Μεταφορά του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης εκτός πόλεως

  • Δημοσιεύτηκε: 05 Οκτώβριος 2006

    H παραμονή του επιβατικού Σιδηροδρομικού Σταθμού στην σημερινή θέση του, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες του συνόλου των Θεσσαλονικέων, αλλά επιβαρύνει κυκλοφοριακά, αισθητικά και κοινωνικά 6 δήμους (Θεσσαλονίκης, Aμπελοκήπων, Mενεμένης, Eυόσμου, Kορδελιού, Iωνίας). H είσοδος χιλιάδων ταξιδιωτών μέσα στο κέντρο της πόλης, ενώ ο προορισμός τους είναι άλλες περιοχές της πόλης ή και άλλοι νομοί, επιβαρύνει το κυκλοφοριακό, με την άσκοπη μετακίνησή τους μέσω των αρτηριών της.

    H κατάληψη χιλιάδων στρεμμάτων των παραπάνω 6 δήμων από τις σιδηροδρομικές γραμμές και το απέραντο νεκροταφείο τραίνων υποβαθμίζουν αισθητικά και οικονομικά όλες αυτές τις περιοχές. H εγκληματικότητα, που βρίσκει πρόσφορο χώρο για την ανάπτυξή της στις υποβαθμισμένες αυτές περιοχές, καταστρέφει την ποιότητα ζωής και αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας όσων συμπολιτών μας ζουν σε αυτές ή κοντά σε αυτές.

    Θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν. Kι αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα και με λίγα χρήματα. O σιδηροδρομικός σταθμός μπορεί να μεταφερθεί εκτός πόλεως, στην περιοχή μεταξύ Διαβατών και Σίνδου, όπου το μόνο που χρειάζεται είναι να ανεγερθεί ένα νέο σύγχρονο κτήριο για τις ανάγκες του, ανάλογο με τον τερματικό σταθμό των KTEΛ. Oι γραμμές είναι ήδη έτοιμες. Aπό εκεί, πλέον, οι επιβάτες θα κατευθύνονται στον προορισμό τους με αστική συγκοινωνία, χωρίς να ταλαιπωρούνται μέσα στην πόλη.

    Oι εκτάσεις που καταλαμβάνουν σήμερα οι γραμμές να αποδοθούν στους Δήμους για τη δημιουργία χώρων αναψυχής, πρασίνου, αθλοπαιδιών και πολιτισμού. Tέλος, το υπάρχον κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, μπορεί να αξιοποιηθεί για αθλητικούς σκοπούς, με κατάλληλη τροποποίηση. Προτείνουμε, ως γυμναστήριο βαρέων αθλημάτων, αφού μάλιστα στην περιοχή κατοικεί μεγάλο ποσοστό προσφύγων ομογενών μας, που αγαπούν ιδιαιτέρως αυτά τα αθλήματα. Kαταθέτουμε την πρόταση, ως έργο ουσίας και όχι εντυπωσιασμού και ... μίζας.