Λαϊκιστικά Ριζοσπαστικά Δεξιά Κόμματα στην Ευρώπη

 • Δημοσιεύτηκε: 07 Ιανουάριος 2012

  «Λαϊκιστικά Ριζοσπαστικά Δεξιά Κόμματα στην Ευρώπη» του Κας Μούντε.
  Εκδόσεις «Επίκεντρο», Αθήνα, 2011.

  Όταν υπέβαλα το χειρόγραφο για το βιβλίο αυτό, το 2006, η Ευρώπη, σε μεγάλο βαθμό, δεν είχε ακόμα επίγνωση του προβλήματος της οικονομικής κρίσης που επρόκειτο να την πλήξει δραματικά λίγα χρόνια αργότερα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν ακόμη συγκλονισμένες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9 (Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον DC), της 11/3 (Μαδρίτη) και 7/7 (Λονδίνο), ενώ οι περισσότερες ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες απολάμβαναν, πρωτίστως, το καθεστώς του μέλους της Ε.Ε. που από πολύ καιρό επιθυμούσαν.

  Σήμερα, ζούμε σε πολύ διαφορετικό κόσμο, ειδικά σε χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα. Για πολλούς, η ισλαμική τρομοκρατία θεωρείται απειλή από το απώτερο παρελθόν, ενώ ο ενθουσιασμός για την Ε.Ε. φαίνεται να είναι στο χαμηλότερο σημείο από ποτέ. Στην επικαιρότητα κυριαρχεί αποκλειστικά ένα θέμα: η οικονομία. Καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν απελπισμένα να αντιδράσουν στην χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου και οι λαοί διαδηλώνουν στους δρόμους από Αθήνα μέχρι Παρίσι, αναδύεται, ταυτόχρονα, το φάντασμα της λαϊκιστικής ριζοσπαστικής Δεξιάς.

  Σε μεγάλο βαθμό, ως συνέπεια (εσφαλμένων) ερμηνειών της δημοκρατικής κατάληψης της εξουσίας από τον Αδόλφο Χίτλερ στην Γερμανία της Βαϊμάρης στην δεκαετία του 1930, η ιδέα ότι οι οικονομικές κρίσεις οδηγούν σε εκλογικές νίκες της ριζοσπαστικής Δεξιάς έχει καταστεί αυταπόδεικτο δόγμα στην ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ΜΜΕ. Υποτίθεται ότι η οικονομική κρίση οδηγεί «τον λαό» να απορρίψει τα ορθολογικά δημοκρατικά κόμματα και να αναζητήσει καταφύγιο στους ανορθολογικούς λαϊκιστικούς ριζοσπάστες δημαγωγούς που του υπόσχονται τον κόσμο ολόκληρο. Όπως συμβαίνει συχνά, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πολύ πιο περίπλοκη.

  Κατηγορία: