονωθεί. Αυτό το δίλλημα προσπαθεί να το παρουσιάσει ο δικομματισμός ως δίλλημα στήριξης ή μη της δανειακής σύμβασης. Ο ΛΑ.Ο.Σ. θεωρεί ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πιστεύει σε αυτόν τον προσανατολισμό. Δεν αποδέχεται όμως ότι η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση εκφράζει αυτήν την προοπτική. Αρνούμαστε την επικίνδυνη άρνηση της καταστροφικής Αριστεράς και πιστεύουμε σε μία Ευρώπη των εθνών όπου η Ελλάδα δεν θα χάνει εθνική κυριαρχία.

  Εκτιμάτε πως η απόφασή του κόμματος να συμμετάσχετε στην κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν λάθος; Οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν...

  Αποφασίσαμε και συμμετείχαμε για να υπάρξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό όχι τύπου Πετσάλνικο. Λειτουργήσαμε με γνώμονα το καλό της Πατρίδας και όχι του κόμματος. Όταν οι κόκκινες γραμμές που θέσαμε ξεπεράστηκαν αποχωρήσαμε.


  Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Θεοδόση Παπανδρέου και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 28ης Απριλίου 2012 της εφημερίδας Η Άποψη.