Κύπρος και Ευρωεκλογές

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Ιούνιος 2009

  Έρχονται ευρωεκλογές και κανονικά το ενδιαφέρον γι' αυτές, θα βρισκόταν στα ύψη. Από αυτές, εξαρτάται το ποιοι θα εκπροσωπούν την ημικατεχόμενη πατρίδα μας στα ευρωπαϊκά βήματα. Λίγοι όμως είναι αυτοί που έχουν την αντοχή να παρακολουθούν τις μεταμεσονύκτιες προεκλογικές συζητήσεις. Υπάρχει η άποψη ότι εκτός από το ότι ο λαός έχει κουραστεί από τις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, ανασταλτικός παράγοντας είναι και το προβλέψιμο του αποτελέσματος. Οι δημοσκόποι (και όχι μόνο) προβλέπουν ότι οι βουλευτικές έδρες είναι κατά μεγάλο ποσοστό "πιασμένες". Επιμένουν όλοι εμφαντικά, ότι δύο έδρες παίρνει το ΑΚΕΛ, δύο ο ΔΗΣΥ κι από μία το ΔΗΚΟ και τάχατες η ΕΔΕΚ. Αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί να ασχολούμαστε; Δεν θα έπρεπε αυτή η "σιγουριά ιδιοκτησίας" για τις έδρες, να εκνευρίζει τον κάθε δημοκρατικό άνθρωπο;

  Αν τους πιστέψουμε λοιπόν, το προεκλογικό τοπίο είναι πέρα για πέρα καταθλιπτικό. Όμως, δεν έχουν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ανάμεσα στις επιλογές μας, υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Κόμμα. Παρά τις οργανωτικές αδυναμίες, τον πόλεμο που δέχεται από παντού, τους αποκλεισμούς από τα ΜΜΕ, αρθρώνει τον πολιτικό λόγο που το διαφοροποιεί αισθητά από τα υπόλοιπα κόμματα. Κυρίως στο Κυπριακό, είναι το μόνο κόμμα που αντιστέκεται στις μεθοδεύσεις των ξένων για νεκρανάσταση του σχεδίου Ανάν (που ο λαός μας απέρριψε με το συντριπτικό 76%). Προτείνει λύση με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, με πλήρη διασφάλιση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να συμβιβάζεται ποτέ, με τα κατοχικά δεδομένα.

  Υπάρχουν οι αδυναμίες, υπάρχουν τα "επιχειρήματα" των αντιπάλων (κυρίως η ταμπέλα του "ακραίου" που άδικα του κόλλησαν - ωσάν να είναι ακρότητα να διεκδικεί κανείς δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα), αυτό όμως δεν αφαιρεί από την προσπάθεια που κάνει το ΕΥΡΩΚΟ για απεγκλωβισμό από την καταστροφική πορεία προς την "βιώσιμη και λειτουργική λύση συνεταιρικού κράτους Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας". Και οι προοπτικές θα είναι ακόμα καλύτερες, αν αλλάξει η επικοινωνιακή πολιτική (που έχει οδηγήσει στο να παρεξηγηθούν οι θέσεις του κόμματος), η οποία είναι ουσιαστικά παράγωγο της εξωτερικής πίεσης που δέχεται το κόμμα και ενστικτώδης άμυνα προς τις ανυπόστατες κατηγορίες, για ακρότητα στις θέσεις. Αν λοιπόν βγει προς τα έξω στεντόρεια η πατριωτική φωνή της αξιοπρέπειας και της αντίστασης, το Ευρωπαϊκό κόμμα θα είναι η έκπληξη των Ευρωεκλογών. Αυτό είναι που ζητούν οι καταπιεσμένοι Έλληνες της Κύπρου για να αναπνεύσουν ξανά τον καθαρό αέρα της ελπίδας.

  Όσοι λοιπόν ανησυχούν μήπως και ο πρόεδρος Χριστόφιας βάλει σάρκα στον σκελετό της Διζωνικής (όπως δήλωσε παλαιότερα), ας το αποδείξουν έμπρακτα (με την ψήφο τους), επιλέγοντας Ευρωπαϊκό Κόμμα και Ευρωπαϊκή λύση. Διαφορετικά, ας στηρίξουν μία από τις υπόλοιπες επιλογές που συνθέτουν αυτό το θλιβερό προεκλογικό σκηνικό: το κυβερνών ΑΚΕΛ των προκαταβολικών υποχωρήσεων, την συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση του ΔΗΣΥ, την αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

  Οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου καλούνται να αποφασίσουν! Ή θα βοηθήσουν τα παραδοσιακά κόμματα να πετύχουν τις συσπειρώσεις τους (εις βάρος της Κύπρου, προωθώντας μία αντιευρωπαϊκή λύση) ή θα στηρίξουν το μοναδικό κόμμα που δείχνει διάθεση να εκμεταλλευτεί την ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη. Ευρωεκλογές έχουμε. Γι' αυτό υπενθυμίζουμε τους συμπολίτες μας ότι ο λόγος που ενταχθήκαμε στην Ε.Ε., είναι για να επιδιώξουμε καλύτερη λύση (δίκαιη, βιώσιμη, ευρωπαϊκή) κι όχι για να ... προωθήσουμε καλύτερα το κυπριακό χαλούμι.