Λήμνος και Ικαρία τα νέα Ίμια

  • Δημοσιεύτηκε: 21 Οκτώβριος 2000

    Σε πρωτοφανή εξευτελισμό για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέληξε η άσκηση "Destined Glory" του NATO στην Τουρκία (16-20 Οκτωβρίου). Η άσκηση, που αποτελούσε συνέχεια της άσκησης "Dynamix Mix" του NATO στην Ελλάδα (αρχές Ιουνίου), προέβλεπε την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων και ειδικότερα την χρήση αεροδιαδρόμων πτήσεων πάνω από την Λήμνο και την Ικαρία. Τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροπορικών δυνάμεων της άσκησης είχε ο Αμερικανός διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Νότια Ευρώπη αντιπτέραρχος Ronald Kiss.

    Κατά την προσωρινή απουσία του στις ΗΠΑ, ο επιχειρησιακός έλεγχος πέρασε στο τουρκικό αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Εσκί Σεχίρ, το οποίο εξαίρεσε για τα ελληνικά αεροσκάφη τους αεροδιαδρόμους πτήσεων πάνω από την Λήμνο και την Ικαρία. Η προσπάθεια να ρυθμισθεί μέσω του ΝΑΤΟ το ζήτημα απέτυχε και στις 20 Οκτωβρίου οι αεροπόροι των 3 ελληνικών βομβαρδιστικών Corsair A-7, όταν εισήλθαν για τις ανάγκες της άσκησης στον τουρκικό εναέριο χώρο μέσω των επίμαχων αεροδιαδρόμων, άκουσαν τον Αμερικανό υποδιοικητή του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στο Εσκί-Σεχίρ να κραυγάζει πανικόβλητος: "Έλληνες φύγετε, έρχονται οι Τούρκοι". Σύντομα τα βομβαρδιστικά βρέθηκαν "κλειδωμένα" στο στόχαστρο των τουρκικών καταδιωκτικών F-16 και αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν ταπεινωτικά στον 'Αραξο.

    Το εξευτελιστικό περιστατικό έδωσε διεθνώς την εντύπωση πως "Λήμνος και Ικαρία είναι αμφισβητούμενα νησιά", όπως χαρακτηριστικά μετέδωσε στους ακροατές του το BBC. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ένοπλες Δυνάμεις βράζουν μετά τα νέα "Ίμια", στα οποία με ευθύνη των πολιτικών και χάριν της ελληνοτουρκικής "φιλίας" και του ΝΑΤΟ ενεπλάκησαν. Αντιθέτως το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά πως "η Τουρκία έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω των ενεργειών της!" Δεν ξέρουμε ποιοί επιτελείς και διπλωμάτες είχαν την φαεινή ιδέα της ελληνικής συμμετοχής σε κοινές σαδομαζοχιστικές ασκήσεις με τους Τούρκους, όμως οι ευθύνες αγγίζουν κυριολεκτικά τα όρια της προδοσίας.

    Κατηγορία: