Μια τελευταία κουβέντα για τους Έλληνες εθελοντές

 • Δημοσιεύτηκε: 09 Ιούλιος 2005

  Η χώρα μας διανύει μια κρίσιμη καμπή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, φέρεται αποφασισμένη να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα, που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας. Είναι φυσικό αυτή την εποχή το ασφαλιστικό να είναι το πρώτο θέμα συζήτησης. Μας αφορά όλους. Όμως, η ιδεολογική μισαλλοδοξία καλά κρατεί. Ενώ στην παρούσα φάση υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες προς επίλυση, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον, κάποιοι επιμένουν σκληρά ιδεολογικά (με ζητήματα που αρχικά δείχνουν δευτερεύουσας σημασίας, είναι όμως κομβικά). Όπως κάποτε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος όμως τιμωρήθηκε γι' αυτό, τιθέμενος στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων. Είναι φανερό όμως ότι κάποιοι από τους δημοσιογράφους, είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνία. Αντί να βγουν στο ρεπορτάζ και να συνομιλήσουν με τους πολίτες, βγάζοντας προς τα έξω τις αγωνίες τους και τα δίκαια αιτήματά τους, αντί να συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εποχή για το θέμα των μεταρρυθμίσεων, επιμένουν ετσιθελικά σε μια απέλπιδα προσπάθεια μετάλλαξης της ελληνικής κοινωνίας. Χωρίς αυτός να είναι ο ρόλος τους. Γιατί αυτό επιτάσσουν οι προτεραιότητές τους, που όμως δεν είναι συμβατές με αυτές της ευρείας πλειοψηφίας των πολιτών.

  Τώρα, θέλουν να "τιμωρήσουν" τους Έλληνες εθελοντές που πολέμησαν στο πλευρό των Σέρβων της Βοσνίας. Γιατί δεν ζητούν να σταλούν οι συμπατριώτες μας κατευθείαν στο Γκουαντάναμο; Θα ήταν πιο ειλικρινές… Αλήθεια, ρώτησαν την αμερικανική πρεσβεία τι γίνεται με το γνωστό "rendition" (μεταφορά σε τρίτη χώρα για "ανάκριση"), καθότι ένας φουκαράς μουσουλμάνος μετανάστης "εξαφανίστηκε" και από την Αθήνα… Απαγωγή με την εμπλοκή φυσικά μυστικών υπηρεσιών…. Έγκλημα… Όπως και στην Ιταλία και στη Σουηδία… Ποιοι περιμένετε όμως να ασχοληθούν; Έχουν άλλες ασχολίες. Πίεσαν λοιπόν κάποιοι επί χρόνια τις ελληνικές Αρχές και κατάφεραν να πετύχουν προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα. Για τους εθελοντές φυσικά. Που δεν θα βγάλει τίποτα, αλλά θα γίνει αφορμή να ξοδευτούν άδικα τα χρήματα των φορολογουμένων και να απασχοληθούν άσκοπα δημόσιοι λειτουργοί. Έστω… Δίδεται έτσι μια ευκαιρία να αποδειχθεί το ανυπόστατο των κατηγοριών, οριστικά και αμετάκλητα.

  Ίσως τους φοβούνται τους εθελοντές, ή πάσχουν από σύνδρομο καταδίωξης. Ίσως στον ύπνο τους να τους ταλανίζουν εθνικιστές ("φασίστες") παραστρατιωτικοί… Έχουν όλοι το δικαίωμα στην ψύχωσή τους…. Εμείς όμως τι φταίμε; Σκέπτεται κανείς ότι η χώρα μας θα εκτεθεί; Όχι… Όπως ήταν φυσικό, ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι ξένες εφημερίδες ακολούθησαν, όπως κάποτε είχε ακολουθήσει ο βρετανικός Observer (5 Ιανουαρίου 2003), κατόπιν "πληροφοριών" από Έλληνα δημοσιογράφο (στο σχετικό άρθρο παρατίθενται μάλιστα δηλώσεις του). Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα στον επίσης βρετανικό Independent (29 Ιουνίου 2005), που επισημαίνει ότι "με την 10η επέτειο της σφαγής στις 11 Ιουλίου, και τις Αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας να παραδέχονται το μέγεθος της σφαγής, μια εξακριβωμένη ελληνική ανάμειξη θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Αθήνα... Η έρευνα θα μπορούσε να είναι σταυροδρόμι για την Ελλάδα, που αν και κράτησε καθυστερημένα αποστάσεις από τον Μιλόσεβιτς, που τώρα δικάζεται στη Χάγη, έχει κάνει λίγα για να παραδεχθεί τη στήριξή της στις χειρότερες υπερβολές του σερβικού εθνικισμού τη δεκαετία του '90". Μύλος στο νερό των εχθρών της χώρας… Έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να διασύρουν τη χώρα, να την φέρουν διπλωματικά σε δύσκολη θέση.

  Φυσικά, σε δεύτερη μοίρα οι 3300 Σέρβοι, μεταξύ τους πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, που σφαγιάστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σρεμπρένιτσα την περίοδο 1992-1995, από τους μουσουλμάνους "υπερασπιστές" της (ο διοικητής τους Νάσερ Όριτς, δικάζεται στη Χάγη κατηγορούμενος για παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου) και τους μουτζαχεντίν. Ούτε λόγος και για την διαπιστωμένη παρουσία στη Βοσνία συμβούλων-αξιωματικών του τουρκικού στρατού, στο πλευρό των μουσουλμάνων (τα ίδια έκαναν και κάνουν οι Τούρκοι στην Τσετσενία). Ούτε λόγος…

  Οι εθελοντές, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι και ότι άλλο, δεν έχουν πειράξει κανέναν εδώ στην Ελλάδα. Ούτε στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε ότι η διεθνής νομοθεσία προσδιορίζει ως έγκλημα πολέμου. Ούτε μία. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες, ακόμα και φωτογραφίες, για εγκλήματα εκ μέρους των μουσουλμάνων μουτζαχεντίν της Αλ Κάιντα που πολέμησαν στη Βοσνία, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα, κατέληξαν στο Γκουαντάναμο… Υπάρχουν βέβαια και άλλα σοβαρά θέματα στην επικαιρότητα, όπως οι εκτεταμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ελληνικών μειονοτήτων συνοδευόμενες από εγκλήματα στη Γεωργία (Τσάλκα), όπου μάλιστα είχαμε και νεκρούς Έλληνες, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους "προοδευτικούς". Δεν θα δείτε τίποτα σχετικό στον αριστερό Τύπο. Δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθούν... Είδατε καμιά αναφορά στις "προοδευτικές" εφημερίδες για τους Βορειοηπειρώτες, τα χρόνια που εκείνοι στέναζαν κάτω από τον ζυγό του Χότζα; Όχι… Ασχολούνταν με τους Σαντινίστας και την υπεράσπιση των καθεστώτων του Υπαρκτού Σοσιαλισμού.

  Κύριοι, όσον αφορά στους εθελοντές, παρακαλώ παραθέστε στην εισαγγελία ονόματα αυτών που εμπλέκονται σε εγκλήματα, τοποθεσίες όπου αυτά διαπράχθηκαν, ημερομηνίες, μάρτυρες… Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει τίποτα απ' όλα αυτά, παρά συκοφαντίες, με σαφές πολιτικό κίνητρο. Υπάρχουν όμως μπόλικο μένος και μισαλλοδοξία, μπόλικες εικασίες, μπόλικη ισοπέδωση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας (κατηγορίες άνευ στοιχειοθέτησης), αλλά και μπόλικη εμπλοκή του ξένου παράγοντα, που ζητά "κάθαρση" των ευρωπαϊκών κοινωνιών από τα "ανυπότακτα" στοιχεία. Η εδώ ολλανδική πρεσβεία είναι πολύ "δραστήρια". Θα πληρώσουμε εμείς όμως τις ενοχές τους για την αδράνεια των ομοεθνών τους κυανοκράνων, που οδήγησε στη σφαγή; Συνωμοσιολογία; Όχι… Γεγονότα. Επισκέψεις Ελλήνων στη Χάγη… Με δική τους πρωτοβουλία! Τα μάθαμε, λυπηθήκαμε πολύ, γιατί νομίζαμε ότι στη χώρα μας υπάρχει, αν μη τι άλλο, φιλότιμο. Μέχρι εκεί έφτασαν κάποιοι. Κρίμα…

  Οι εθελοντές αντιστάθηκαν. Πρέπει να βγουν από τη μέση. Ας είναι συμπατριώτες μας. Μπόλικη λάσπη, πολιτική και τώρα νομική πίεση και ομηρία και αν μη τι άλλο θα το βουλώσουν, θα λουφάξουν οι "φασίστες", θα κατατροπωθούν. Τώρα, το αν οι μισοί τουλάχιστον από τους εθελοντές είναι αριστεροί και δεν πιστεύουν σε αυτά που διαβάζουν, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Οι τεχνικές γνωστές, ειδικά στους δημοσιογράφους-φερέφωνα μιας υποκριτικής, δήθεν ανανεωτικής, αλλά στην ουσία της σταλινικής, Αριστεράς σε πλήρη σύγχυση, εγκλωβισμένης στα ιδεολογήματα ενός ανιστόρητου κοσμοπολιτισμού. Θεωρούν τον πατριωτισμό ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδιά τους για τη μετατροπή της χώρας σε πολυεθνικό σκουπιδοτενεκέ και κοινωνία ανοχής. Εκεί συναντιούνται φιλελευθερισμός και ανανεωτική Αριστερά, πάλαι ποτέ άσπονδοι εχθροί. Εκεί να δείτε ανίερη συμμαχία… Δύο ομάδες μειοψηφικές, αριθμητικά σχεδόν ανύπαρκτες, που όμως, φωνάζουν πολύ και προσπαθούν πάντα να καταλάβουν θέσεις-κλειδιά στα ΜΜΕ. Από τα χρόνια του Κύρκου…

  Θα το επαναλάβω για τελευταία φορά: οι Έλληνες εθελοντές δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν σε μάχες. Αυτό δεν τους καθιστά ενόχους για εγκλήματα πολέμου. Κοινώς, το δημοσίευμα στον Ταχυδρόμο (13 Νοεμβρίου 2004), δεν λέει τίποτα. Ας μην το επικαλούνται συνεχώς ορισμένοι, έστω για τη δημιουργία εντυπώσεων, γιατί η προσπάθειά τους προδίδει άγνοια της διεθνούς νομοθεσίας. Οι Έλληνες εθελοντές δεν εκτόπισαν πληθυσμούς, δεν έκαψαν, δεν λεηλάτησαν ή πλιατσικολόγησαν, δεν βίασαν, δεν χτύπησαν ζωτικές για τον πληθυσμό της περιοχής εγκαταστάσεις (σε αυτό διακρίθηκε το ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου, χτυπώντας τρένα με αθώους, την κινεζική πρεσβεία, νοσοκομεία, γέφυρες, το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης, κτλ), δεν κακοποίησαν ή εκτέλεσαν αιχμαλώτους. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί αίτημα συνδρομής από την πλευρά των αρμόδιων αρχών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Λυπάμαι που απογοητεύω κάποιους, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Ελπίζω όσοι επιδίωξαν την εισαγγελική έρευνα, να ζητήσουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγνώμη από αυτούς τους οποίους προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν.

  Για την ιστορία: σύμφωνα με το ΑΠΕ (29 Ιουνίου 2005), "η έρευνα, που έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες από συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιου Παπαληγούρα, διατάχθηκε στις αρχές του μήνα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μετά από δημοσιεύματα του Τύπου και σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος στη Βουλή. Ο κ. Ανδριανόπουλος ζητά τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ανάμιξης Ελλήνων παραστρατιωτικών στην εκτέλεση από Σέρβους χιλιάδων αμάχων μουσουλμάνων στην περιοχή Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας. Το θέμα επανήλθε από τον κ. Ανδριανόπουλο, καθώς δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου βίντεο που προβλήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στο βίντεο φαίνονται Σέρβοι παραστρατιωτικοί να εκτελούν μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέθεσε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αθηνά Θεοδωροπούλου, η οποία έλαβε την εντολή να μελετήσει κάθε στοιχείο της υπόθεσης και να εντοπίσει αν εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο Έλληνες πολίτες σε σφαγές αμάχων".

  Κύριοι της ανανεωτικής Αριστεράς και λοιποί θιασώτες του κοινωνικού φιλελευθερισμού: σας προτείνω να εγκαταλείψετε, καλοκαίρι γαρ, το κλεινόν άστυ και να μεταβείτε στην περιφέρεια. Να "ζυμωθείτε" επιτέλους με τον κοσμάκη του μόχθου και της αγωνίας, να πιείτε μια ρακή με τον αγρότη, τον εργάτη, τον ψαρά, το βιοτέχνη, τον μικρομεσαίο, τον αποκλεισμένο από τα κέντρα αποφάσεων των Αθηνών. Με τον φτωχό αλλά φιλότιμο, τίμιο, παραδοσιακό, θεοσεβούμενο και πατριώτη, τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό του εθελοντή που πήγε στη Βοσνία κάνοντας την υπέρβασή του, αφήνοντας τα πάντα πίσω του, θυσιάζοντας ασφάλεια, περιουσία, οικογενειακή θαλπωρή και έρωτα, προκειμένου να βοηθήσει ένα γειτονικό έθνος που δοκιμάζεται. Με αυτόν που δεν καταλαβαίνει αυτά που του λέτε, αλλά δυσφορεί με τις μεθοδεύσεις σας. Με αυτόν που σκάβει την ελληνική γη, αγωνίζεται για ιδανικά, που δεν ξέρει τι είναι πολυτέλεια, τι είναι παράκτια εταιρεία και τι αμοιβαίο κεφάλαιο, βιώνει όμως καθημερινά τη λευτεριά και την ανδρεία. Με αυτόν που κάποτε πολέμησε τον κατακτητή στα βουνά της Ρούμελης και φίλησε τον υιό του ή τον εγγονό του σταυρωτά, λίγο πριν αυτός αναχωρήσει για την αφιλόξενη Βοσνία. Με αυτόν που σκύβει και φιλά ταπεινά το εικόνισμα στο ξωκλήσι και ζητά τη χάρη Της. Με αυτόν που τραγούδησε στα νεολαιίστικα φεστιβάλ της δεκαετίας του '80 ότι "για τη σημαία και το σταυρό αν χρειαστεί και στο βουνό, εμείς δεν ξέρουμε ζυγό". Τότε, ίσως διαπιστώσετε πόσο ανεπίκαιροι είστε, πόσο νυχτωμένοι όσον αφορά στο πως αισθάνεται, τι πιστεύει και τι προσδοκά ο λαός. Έχετε πρόσβαση στην εξουσία, όχι όμως στους απλούς πολίτες…

  Το τρένο της παγκοσμιοποίησης δεν θα κάνει εδώ στάση, επειδή κάποιοι έτσι θέλουν. Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποικία κανενός. Η υπονόμευση του εθνικού κορμού και της κοινωνικής συνοχής, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όσοι προσπάθησαν κάτι ανάλογο στο παρελθόν, απέτυχαν οικτρά, τέθηκαν στο περιθώριο. Αφήστε ήσυχους τους εθελοντές, μην προσπαθείτε να εκθέσετε αυτούς και τις οικογένειές τους σε κινδύνους, μιλώντας συνεχώς για "εγκλήματα των Ελλήνων εθελοντών", ώστε να "εμπεδώσει" αυτό που θέλετε η κοινή γνώμη. Η τεχνική είναι γνωστή αλλά παρωχημένη. Οι πολίτες όμως, είναι πλέον υποψιασμένοι.