Κλείνει το Indymedia

 • Δημοσιεύτηκε: 05 Ιούλιος 2009

  Από την εποχή της συλλήψεως των μελών της 17Ν, το 2002, αρκετοί ήταν εκείνη που έδειξαν την ενόχλησή τους για τις δραστηριότητες του Indymedia. Μόλις μάλιστα μαθεύτηκε ότι αυτή στεγάζεται στο Πολυτεχνείο, αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούσαν την κρατική παρέμβαση, ώστε να σταματήσει αυτή η πρόκληση.

  Ο «Ελεύθερος Κόσμος» συμφωνεί ότι δεν είναι δυνατόν μία ιστοσελίδα, μέσα από την οποία παροτρύνονται οι πολίτες να διαπράττουν ποινικά αδικήματα, εκθειάζει την βία και την τρομοκρατία και προσβάλλει υπολήψεις ζώντων και μνήμες νεκρών να λειτουργεί μέσα από κρατικές υποδομές. Εξ' αρχής, όμως, είχε διαφοροποιηθεί ως προς τις προτάσεις αυτές που ζητούσαν την κρατική παρέμβαση και καταστολή. Η περίπτωση του Indymedia δεν διαφέρει καθόλου από την συνολική κατάσταση που επικρατεί μέσα στα πανεπιστήμια, όπου η αριστερή βία έχει πρωτεύοντα ρόλο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που διαρκώς διαπιστούται ακόμη και από συστημικές και αριστερές φωνές και μέσα, αλλά ποτέ δεν καταπολεμάται από κανέναν υπεύθυνο. Γιατί λοιπόν το Indymedia να αποτελούσε εξαίρεση;

  Εμείς καταλήξαμε γρήγορα στην άποψη ότι το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις για τους δικούς τους λόγους δεν είχαν την βούληση ούτε καν την πρόθεση να καταστείλουν όλα αυτά τα φαινόμενα. Στην περίπτωση, ωστόσο, του Indymedia, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μία αχίλλειος πτέρνα και αυτή λέγεται «Σύμβαση μεταξύ Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) με τον ΟΤΕ». Από την στιγμή που ο ΟΤΕ έχει καλώς ή κακώς απαγκιστρωθεί από το ελληνικό υπερκράτος, δεν είναι πια όμηρος των εκάστοτε κυβερνήσεων. Κι επειδή όλο το ακαδημαϊκό δίκτυο της χώρας είναι στημένο στις οπτικές ίνες του ΟΤΕ, ο ΟΤΕ είναι ο μόνος μη κρατικός (πλέον) φορέας που μπορεί και έχει συμφέρον να απαιτήσει την διακοπή της λειτουργίας του Indymedia και οποιασδήποτε άλλης ιστοσελίδας παραβιάζει την σύμβασή του με το ΕΔΕΤ.

  Ό,τι θα διαβάσετε παρακάτω αποτελεί την δικαίωση όσων φωνάζαμε και κανείς δεν μας άκουγε. Αποτελεί δε και την δικαίωση της επιμονής και της πιέσεως. Την δικαίωση όσων ολίγων δεν τα παρατούν και δουλεύουν αθόρυβα και μεθοδικά. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί. Από τους τεχνικούς που μας βοήθησαν να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το Indymedia, τους φοιτητές, κυρίως της Φ.Ο.Σ., που μας εξήγησαν το καθεστώς των δικτύων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους δικηγόρους μας, τους πατριώτες μπλόγκερς, μέχρι τους πολιτικούς που είχαν εν τέλει την υπομονή να μας ακούσουν και να κάνουν κάτι γι' αυτό. Κι αυτό το κάτι έφερε την κυβέρνηση σε τόσο δύσκολη θέση, ώστε πέταξε το μπαλάκι στον ΟΤΕ.

  Ρουά ματ από τον ΛΑ.Ο.Σ.

  Τέτοιοι πολιτικοί ήταν αυτοί της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΛΑ.Ο.Σ. Την αρχή έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ανάγκασε το Υπουργείο Παιδείας να παραδεχθεί δημοσίως ότι στο Indymedia διαπράττονται παράνομες πράξεις. Την σκυτάλη πήρε ο Ηλίας Πολατίδης, ο οποίος εξέθεσε ανεπανόρθωτα το Υπουργείο Παιδείας, αποδεικνύοντας από το βήμα της βουλής ότι η ηγεσία της χώρας μας «δουλεύει». Στην συνέχεια, με οδηγό την συλλογιστική που αναλυτικά είχαμε παρουσιάσει στον «Ελεύθερο Κόσμο», βρήκε την σύμβαση του ΟΤΕ με το ΕΔΕΤ και ζήτησε ευθύνες από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Μεταφορών & Επικοινωνιών.

  Ανεξαρτήτως με την έκβαση που θα έχει αυτή η υπόθεση, απεδείχθη περίτρανα πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν πατριώτες στην Βουλή και πόσο σημαντικό είναι η πατριωτική κοινοβουλευτική παρουσία να ενισχυθεί στις επόμενες εκλογές.

  Το Indymedia βρίσκει τον Γερμανό του

  Όπως ακριβώς ο «Ελεύθερος Κόσμος» είχε προβλέψει, με την παραλαβή της ερωτήσεως του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλία Πολατίδη (27/6/09) σχετικά με την σύμβαση ανάμεσα σε ΕΔΕΤ και ΟΤΕ, η οποία αφορά στην λειτουργία των δικτύων της ακαδημαϊκής κοινότητος της χώρας μας, ο ΟΤΕ αντέδρασε αμείλικτα. Έτσι, την περασμένη Τρίτη, 30 Ιουνίου, η διεύθυνση ρυθμιστικών θεμάτων του ΟΤΕ επέδωσε εξώδικη δήλωση - πρόσκληση προς το «Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας Α.Ε.», την οποία κοινοποίησε με δικαστικό επιμελητή στην «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», στον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Κατά διαβολική σύμπτωση οι ενέργειες αυτές συμπίπτουν χρονικά με το γεγονός ότι προ μερικών ημερών οι πρώτοι Γερμανοί της Deutsche Telecom έλαβαν τις θέσεις τους στο Δ.Σ. της ΟΤΕ Α.Ε.

  Στο εξώδικο αυτό, ο ΟΤΕ εκφράζει την έκπληξή του για τις καταγγελίες του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Πολατίδη, ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο «το οποίο περιλαμβάνεται στους φορείς που προβλέπονται στην ως άνω σύμβαση, επιτρέπει την πρόσβαση σε τρίτο που εμφανίζεται με την ιστοσελίδα Indymedia Athens, ο οποίος προβαίνει στη χρήση των συγκεκριμένων ινών και γενικότερα του συγκεκριμένου δικτύου για σκοπούς οι οποίοι δεν έχουν ουδεμία σχέση με την έρευνα και την εκπαίδευση». Θεωρεί δε ότι σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα του βουλευτή, υφίσταται σαφής παραβίαση της συμβάσεως.

  Η ΟΤΕ Α.Ε., όπως είχαμε προβλέψει, ζητά από το ΕΔΕΤ «εντός πέντε (5) ημερών να ορίσει εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του, οι οποίοι μαζί με τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του ΟΤΕ θα προβούν σε έλεγχο, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 5 της ως άνω μεταξύ τους σύμβασης, στις ίνες που έχουν παραχωρηθεί μέσω της συμβάσεως αυτής, προκειμένου να ελεγχθεί ότι η χρήση των ινών αυτών γίνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς και όχι σύμφωνα με τις συγκεκριμένες καταγγελίες». Το βέβαιο είναι ότι, αν διενεργηθεί ποτέ αυτός ο έλεγχος, οι εκπρόσωποι του ΟΤΕ θα πέσουν απάνω και σε πληθώρα άλλων ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στο δίκτυο του Πολυτεχνείου, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση. Τέτοιες σελίδες είναι το Indymedia Πατρών, το Indy.gr του Συνασπισμού, το ιστολόγιο για το «Στέκι Αναρχικών» του Πανεπιστημίου Πειραιώς (είναι αυτοί που ευθύνονται για τον ξυλοδαρμό μελών της Φ.Ο.Σ. πριν μερικούς μήνες), καθώς και τα Indymedia Βαλένθια και Σκωτίας.

  Η ειρωνεία είναι ότι το Indymedia Σκωτίας κάνει τον τελευταίο καιρό καμπάνια υπέρ του τρομοκράτη Μωχάμεντ Αττίφ Σιντίκ, ο οποίος δικάζεται στο ανώτατο δικαστήριο της Γλασκώβης, επειδή διατηρούσε ιστοσελίδες με οδηγίες για το πώς κατασκευάζονται αυτοσχέδια όπλα και εμπρηστική μηχανισμοί. Πρωτόδικα ο Σιντίκ είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση.

  Οι κυρώσεις

  Η προθεσμία του εξωδίκου, το οποίο είχε επιδοθεί το αργότερο την περασμένη Τετάρτη, εκπνέει σε μερικά εικοσιτετράωρα. Αν το ΕΔΕΤ δεν ανταποκριθεί, τότε ο ΟΤΕ είναι αποφασισμένος να αντιδράσει. Όπως καταλήγει στο σχετικό έγγραφο, «θα προβεί στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός του σε βάρος του ΕΔΕΤ, συμπεριλαμβανομένης και της καταγγελίας της συγκεκριμένης μεταξύ μας συμβάσεως, καθώς επίσης και στην αποκατάσταση κάθε ζημίας μας εκ του λόγου αυτού». Ένα από τα εν λόγω νόμιμα δικαιώματα είναι να διακόψει την διάθεση των οπτικών του ινών προς όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, βυθίζοντας στο απόλυτο διαδικτυακό σκοτάδι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και όσους σχετίζονται με αυτά.

  Επιπλέον, έγκυρες πηγές λένε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η προσωπική ευθύνη του προέδρου του ΕΔΕΤ κ. Τσανάκα που είναι μέλος της ολομελείας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Αν ο τελευταίος αδιαφορήσει, τότε ίσως κληθεί να λογοδοτήσει και για κατάχρηση εξουσίας.

  Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια κίνηση από μέρους του ΕΔΕΤ. Το βέβαιο είναι ότι ο ΟΤΕ και ο κ. Βουρλούμης θα δεχθούν έντονες πιέσεις για να μην κατεβάσουν τον διακόπτη. Δεν θα μας φαινόταν περίεργο αν ελάμβαναν τηλεφωνήματα και από γνωστούς - αγνώστους δημοσιογράφους ή και απειλές από γνωστούς - αγνώστους. Ες αύριον τα σπουδαία...


  Οι άγρυπνοι «φρουροί» της ... αντιπληροφόρησης

  Από το 2002 η δημοσιογραφική ομάδα του «Ιού της Ελευθεροτυπίας» υπερασπίζεται και διαφημίζει ανελλιπώς το Indymedia, σε βαθμό που θα μπορούσαμε κάλλιστα να εικάσουμε κάποια βαθύτερη σχέση. Αυτή μάλιστα επιβεβαιώνεται πάντοτε αμοιβαία από το Indymedia με αναδημοσιεύσεις κάθε άρθρου του «Ιού» από το 2002 μέχρι σήμερα. Πάντοτε το επιχείρημα ήταν η ελευθερία του λόγου και η αποτελεσματικότητα της «εναλλακτικής» πληροφορήσεως.

  Ας λάβει κανείς υπ' όψιν του ότι ο «Ιός» είχε ουσιαστικά προαναγγείλει το Indymedia με άρθρο του στις 28/7/2001, με τίτλο «Επόμενος σταθμός: αντιπληροφόρηση». Θα ήμαστε υπερβολικοί, αν λέγαμε ότι μία τέτοια ιδέα πριν την ρίξεις στο τραπέζι την έχεις ήδη υλοποιήσει;


  Το εξώδικο του ΟΤΕ

  Ενώπιον κάθε αρμόδιου δικαστηρίου και αρχής

  Εξώδικη δήλωση - πρόσκληση

  Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (ΟΤΕ), που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής (λεωφόρος Κηφισίας 99), όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

  Προς

  Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε.» (ΕΔΕΤ), που εδρεύει στην Αθήνα (λεωφόρος Μεσογείων 56, Αμπελόκηποι), όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

  Κοινοποιούμενη

  1. Στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα (Ηλιουπόλεως 2-4, Υμηττός), όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

  2. Στον Υπουργό Ανάπτυξης, κατοικοεδρεύοντα στην Αθήνα.

  3. Στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, κατοικοεδρεύοντα στην Αθήνα.

  Όπως γνωρίζετε με την Εταιρεία μας έχετε υπογράψει την από 9.6.1008 σύμβαση υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης παροχής δικαιωμάτων χρήσης οπτικών ινών με τίτλο «Διεύρυνση Οπτικού Δικτύου Κορμού και Πρόσβασης ΕΔΕΤ 3» - Τμήμα Β - «Σύνδεση Φορέων ΕΔΕΤ - Μέρος 2ο», που αποτελεί υποέργο του έργου «Ανάπτυξη Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας - ΕΔΕΤ3» και υλοποιείται στο πλαίσιο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης - Γ' ΚΠΣ «Κοινωνία της Πληροφορίας» και συγκεκριμένα στον Άξονα 3 «Ανάπτυξη & Απασχόληση στην Ψηφιακή Οικονομία» και στο Μέτρο 3.3. «Έρευνα & Τεχνολογική Ανάπτυξη για την Κοινωνία της Πληροφορίας».

  Αντικείμενο της εν λόγω σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 1 αυτής, είναι η παροχή από τον ΟΤΕ προς την ΕΔΕΤ υπηρεσιών υλοποίησης δικτύου οπτικών ινών, η παραχώρηση από τον ΟΤΕ στην ΕΔΕΤ του δικαιώματος χρήσης του δικτύου οπτικών ινών για 15 έτη, καθώς και η παροχή υπηρεσιών συντήρησης του δικτύου οπτικών ινών για 15 έτη, σύμφωνα και με τους ειδικότερους όρους της σύμβασης αυτής.

  Στο άρθρο 1 παρ. 5 της σύμβασης αυτής ορίζεται ότι «η χρήση των ινών το δικαίωμα των οποίων αφορά την παρούσα σύμβαση, θα αφορά αποκλειστικά και περιοριστικά την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των φορέων του Δημοσίου, που προβλέπονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 της παρούσας. Μέσω των φορέων αυτών δεν επιτρέπεται να έχουν άλλοι φορείς ή τρίτοι πρόσβαση στις εν λόγω ίνες και τις προσφερόμενες υπηρεσίες».

  Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ίδιας σύμβασης «η ΕΔΕΤ δεσμεύεται ότι η χρήση του δικτύου θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς έρευνας και εκπαίδευσης, τηρουμένων πάντοτε των όρων της παρούσας σύμβασης και των εκάστοτε ισχυόντων Παραρτημάτων αυτής» (παρ. 1) και «η ΕΔΕΤ θα αναλάβει την υποχρέωση να δεσμεύσει με τον πιο πρόσφορο τεχνικά και νομικά τρόπο, ότι οι φορείς που προβλέπονται από το Παράρτημα 3 της παρούσας δεν θα χρησιμοποιούν τις ίνες, η χρήση των οποίων παραχωρείται μέσω της παρούσας, για σκοπούς άλλος πέραν των εκπαιδευτικών και ερευνητικών» (παρ. 4).

  Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε ότι ο βουλευτής Σερρών κ. Ηλίας Πολατίδης, με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων στις 18.6.2009 απευθυνόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης και στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, καταγγέλλει ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο περιλαμβάνεται στους φορείς που προβλέπονται στο Παράρτημα 3 της ως άνω μεταξύ μας σύμβασης, επιτρέπει την πρόσβαση σε τρίτο που εμφανίζεται με την ιστοσελίδα INDYMEDIA ATHENS, ο οποίος προβαίνει στη χρήση των συγκεκριμένων ινών και γενικότερα του συγκεκριμένου δικτύου για σκοπούς οι οποίοι δεν έχουν ουδεμία σχέση με την έρευνα και την εκπαίδευση.

  Επειδή, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τον εν λόγω βουλευτή, υφίσταται σαφής παραβίαση εκ μέρους σας των όρων της ως άνω μεταξύ μας συμβάσεως.

  Για τους λόγους αυτούς

  Με την ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας.

  Σας καλούμε

  Όπως εντός πέντε (5) ημερών από τη λήψη της παρούσας ορίσετε εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους σας οι οποίοι μαζί με τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της Εταιρείας προβούν σε έλεγχο, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 5 της ως άνω μεταξύ μας σύμβασης, στις ίνες που σας έχουν παραχωρηθεί μέσω της συμβάσεως αυτής, προκειμένου να ελεγχθεί ότι η χρήση των ινών αυτών γίνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς και όχι σύμφωνα με τις συγκεκριμένες καταγγελίες, διαφορετικά,

  Σας δηλώνουμε

  Ότι μετά την άκαρπη παρέλευση της προθεσμίας αυτής θα προβούμε στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός μας σε βάρος σας, συμπεριλαμβανομένης και της καταγγελίας της συγκεκριμένης μεταξύ μας συμβάσεως, καθώς επίσης και στην αποκατάσταση κάθε ζημίας μας εκ του λόγου αυτού. Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε.» (ΕΔΕΤ), που εδρεύει στην Αθήνα (λεωφόρος Μεσογείων 56, Αμπελόκηποι), όπως εκπροσωπείται νόμιμα, για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

  Μαρούσι, 30.6.2009
  Για την ΟΤΕ Α.Ε.

  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 4ης Ιουλίου 2009 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.
  Κατηγορία: